Depilarea – diverse metode

shutterstock_25848106Stim pe pielea noastra cat de dureroase sau stresante pot fi metodele de depilare, ca sa nu mai punem la socoteala sumele pe care le dam pentru a scapa de parul nedorit. Resemnandu-ne cu gandul ca suntem femei si ca e natural sa ne creasca parul pe ici, pe acolo, va invitam sa descoperiti cateva metode de depilare ca in final sa o alegeti pe cea care credeti ca vi se potriveste.



Depilarea cu crema depilatoare

Rapida, costa mult mai putin decat cea cu laser, este mai putin dureroasa decat cea cu ceara si de mai lunga durata decat cea cu lama de ras. Crema depilatoare este un bun compromis intre toate metodele existente.

  • Principii

Fata de ceara, crema depilatoare nu smulge firul de par din radacina, in schimb il dizolva in cateva minute datorita sarurilor derivate din sulf, care ataca keratina, substanta care inconjoara parul.

  • Mod de folosire

Se aplica aceasta crema pe pielea uscata, pe zona care trebuie depilata, se asteapta cateva minute, in functie de cat este indicat in instructiuni, pentru a lasa crema sa actioneze, dupa care se clateste din abundenta zona respectiva. Atentie insa, daca durata aplicarii nu este respectata, in functie de partile corpului, pielea poate „ustura”.

Dupa depilare, nu uita sa hidratezi pielea cu o crema buna. A nu se folosi produse abrazive sau care contin alcool.

  • Avantaje

–  aceasta metoda este total nedureroasa;

–  este o tehnica rapida, simpla si costa putin.

  • Inconveniente

–  efectul depilarii este de circa 10 zile, deci mai lung decat dupa ras, dar cresterea firelor de par este net mai rapida decat cu ceara sau prin depilare electrica;

–  crema depilatoare poate fi agresiva pentru piele.

Bine de stiut: destul de des, aceste creme depilatoare au fost acuzate ca au provocat reactii alergice, dar sunt destule marci care propun produse specifice pentru piele sensibila.

Exista de altfel, multe game care se adreseaza unor anumite tipuri de piele.

Chiar si mirosul este imbunatatit si multe creme au un parfum placut.

 

Depilarea cu ceara orientala: cum functioneaza?

Daca nu ai timp pentru a face o vizita la estetician sau te-ai saturat sa utilizezi lama de ras si doresti sa incerci o metoda noua, de ce sa nu incerci depilarea cu ceara orientala? Este metoda cea mai raspandita in tarile arabe si incepe sa fie si in Occident.

Tehnica

In fond, este o ceara care, fata de cele vandute in comert, este facuta din zahar, apa, miere si lamaie. Contrar altor metode de depilare durabile cum este cea cu pulsatii de lumina, ceara orientala nu slabeste foliculii pilosi si nu impiedica recresterea firelor de par. In compensatie, zona depilata ramane neteda pentru circa trei saptamani, iar pielea, datorita mierii si zaharului, devine moale ca matasea.

–  Practica

Fiind pe baza de ingrediente naturale, acest tip de ceara este foarte usor de preparat in casa: este suficient sa pui la fiert doua maini de zahar si o jumatate de pahar de apa. Cand caramelul devine auriu, adauga cateva picaturi de suc de lamaie si doua linguri de miere. Amesteca bine. Cand este caldut, la o temperatura suportabila, incepe sa lucrezi cu aceasta pasta, dupa ce ai aplicat putina pudra pe zona interesata, aplicand-o in sensul cresterii firului de par. Cu rapiditate, trage de fasie in sens invers aplicarii si continua astfel pana la depilarea completa a zonei.

  • Avantaje

– aceasta metoda este rapida, naturala, iar efectul dureaza circa trei saptamani;

– ceara orientala poate fi utilizata in orice parte a corpului;

  • Inconveniente

– dificultatea consta in obtinerea consistentei corecte, care depide de cum au fost fierte ingredientele;

– ca si celelalte metode de depilare cu ceara, si aceasta este destul de dureroasa;

– ceara facuta in casa adera mai putin bine pe firele de par, deci este bine sa astepti ca firul de par sa aiba cel putin 5 mm.

Bine de stiut: daca preferi sa eviti ceara facuta de tine, sa stii ca exista chiar si in comert acest tip de ceara si este folosit si de anumite centre de estetica.

 

Depilarea electrica

Depilarea electrica este solutia cea mai eficienta pentru a ne debarasa de firele de par care ne deranjeaza.

  • Tehnica

Aceasta metoda consta in arderea, una cate una, a celulelor responsabile cresterii parului.

Se va introduce un ac subtire pana la radacina firului de par, distrugand acel bulb prin intermediul caldurii emise de un mic soc electric. Din acest motiv, depilarea electrica poate fi considerata definitiva.

  • Practica

In timpul unei vizite preliminare, medicul va trebui pus la curent cu starea de sanatate pentru a putea actiona in siguranta si a examina in detaliu firele pe care le doresti indepartate. Succesiv, medicul va putea introduce in fiecare orificiu pilos un ac extrem de subtire. In general, se utilizeaza un electrocoagulator, un aparat electric de inalta frecventa de care este legat un fel de ,,stilou”, pe care este montat acul. Expertul va face sa alunece acul de-a lungul firului de par pana la radacina, pentru a putea distruge bulbul cu ajutorul curentului electric. Aceasta tehnica este dureroasa si de obicei se efectueaza cu anestezie locala.

  • Tratamente

Nu toate firele de par cresc cu aceeasi viteza. Unele sunt inca in crestere, in timp ce altele sunt deja vizibile. Depilarea electrica permite tratarea ultimelor. Dupa o sedinta, bulbii pilosi care nu au fost inca distrusi vor continua sa creasca. Iata de ce este necesar sa se efectueze mai multe sedinte. Durata fiecareia variaza in functie de zona care trebuie tratata. De la 20 minute pentru fata, la 2 ore pentru o suprafata mai ampla cum sunt picioarele. Dupa sedinte, se pot forma mici cruste care dureaza maximum 2-3 saptamani. Expunerea la soare este interzisa pentru moment.

 

Depilarea cu laser

Firele de par crescute anapoda sunt inestetice, dar ne putem debarasa de ele multumita depilarii cu laser, o tehnica durabila si nedureroasa.

  • Cum functioneaza?

Firul de par nu este smuls; radacina (mai precis foliculul) este distrusa datorita razelor laser. Lungimea de unda „ataca” exclusiv bulbul pilos, fara a deteriora nicio alta structura a pielii. Melanina, pigmentul responsabil pentru culoarea parului, absorbind lumina produsa de laser se incalzeste la mai mult de 60 °C si distruge foliculul pilos. Rezultatul: acesta nu mai produce fire de par.

  • Practica

Depilarea cu laser este aproape nedureroasa (cel mult se poate simti o mica ciupitura), este facuta fara anestezie, dar trebuie neaparat executata de un medic.

Zona care trebuie depilata este expusa la lumina laserului. Cu fiecare impuls al laserului se actioneaza asupra unei suprafete de circa doi centimetri patrati. Medicul si pacientul vor trebui sa poarte ochelari de protectie.

Este necesar sa se evite depilarea cu ceara, smulgerea cu penseta sau decolorarea o luna inaintea depilarii cu laser. Va fi necesar, de altfel, raderea parului inainte cu doua zile de sedinta, evitand astfel irosirea energiei pe care o poate absorbi firul de par. E bine de stiut ca nu vom scapa de par facand o singura sedinta, este recomandat sa se efectueze de la 5 la 10 tratamente, variabilitatea depinzand de varsta pacientului, de tipul de piele si de caracteristicile firelor de par. Durata unei sedinte variaza de la 15 minute la 4 ore, in functie de zona asupra careia se actioneaza.

  • Este definitiva?

Este mai bine sa-i spunem depilare cu durata lunga, cu modificarea cresterii parului, reducerea cantitatii si a diametrului firelor.

Chiar daca se urmeaza aceste tratamente, firele de par vor creste mai incet (de la 4 saptamani pentru inceput, la mai multe luni in continuare), dar intotdeauna mai subtiri.

 

Depilarea cu lumina pulsata: ce este si cum functioneaza

Tehnica depilarii cu lumina pulsata ne permite sa deschidem nuanta parului si sa-l eliminam mai bine si pentru un timp mai lung.

  • Cum functioneaza?

Aceasta tehnica de depilare este similara celei cu laser, cu diferenta ca nu este vorba de raze laser, ci de o lumina intensa, distribuita prin pulsatii printr-o lampa numita „flash”.

Absorbind acea lumina intensa, melanina are parte de o crestere a temperaturii, care ajungand la bulbul pilos, il topeste.

  • Practica

Este efectuata in acelasi mod ca si cea cu laser. Este necesar sa se efectueze mai multe sedinte, la distanta de cateva saptamani una de alta, pentru a obtine rezultatele dorite pe zonele tratate.

  • Avantaje

– Este o metoda eficace. Dupa depilare, firele sunt fine, rare, iar cresterea necesita destul de mult timp;

– Este aproape nedureroasa, se simte o mica ciupitura sau o ardere lejera.

  • Inconveniente

– In functie de zona, operatiunea se va relua de la 5 la 10 ori. Sunt prevazute 4 sedinte pentru sprancene si 8 sedinte pentru picioare.

 

Text: Alexandra Lupu