Gripa, cea mai rea afectiune a iernii

Gripa, cea mai rea afectiune a ierniiRezervorul de virus este omul, iar calea de transmitere este aeriana, prin picaturi, poarta de intrare fiind reprezentata de mucoasa cailor aeriene superioare. In perioadele interepidemice, virusul este pastrat de cazurile sporadice. In acest fel, intr-o colectivitate data, virusul evolueaza, isi schimba structura si cuprinde o masa de receptivi pe care ii imbolnaveste.
Pandemia apare odata cu scaderea imunitatii fata de gripa si cu selectarea de tulpini virulente de virus gripal. In 1957-1958 pandemia s-a raspandit cu o asa repeziciune ca a cuprins intreg globul in 5 luni. Virusul gripal determina in organism numeroase tulburari. Astfel, virusul da nastere fenomenelor toxice generale: febra, cefalee, dureri musculare, astenie, adinamie.Asupra capilarelor, toxina virusului gripal provoaca hiperpermeabilitate capilara urmata de pierderi de apa, electroliti si plasma ca si fenomenele hemoragice, hipertensiune arteriala si colaps.
Unele tulpini adauga la acestea si o actiune asupra sistemului nervos central, care poate determina semen de encefalita. Un organ asupra caruia virusul actioneaza indeosebi este plamanul, la nivelul caruia iau nastere inflamatii care favorizeaza aparitia de suprainfectii bacteriene ale mucoasei aparatului respirator. La aceste actiuni ale virusului se adauga acelea prin care se scade puterea de aparare a organismului prin inhibarea leucopoiezei (producerea de leucocite) si scaderea titrului de anticorpi.

 



Senzatii si simptome ale gripei

Debutul este brusc, cu frison, urmat de febra care ajunge repede la 39-40º, cefalee marcata, dureri musculare, oboseala mare.in unele epidemii mari sau in formele severe se poate ca debutul sa fie caracterizat prin tulburari nervoase, lipotimii sau chiar colaps.
Dupa o zi sau cel mult doua, bolnavul trece in perioada de stare care se caracterizeaza prin semne generale de intoxicare a organismului, caracterul dominant fiind acela al discordantei dintre suferinta mare a bolnavului si semnele clinice obiective reduse.
Febra este semnul care nu lipseste niciodata, se instaleaza chiar de la inceputul bolii si poate fi precedata de frison. Durata febrei este in general de 3 zile, uneori ajungand pana la 7 zile. Dupa o zi de febra, aceasta poate sa scada pentru o scurta perioada sau maxim o zi, ca apoi sa creasca din nou. Cefaleea este un simptom care, de asemenea, nu lipseste din tabloul clinic al gripei, fiind uneori de nesuportat si are localizari frontale si supraorbitare.
Durerea generalizata musculara da bolnavului senzatia ca este batut si nu lipseste aproape niciodata. La toate acestea se adauga dureri localizate in globii oculari, articulatii, in spatele sternului, etc. Hiperestezia cutanata, tulburarile de somn, vajaituri in urechi, asthenia si multe alte simptome completeaza tabloul clinic al gripei. Datorita acestor numeroase tulburari pe care le da in organism, gripa nu poate fi considerate o boala usoara, chiar daca majoritatea bolnavilor se insanatosesc intr-un timp relativ scurt

 

Text: Alina Lupa