Gimnastica terapeutica

Gimnastica terapeuticaAnotimpul cald, ereditatea si pozitiile incomode pot conduce la tulburari circulatorii de intoarcere venolimfatica ale picioarelor. Va prezentam un program de gimnastica terapeutica ce se adreseaza acestor tulburari circulatorii.



Cum apar tulburarile circulatiei venolimfatice

Temperaturile crescute ale zilelor de vara, alaturi de o anumita calitate mostenita a peretilor venosi dar si de anumite posturi, precum statul in picioare pe loc, fara sa ne miscam sau sederea pe scaun la birou, in fata calculatorului, timp indelungat, pot conduce la tulburari circulatorii la nivelul membrelor inferioare. Este binecunoscut faptul ca ingreunarea circulatiei de intoarcere venoasa se insoteste si de incetinirea drenarii limfei din tesuturi.

Prin urmare, va aparea retinerea apei sau a lichidelor la nivelul zonelor periferice si declive (situate la distanta si in partea de jos a corpului, raportat fata de nivelul inimii).

Tulburarile circulatorii de intoarcere venolimfatica ale membrelor inferioare si/sau picioarelor reprezinta in fapt, o disfunctionalitate, nu o boala in sine. Se vorbeste despre o deficienta in privinta capacitatii de adaptare a tesuturilor la a prelua o sarcina suplimentara, reprezentata de dilatarea relativa a peretilor vasculari, la pozitia care nu promoveaza drenarea lichidelor din zonele mentionate si la lipsa relativa de miscare. Este cunoscut faptul ca miscarea antreneaza contractia maselor musculare. Simpla plimbare sau exercitiile efectuate la birou, pe scaun sau in picioare antreneaza musculatura care va actiona ca o pompa asupra peretilor vasculari obositi sau care incep sa se dilate si sa devina ineficienti, conducand la insuficienta venoasa si/sau limfatica. In ideea celor aratate, recomandarea specialistilor de a efectua un program de exercitii nu este lipsita de importanta terapeutica.

 

Programul de gimnastica terapeutica

 

Programul de gimnastica terapeutica ce se adreseaza tulburarilor circulatorii de intoarcere venolimfatica consta dintr-un set de exercitii menit sa faciliteze circulatia si sa tonifice peretii vasculari. Daca suntem nevoiti sa desfasuram activitate in pozitie ortostatica, adica sa stam mult timp in picioare, fara sa ne miscam din loc, este necesar sa:

• Executam cateva miscari de mers pe loc;
• Ne ridicam pe varfuri si pe calcaie, ruland bine piciorul pe parcursul miscarii;
• Ne lasam pe partea exterioara a talpii, apoi pe cea interioara, cu ambele picioare, in acelasi timp;
• Ridicam alternativ cate un picior de pe sol, indoind din genunchi, cu intentia de a-l aduce la piept;
• Ducem alternativ, cate un picior intins la spate, putand indoi si din genunchi, in incercarea de apropia calcaiul de sezut.
Daca insa, trebuie sa stam mai mult timp in scaun, programul de gimnastica terapeutica de drenaj venolimfatic consta in:
• Din pozitia sezand pe scaun, cu spatele drept si desprins usor de speteaza, se executa ridicari pe varfuri ale picioarelor, cu indepartarea prin ridicare a coapselor de pe planul de sprijin al scaunului;
• Din aceeasi pozitie sezand, se extinde intreg membrul inferior in fata si se executa din aceasta postura miscari de flexie-extensie (de du-te vino) doar cu piciorul, cat si miscari de rotatie;
• Tot din pozitia sezand, se intind ambele membre inferioare in fata, pana cand genunchii sunt extinsi si se revine cu picioarele pe sol;
• Din stand in scaun, se ridica alternativ, cate un genunchi flectat la 90° spre piept;
• Din pozitia in picioare in spatele scaunului, cu mainile sprijinite de speteaza, se executa miscari de intindere si indepartare in spate cu cele doua membre inferioare alternativ;
• Tot din pozitia in picioare, ridicari pe varfuri cu picioarele usor indepartate si balans, cu mutarea centrului de greutate de pe un picior pe celalalt;
• Din picioare, ridicari ale genunchilor, alternativ, la piept.

Ca regula, exercitiile se executa de cate opt ori fiecare si se repeta in seturi de patru.

Programul se poate executa o data, la mijlocul programului sau de doua-trei ori, la sfarsitul programului sau seara ori cand ajungem acasa.
Acasa sau la sala de gimnastica vom adauga alte exercitii menite sa intareasca musculatura, tonusul peretelui vascular, sa previna aparitia edemelor si a varicelor si sa asigure drenajul lichidelor stagnante in segmentele inferioare ale membrului inferior.

Aceste exercitii sunt:
• Din pozitia culcat pe spate, se vor executa biciclete in aer (miscari care imita pedalajul la bicicleta);
• Tot din culcat pe spate, se executa pendulari alternative cu membrele inferioare intinse in aer, in sus si in jos;
• Din pozitia culcat pe spate se ridica si se indoaie la piept, apoi se intinde in sus cate un membru inferior.
Aceste programe pot fi precedate sau urmate (in functie de context) de postura de drenaj venolimfatic. Postura este de facilitare circulatorie si se refera la pozitionarea picioarelor mai sus fata de nivelul inimii, din pozitia sezand alungit (in fotoliu, canapea).

Text: Dr. Georgiana Ozana Tache
Doctor in stiinte medicale
Medic primar recuperare medicala,
Sef sectie Spital Clinic de Urgenta, Bucuresti
Sef lucrari univ.de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti,
Coordonator Centrul de Recuperare Medicala “Medical Care”