Contraceptia de urgenta, in 5 pasi

contraceptia-de-urgentaCand vine vorba despre viata sexuala, contraceptia moderna este cheia pentru lipsa grijilor si sanatatea reproducerii. Fie ca avem sau nu o relatie de durata, o viata sexuala activa impune anumite precautii care ne ajuta sa ne bucuram pe deplin de momentele de intimitate. Iar atunci cand metoda contraceptiva esueaza, contraceptia de urgenta ne reda siguranta, ajutandu-ne sa evitam aparitia unei sarcini nedorite.



Pasul 1. Cand este nevoie de contraceptia de urgenta?

Este recomandat sa apelam la contraceptia de urgenta atunci cand am avut un contact sexual neprotejat si in cazurile in care metoda contraceptiva pe care ne-am bazat a dat gres. Daca am uitat sa luam doua sau mai multe anticonceptionale zilnice, daca prezervativul s-a rupt sau a alunecat sau am folosit medicamente care pot limita efectul anticonceptionalelor sau au existat varsaturi la scurt timp dupa ce am luat pilula anticonceptionala, atunci este cazul sa apelam la contraceptia de urgenta.

Pasul 2. Cum se foloseste?

Daca ne regasim intr-una dintre situatiile descrise mai sus, este bine sa mergem in cel mai scurt timp la farmacie. Exista anumite metode contraceptive de urgenta disponibile la farmacie fara a fi nevoie de prescriptie medicala. Contraceptia de urgenta are eficienta maxima daca este folosita in primele 24 de ore dupa contactul sexual, eficienta acesteia scazand in urmatoarele 2-3 zile.

Pasul 3. Cat de des?

Putem folosi contraceptia de urgenta ori de cate ori este nevoie, cu mentiunea ca, daca se intampla prea des sa ne fie necesara, atunci poate ar fi bine sa luam in considerare folosirea unei metode contraceptive eficiente pe termen lung. Contraceptia de urgenta nu ramane in organism, ci este eliminata in totalitate dupa maximum 48 de ore de la utilizare.

Pasul 4. Ce efecte poate sa aiba?

Majoritatea femeilor nu observa efecte adverse, insa in anumite cazuri pot aparea efecte trecatoare precum dureri de cap sau de burta, greata, stare de ameteala sau varsaturi. De asemenea, urmatoarea menstruatie poate sa apara cu 5-7 zile mai devreme sau mai tarziu. Frecventa utilizarii poate face dificila anticiparea datei in care apare menstruatia.

Pasul 5. Ar trebui sa-mi fac griji in privinta infertilitatii?

Contraceptia de urgenta nu are efecte pe termen lung si nu afecteaza posibilitatea de a avea copii in viitor, atunci cand vom considera ca este momentul potrivit pentru o sarcina.

Viza de publicitate este 195/04.06.2014