Ioana Popescu-Tariceanu: “Cand fac ceva ma gandesc de doua ori”

Ioana Popescu-Tariceanu7 august 1977, Bucuresti
Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
Avocat, membru al Baroului Bucuresti

1. Aveti un program de intretinere? Ce inseamna propriu-zis acest program?
Cred ca fiecare femeie ar trebui sa aiba un program zilnic de intretinere. Eu consider ca am destul timp liber pentru mine si profit cat pot de acest timp. Din pacate, nu fac in mod regulat sport, dar merg la un salon de infrumusetare, respect un program stabilit de specialistii de acolo, fac masaj, tratamente contra celulitei, sport pasiv, parafango, dus subacvatic.

2. Cat timp va ocupa ingrijirea personala? Ce fel de produse folositi pentru ingrijire si care este rolul lor? Cum ati ajuns sa folositi aceste produse?
N-as putea sa spun ca aloc foarte mult timp in fiecare zi, dar suficient ca sa ma simt bine si sa pot iesi din casa multumita de mine. Folosesc pentru fata crème hidratante, am un ten sensibil si uscat in acelasi timp, la fel si pentru corp.

3. Ati avut vreodata probleme cu alimentatia? Daca da, ce fel de probleme si cum le-ati rezolvat?
Nu pot sa spun ca am probleme cu alimentatia. Din pacate nu am un program fix de mese. Desi nu am probleme, incerc sa previn si sa nici nu le am. Mananc multe fructe, legume si sunt o mare consumatoare de carne. Pentru mine, contrar a ceea ce se spune, proteinele chiar au valoare.

4. Cum va petreceti timpul liber?
Activitatea mea in prezent se rezuma la ceea ce inseamna rolurile de sotie si mama, nu neaparat in aceasta ordine. Mi-am  intrerupt activitatea profesionala in 2002 la nasterea copilului nostru, Mihai. Din pacate pentru cariera si din fericire pentru familia mea nu mi-am reluat-o inca. Sunt o mare cinefila care spre deosebire de sotul meu care nu are nici pasiunea, nici timpul pentru a viziona filme, imi place sa merg la spectacole de teatru, acord o atentie deosebita intretinerii, formei fizice, dar mare parte a timpului liber mi-o dedic sotului si copilului.

5. Care este locul (orasul) de care va simtiti atasata si de ce?
Iubesc Parisul. Este orasul meu preferat. Am vazut multe orase si in Europa si in America, nu m-a impresionat nimic in afara de Paris. Mi se pare centrul cultural si desi in ultima vreme este un oras cosmopolit, un melanj intre diverse natii, Parisul ramane preferatul meu. Este si primul oras din afara tarii pe care l-am vazut si m-am indragostit de el. Ma simt bine cand merg acolo, este mancare buna, sunt muzee frumoase, oameni ospitalieri. In Romania ma simt bine in Bucuresti.

6. Cum arata o zi perfecta pentru dumneavoastra?
Imi propun ca in fiecare dimineata sa am o zi perfecta, nu-mi reuseste poate in fiecare zi, dar incerc. O zi perfecta este ziua in care sunt 100% femeie, 100% mama, 100% sotie. Cele mai frumoase zile sunt la sfarsitul saptamanii cand toata lumea este acasa, atat cat se poate si avem activitati comune. Chiar daca stam acasa suntem impreuna si asta e perfect, maximum de placere. O alta zi perfecta poate fi departe de casa doar cu Calin, separati de problemele cotidiene.

7. Ce inseamna pentru dumneavoastra sanatate?
Sanatatea este pentru mine un lucru esential. Daca o ai trebuie sa o pastrezi. Un somn bun inseamna un tonus bun. Nu sunt o persoana care sa consume vitamine. Dorm bine si pentru mine somnul, aerul curat, miscarea atat cat se poate sunt foarte importante. Caut sa am grija si de sanatatea sotului meu care este vitala mai ales intr-o perioada agitata.

8. Descrieti-ne familia dumneavoastra in momentul de fata.
Sunt in momentul in care familia este prioritatea din viata mea. Sotul meu este de aceeasi parere. Cautam asadar sa acordam timp pentru copii, parintii care sunt foarte importanti si ne sprijina. Eu cred ca o buna intelegere, o relatie de prietenie, demnitate contribuie esential la ceea ce inseamna o familie reusita.

9. Povestiti-ne pe scurt propria poveste de dragoste.
Povestea noastra de dragoste dateaza din 1996 si a fost o poveste pe care multi si-ar dori-o. Ne-am cunoscut in octombrie ’96 la un miting al Conventiei Democrate inaintea alegerilor. Dintr-o multime de zeci de mii de oameni, eu eram studenta la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept si membru al Ligii Studentilor care participa la adunarea respectiva, el era o personalitate, ca si astazi, ne-am vazut. A fost dragoste la prima vedere: ne-am vazut, ne-am placut, ne-am urmarit in timpul marsului care o buna distanta a avut loc in Bucuresti si ne-am regasit dupa ce ne pierdusem din priviri vreun sfert de ora. Ne-am lovit pur si simplu unul de altul. De atunci lucrurile au decurs in mod firesc din fericire pentru amandoi. Ne-am casatorit destul de tarziu in 2003 (nu am facut cununia civila in Bucuresti). Cununia religioasa am facut-o in 2004. Totul s-a intamplat asa pentru ca eu consideram ca sunt foarte tanara, am dorit sa-mi termin facultatea, sa-mi dau examenul final. Nu a fost o intarziere provocata de ceva anume, ci pur si simplu a fost dorinta amandurora de a ne cunoaste mai bine, de a ne da seama ca suntem potriviti.

10. Cum reusiti sa stabiliti un echilibru intre viata personala si cea profesionala?
Am profesat trei ani de zile ca avocat consultant, mi-a parut rau ca a trebuit sa abandonez justificat cariera pentru moment, ma gandesc sa o reiau curand, dar evenimentele s-au precipitat si astept mai intai sa se limpezeasca lucrurile. Copilul nostru creste,  are doi ani si desi intotdeauna are nevoie de mama cred ca fiind putin mai mare acum poata sa faca fata si lipsei mamei. E foarte greu sa impaci viata personala cu cea profesionala, cand exista si un copil e si mai greu, dar femeile sunt suficient de destepte ca sa realizeze astfel de performante. Cred ca cel mai bine e sa lasi departe toate problemele pe care le ai la serviciu si sa vii acasa optimist. Eu ma uit la sotul meu care are aceasta putere si care reuseste cand intra pe usa sa lase toate problemele acolo de unde a plecat; eu la fel procedam pe vremea cand lucram, desi era o foarte mare presiune la birou incercam sa ma detasez si sa acord atentie fiecarui lucru in parte: la birou si acasa.

11. Care este lucrul de care sunteti mandra?
Pana sa se nasca Mihai, lucrurile de care eram cea mai mandra erau activitatea profesionala si sotul. De cand s-a nascut copilul el este prima prioritate si lucrul de care sunt nu mandra, ci foarte mandra. Este un copil foarte reusit, iar familia noastra pot sa spun fara nici o rezerva tinde sa fie familia perfecta.

12. Care este lucrul pe care il regretati cel mai mult?
Nu sunt o persoana care sa aiba regrete. Intotdeauna cand fac ceva ma gandesc de doua ori si chiar daca am gresit incerc sa trec peste, sa merg mai departe fara regrete si fara pareri de rau.

13. Cum au reactionat parintii, apropiatii cand ati devenit o persoana publica?
Parintii mei ma iubesc atat de tare incat ma iau asa cum sunt, cu orice transformare care se produce, prietenii de asemenea. Sunt o persoana careia nu-i place sa aiba dusmani, probabil ca am nu stiu, dar e foarte bine ca nu stiu pentru ca e relaxant pentru psihicul meu sa stiu ca nu am dusmani.

14. Cum credeti ca ar trebui sa facem fata crizelor existentiale din viata?
Peste orice esec trebuie sa treci si sa mergi mai departe pentru ca maine poti avea o problema si mai dificila si trebuie sa-i faci fata. Orice esec trebuie sa ne intareasca, nu sa ne doboare.

15. Cat de importanta este imaginea dumneavoastra? Considerati ca aceasta poate contribui/influenta imaginea sotului dumneavoastra?
Sotul meu spune de multe ori si mie imi face placere sa aud ca e mandru de mine si ii pare bine ca m-a ales pe mine dintre toate femeile din lume. Bineinteles ca eu incerc sa nu-i insel asteptarile si sa fiu alaturi de el. In acelasi timp sunt un critic dur, el stiind ca exploatez fiecare defect. Totul este constructiv. Nu-l fac sa se simta pierdut, din contra il ajut sa iasa la suprafata cand este o problema in care cu sau fara voia lui intra. Imaginea unei sotii de om politic e foarte dificil de realizat. Femeia din spatele unui politician trebuie sa fie suficient de discreta si in acelasi timp sa fie un sprijin doar pentru sotul ei si nu pentru altceva. Nu trebuie sa-si creeze imagine peste imaginea sotului. Intotdeauna ei trebuie sa fie un cuplu si nu cum am vazut ca se intampla uneori ea ridica stacheta care oricum e ridicata. Exista intotdeauna o limita si nu cred ca ea trebuie depasita. Daca nu cunoastem aceste limite devine periculos.

16. Sotia unui om politic de la varful ierarhiei are o mare insemnatate. Cu ce vreti sa contribuiti la bunastarea Romaniei, in calitatea pe care o aveti?
In prezent fac parte dintr-o asociatie care reuneste femeile din Corpul diplomatic, sotiile de ambasadori in mare parte. Incercam prin activitatile pe care noi le stabilim impreuna sa avem anumite tinte precise cum ar fi copiii orfani, batranii. In Romania este incredibil ce se intampla cu aceste categorii. Noi avem activitati lunare de caritate care implica un efort atat material cat si uman. Faptul ca dedicam din timpul nostru pentru acesti oameni care au nevoie de noi este pentru mine foarte important.

17. „In spatele oricarui barbat de succes exista o femeie puternica!”.Comentati!
As da acestei afirmatii o interpretare usor diferita. Nu cred ca femeile chiar au o influenta asa puternica, iar daca totusi exista una nu este daunatoare. Eu cred ca un om politic este rotunjit de femeia puternica din spatele lui. Pentru mine personal ceea ce fac pentru sotul meu s-ar rezuma astfel: sprijin permanent si neconditionat. Chiar vreau sa spun ca nu sunt de acord cu o influenta foarte puternica. Atata vreme cat barbatul este o persoana echilibrata care stie ce vrea si isi mentine foarte bine pozitia, rolul sotiei este acela de a imbraca frumos aceasta structura.

18. Exista un model feminin pentru dumneavoastra (de la noi sau din lume) si de ce?
Traim intr-o lume a barbatilor. In acelasi timp cred ca orice femeie puternica cu o cariera si o familie poate fi un model. Nu trebuie sa ne alegem neaparat o persoana anume drept model, ci trebuie sa privim la femeile din jurul nostru care au potential si sa ne spunem ca sunt modele.

19. Gatiti ciorbe si calcati camasi pentru sotul dumneavoastra?
La calcat nu ma pricep, sotul meu stie si nu ma supune acestui efort. Dar de gatit, da. Calin este o persoana care apreciaza mancarurile gustoase, mai ales cele preparate in casa. Ma ajuta si mama si soacra si incerc ca de 2-3 ori pe saptamana sa gatesc. Fac ciorbe si mancaruri gatite. Prajituri nu stiu sa fac.

20. Ce mesaj aveti pentru femeile din Romania?
Din pacate in Romania femeile nu acorda o atentie deosebita felului in care arata. Este foarte important ca in fiecare zi sa te uiti in oglinda si sa-ti placa ceea ce vezi. O femeie ingrijita este mereu o femeie frumoasa si o astfel de femeie nu trece niciodata neobservata. Femeile frumoase par si fericite, iar bucuria si lumina din ochii unei astfel de femei este o imagine de neegalat. Eu vreau sa fiu o astfel de femeie si desi sunt foarte tanara incerc sa-mi pastrez frumusetea.

Despre Calin
Imi place la sotul meu tandretea de care da dovada chiar si in momentele cele mai grele cand stie sa-ti faca un compliment. Imi place de asemenea energia lui. Calin e un barbat tonic. Rar il vezi obosit, niciodata nu e blazat, mereu e cu zambetul pe buze. Nu as putea sa spun ca are un defect anume. Cand vad la el ceva ce ar putea sa fie un defect il corectez din mers fara sa-i atrag atentia asupra lui, ci relevandu-i anumite aspecte care sa duca la eliminarea acestui potential defect.

Text: Otilia Ostrotki