Stresul afecteaza fertilitatea cuplului

poza stresul si fertilitatea cupluluiStresul, un inamic de temut

Stresul este o parte fireasca a vietii, acesta fiind modalitatea in care corpul nostru raspunde solicitarilor din viata noastra de zi cu zi.

Cateodata se intampla ca raspunsurile noastre sa fie exagerate, generand stari anxioase, boli psihosomatice, infertilitate, disconfort, iritabilitate si alte complicatii mintale si fizice.



Stresul trebuie eliminat?

Acest lucru nu trebuie sa ne conduca la ideea ca stresul trebuie eliminat, ci la gandul ca trebuie sa invatam sa-l gestionam eficient.

Exista un nivel de stres optim, numit eustres, care conduce la un nivel crescut de motivatie, sentimenul de tonifiere si mobilizare, un nivel ridicat de energie, culegerea si procesarea mai rapida a informatiilor, luarea unor decizii sanatoase, actiuni eficiente si cresterea productivitatii personale.

Reactia noastra la stres este subiectiva, depinzand de importanta pe care o atribuie fiecare persoana in parte. Solicitarile de zi cu zi atat din viata personala, cat si de la locul de munca pot produce stresul psihic doar daca individul anticipeaza faptul ca nu va fi capabil sa le faca fata sau ca nu le va putea satisface fara a pune in pericol si alte scopuri ale sale.

Anticipand consecintele, ne putem modifica starea de stres fie prin evitarea solicitarilor, fie prin indeplinirea acestora la un pret tolerabil, fie schimbandu-ne optica asupra solicitarilor, minimalizandu-le, sau asupra posibilitatilor proprii, sau asupra consecintelor.

Cum afecteaza stresul fertilitatea?

 

Conceperea unui copil genereaza adesea stres in viata noastra. Problemele de fertilitate cresc nivelul de stres si creeaza un cerc vicios. Astfel ca, daca te stresezi mereu, nu vei putea ramane insarcinata. Dar si faptul ca nu reusesti reprezinta un factor de stres.

Practic, stresul te impiedica sa ramai gravida. Pana si recomandarea relaxarii in scopul de a concepe un copil se poate transforma intr-o cauza de stres in plus.

In cazurile celor care au o viata stresanta la nivel cronic, nivelul hormonilor cortizol, adrenalina si noradrenalina este foarte crescut. Acest lucru va conduce la o vascularizare a mucoasei uterine insuficienta. Astfel ca fenomenul de nidatie a ovulului fecundat este ingreunat.

De asemenea, procesele de ovogeneza si spermatogeneza sunt remarcabil diminuate. Nici macar tratamentele moderne  si inseminarile artificiale nu au sanse mari de reusita in conditii de stres.

Ce e de facut?

 

Abilitatea unei persoane de a ramane sanatoasa in conditii de stres mai este denumita si rezistenta la stres, ceea ce demonstreaza la persoana respectiva trasaturi de personalitate care ii intaresc capacitatea de adaptare. Aceste trasaturi de personalitate includ si increderea in importanta lucrurilor pe care le face, credinta ca are putere sa influenteze lucrurile si evenimentele, o viziune asupra schimbarilor din viata ca fiind oportunitati si nu amenintari.

Pentru a ne gestiona eficient stresul, trebuie sa invatam strategii de adaptare prin care sa urmarim: reducerea conditiilor stresante de mediu, tehnici de dezvoltare a tolerantei la stres, mentinerea unei imagini pozitive, mentinerea echilibrului emotional, dezvoltarea unor relatii satisfacatoare cu cei din jur.

Asadar, este recomandat cuplurilor care intampina probleme de fertilitate sa isi canalizeze eforturile in directia obtinerii unei stari de bine in cuplu, dar si in viata in general.

Text: Ioana Corina Marcu

Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei