Femeile in rosu, mai atragatoare pentru barbati?

shutterstock_13007233Femeile care poarta o tinuta vestimentara de culoare rosie la o intalnire cu un barbat se vor bucura de mai multa atentie si amabilitate din partea acestuia, potrivit unor studii stiintifice recente. Cercetatorii americani au demonstrat nu numai ca barbatii considera mai atractive femeile care poarta rosu, ci si ca li se par mai usor abordabile, incercandu-si mai degraba norocul cu ele.

Specialistii Universitatii Rochester din Marea Britanie au publicat intr-o revista de psihologie dovezi in sprijinul teoriei potrivit careia atractia exercitata de o persoana asupra interlocutorilor depinde de culoarea hainelor. Constatarile acestui studiu i-au ajutat pe cercetatori sa explice de ce culoarea rosie este nuanta cea mai asociata cu dragostea si romantismul in cultura populara.

Conform studiului, oamenii de stiinta au realizat un sondaj de opinie cu ajutorul a 5.000 de barbati carora li s-au aratat fotografii cu femei imbracate in diferite culori, dupa care au fost intrebati cat de receptive considera ca au fost femeile la propunerile romantice si sexuale in functie de culoarea cu care erau imbracate.

In urma acestui sondaj, se pare ca fotografiile cu femei imbracate in rosu au fost cele mai admirate de catre barbati. Un alt sondaj a fost realizat in urma raspunsurilor date de catre barbatii intrebati: „Daca ati avea 100 de dolari in portofel si ati  zari o femeie imbracata in rosu, cati bani ati fi dispusi sa cheltuiti pentru a va petrece timpul cu acea femeie?”. Ei bine, conform raspunsurilor, se pare ca barbatii sunt tentati sa cheltuiasca mai multi bani cu o femeie imbracata in rosu decat cu una care poarta haine de culoare albastra, de exemplu.

Autorii studiului au declarat ca aceste preferinte ale barbatilor legate de culoarea rosie pot proveni mai degraba de la instinctele biologice decat de la perceptia sociala a culorilor vibrante. In plus, rezultatele studiului au relevant faptul ca femeile imbracate in rosu ii determina pe barbati sa fie mai generosi, atractia exercitata asupra lor fiind mult mai intensa. Daca reprezentantele sexului frumos poarta haine de alta culoare, interesul barbatilor se diminueaza.
Oamenii de stiinta sustin ca rosul, culoarea sangelui, reprezinta un mijloc de comunicare intre animale precum si “anuntarea” perioadelor fertile de catre femele. Desi efectul nuantei respective asupra oamenilor starneste unele controverse, specialistii sustin ca femeile imbracate in rosu sunt avantajate in relatiile cu reprezentantii sexului tare.

“Ni se pare fascinant ca imbracamintea unei femei poate avea o influenta atat de puternica asupra modului in care aceasta este perceputa de oameni”, a declarat Adam Pazda, psiholog social la Universitatea Rochester, pentru Daily Mail.

Interesant este ca studiile anterioare au aratat ca si femeile sunt atrase iremediabil de barbatii care poarta aceasta culoare. Studiul a fost publicat in Jurnalul de Psihologie Sociala Experimentala.

Text: Andreea Popescu