Cum se prepara sushi?

Sushi este un fel de mancare specific bucatariei japoneze care se pare ca este pe gustul tuturor, reusind, conform unui sondaj al CNNGO, sa se claseze pe locul 3 in topul preferintele culinare la nivel international. Pe langa faptul ca este extraordinar de sanatos, consumul sau fiind recomandat cu incredere de catre medicii nutritionisti, sushi este si foarte usor de preparat. Tonica TV a intrat in bucataria my-sushi.ro si a aflat care este secretul delicioaselor retete cu care se mandresc atat de mult popoarele asiatice.



Ingrediente necesare pentru a prepara sushi

Pentru a prepara sushi, ai nevoie in primul rand de orez si mai apoi de diferite sortimente de peste sau fructe de mare. Pestele poate fi folosit atat crud, cat si marinat, iar fructele de mare pot fi fierte sau, de asemenea, crude. De o deosebita importanta in prepararea oricarui tip de sushi este orezul. Acesta trebuie sa fie ales cu bob lung si preparat la cuptor aproximativ 30 – 45 de minute, ulterior fiind amestecat cu otet japonez, un tip de otet special creat pentru sushi.

Cele mai placute 3 tipuri de sushi

Sushi poate fi de multe feluri, in functie de ingredientele care-l compun, insa noi am aflat cum se prepara cele mai dorite 3 feluri de sushi: stil maki, stil California si stil nigiri. Pentru a prepara sushi stil maki, ai nevoie de o folie de alge marine uscate si presate, de somon afumat si de castraveti. Pentru reteta de sushi stil California, ai nevoie de aceleasi ingrediente, insa somonul se va inlocui cu surimi si la final ruloul va fi presarat cu seminte de susan. Al treilea tip de sushi, stil nigiri, este printre tipurile de sushi cel mai usor de pregatit. Ai nevoie doar de orez si de diferite sortimente de peste sau de fructe de mare. Acestea se vor aseza direct peste canapeaua de orez. Orice reteta de sushi ai alege sa pregatesti, intotdeauna asezoneaz-o cu sos de soia si serveste-o alaturi de ghimbir si wasabi, un fel de hrean japonez.

Sushi creste nivelul de serotonina

Sushi este un aliment bogat in proteine si vitamine si este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3 si antioxidanti. Este recomandat a se consuma in timpul dietelor, fiind sarac in grasimi si bogat in nutrienti. De exemplu, un sushi stil nigiri contine doar 0,7 calorii si 0,2 g de carbohidrati, insa o portie iti da senzatia imediata de satietate. Pe de alta parte, studiile arata ca stresul este inlaturat daca se consuma cu regularitate sushi deoarece componentele sale au rol benefic asupra sistemului nervos. Orezul creste nivelul de energie al organismului, iar pestele si fructele de mare influenteaza pozitiv cantitatea de serotonina, hormonul fericirii, secretata de organismul nostru. De asemenea, ghimbirul, wasabi si sosul de soia aduc beneficii sistemului imunitar si stimuleaza procesul de digestie.

Text: Madalina Manole