Cum ne comportam cu dominatorii?

cum-ne-comportam-cu-dominatoriiIn orice relatie, fie ca este de dragoste, profesionala sau de prietenie, are loc un schimb de putere. Unul dintre parteneri va avea mai mult control, mai multa putere asupra celuilalt. Cei care sunt mai puternici decat noi ne atrag ca un magnet, ne seduc fara ca macar sa constientizam acest lucru. Statutul social sau financiar, frumusetea fizica sau spirituala sunt ca un afrodisiac pentru cei din jur. Genele noastre vor cu orice pret sa supravietuiasca si, conform psihologiei evolutioniste, atractia fata de persoanele puternice este fireasca.



Cine este dominatorul?

Nevoie de putere avem cu totii, dar o manifestam cu grade diferite de intensitate. Exista o categorie aparte de persoane care au o nevoie acerba de putere. Acestia sunt dominatorii. Ii deosebim usor dupa ambitia nemasurata, comportamentul manipulativ cu tendinta evidenta de a controla viata celor din jurul lor. Persoanele dominatoare ocupa, de regula, pozitii de lider, le place sa conduca de la armate, avioane, echipe de fotbal pana la acceleratoare de particule. Sunt cei care au intotdeauna dreptate, nu accepta critica constructiva si nici sa fie contrazisi si se simt amenintati de oamenii care au pareri diferite de ale lor. Urmaresc provocarile, sunt inclinati catre actiuni cu risc inalt, nu le place rutina si pot ajunge la burnout. O caracteristica pe care o putem imprumuta de la dominatori este asertivitatea, felul lor direct de a spune lucrurilor pe nume.

Cum sa relationezi cu un dominator?

Intr-un cuplu, se pare ca, pe termen lung, nu fuctioneaza dictonul diferentele se atrag. Studiile arata ca un cuplu format din doua persoane dominatoare este mai longeviv decat unul in care unul domina iar celalalt se supune. Doi dominatori pot convietui usor impreuna daca invata compromisul si cateva strategii de comunicare pentru a evita conflictele furtunoase. Intr-o relatie in care exista un singur dominator, celalalt partener cauta, constient sau nu, sa isi insuseasca anumite trasaturi ale dominatorului. De la ei poti invata sa iei decizii rapide, sa fii asertiva si sa iesi din pasivitate. Supunerea nu garanteaza o relatie pozitiva cu acesta, mai ales ca devii fara sa iti dai seama o victima. Din contra, stima de sine ridicata asociata cu capacitatea de a iti sustine punctul de vedere asigura supravietuirea alaturi de un om care vrea sa aiba intotdeauna dreptate.

Parintii dominatori sunt foarte autoritari, cer obedienta copiilor si le inhiba autonomia. Acestia nu se simt securizati emotional, dezvolta resentimente si stari de furie, relatia parinte – copil fiind profund deteriorata. Personalitatea copilului poate fi umbrita de cea a parintelui datorita incapacitatii acestuia de a se exprima. De asemenea, poate sa inteleaga gresit notiunea de libertate si sa se transforme la adolescenta fie intr-un rebel care nu respecta regulile sociale, fie intr-un adolescent timid care traieste intr-o lume creata de el. Relatia cu parintele se va modifica pe parcursul timpului, atunci cand copilul va fi pregatit sa il infrunte.

La locul de munca, dominatorii sunt, de regula, sefi sau cei care isi asuma cele mai mari responsabilitati si risca cel mai mult. Ei fac totul intr-un ritm foarte alert, nu le place sa piarda timpul si cer foarte mult si de la ceilalti. Este important sa nu ii critici si sa nu pui prea multe intrebari pentru a nu parea incompetent. Fiind persoane care iau foarte rapid decizii, incearca sa nu te pierzi in amanunte, sa fii cat mai clara si mai concisa.

Text: Dana Comanescu