Sfaturi pentru o exfoliere corecta

Magia pielii - exfoliereaCateva straturi de celule indepartate si vei vedea in oglinda pielea pe care o doresti: neteda, ademenitoare, proaspata, intr-un cuvant mai noua. Dar trebuie neaparat sa frecati, sa exfoliati si sa decojiti pana ajungeti la acel strat? Cat de mult?  Si care este tehnica care vi se potriveste?



Miscari lente – secretul unei exfolieri delicate

Acest tip de miscari face pielea aspra, moale si radianta. Exfolierea este buna pentru pielea ta, parfumul placut, textura revigoranta si uleiurile hidratante o transforma in placere. Aceasta este calea prin care iti vei face pielea sa arate mai tonifiata si mai radianta. Exfolierea nu numai ca da o luminozitate si netezime pielii dar ajuta la tratarea acneei si luminarea hiperpigmentilor si permite pielii sa absoarba hidratantii.

Cu exceptia pielitelor medii si adanci, exfolierea nu va poate netezi si ridurile – liniile subtiri pot aparea eventual mai putin pronuntate din cauza indepartarii stratului de celule moarte. Evitati exfolierea daca pielea dumneavoastra este sensibila sau iritata. Pielea exfoliata are nevoie de protectie solara, asadar nu uitati ca trebuie sa aplicati o crema protectoare cu un indice de cel putin 15.

Curatarile manuale – utile in exfolierea tenului

Ce sunt? Se folosesc granule pentru curatare. Cum functioneaza? Masarea indeparteaza celulele moarte. Pentru fata, incercati cu vata sau cu un burete. Cat despre granule folositi-le cat mai bland. Granulele moi, sintetice sunt cele mai indicate. Produsele cu granule mai ascutite (asemeni sarii, zaharului si cojilor de nuca) pot leza pielea fetei si pot produce iritatii, in special pe tenurile mai inchise ce sunt dispuse hiperpigmentarii. Pentru corp, produsele cu granule mai mari sunt suficiente atata timp cat pielea nu este uscata, iritata sau crapata.

Exfolianti chimici

Ce sunt? Lotiuni sau geluri de fata sau corp ce contin acizi alpha (glicol sau lactic) si/sau beta (salicilic), acizi hidroxici. Cum functioneaza? Acesti acizi dizolva acel “lipici” care tine celulele moarte de suprafata pielii. Folosind un astfel de produs noaptea impreuna cu un exfoliant manual, dimineata veti realiza ca au fost indepartate celulele moarte mai repede decat daca ati fi folosit orice alta metoda.

Exfoliantii acizi patrund mai adanc decat exfoliantii manuali (care sunt mai superficiali) deoarece aplicarea lor este uniforma. Rezultatele sunt mult mai previzibile. Acizii alpha ajuta pielea sa se hidrateze mai bine si cei beta ajuta la tratarea acneei prin dizolvarea murdariei si uleiului din interiorul porilor. Tineti minte… atunci cand pielea este grasa folositi acizi beta, deoarece efectele de hidratare ale acizilor alpha pot face pielea grasa sa para stralucitoare.

Incepeti cu o formula slaba iar daca pielea o tolereaza dupa doua saptamani puteti incepe un tratament cu o formula mai puternica. Depinde de sensibilitatea si puterea produsului daca veti simti cateva intepaturi, dar daca dureaza mai mult de cateva minute sau daca pielea devine rosie si iritata produsul este prea puternic pentru dumneavoastra.

Tratamente exfoliante facute acasa

Vom folosi masti sau tampoane ce contin acizi alpha sau beta in concentratie de 8-15% de acid glicolic, 5-12% acid lactic si 2% salicilic. Cum functioneaza? Exfolierea cu aceste produse actioneaza la fel ca lotiunile pe baza de acizi dar deoarece sunt mai puternice produc rezultate mai impresionante. Daca pielea este foarte aspra, cojirea acasa poate da rezultate mai bune si mai rapide decat alte metode.

Dar tineti minte… cu formule puternice exista un risc mai mare de iritare. Daca aplicati prea mult din produs sau folositi un exfoliant prea des impreuna cu alti exfolianti puternici, pielea se poate coji prea mult lasandu-va pielea rosie pentru cateva zile. Usturimile usoare sau arsurile sunt comune (nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute) ca si roseata temporara (aproximativ o ora). Inainte de a folosi un astfel de produs cititi cu atentie instructiunile si urmati-le intocmai. Majoritatea dermatologilor recomanda folosirea tratamentului o data pe saptamana.

Tratamente profesionale pentru exfolierea tenului

Ce sunt? Trei nivele de exfoliere – usor, mediu si adanc; se compun dintr-un acid sau o combinatie de acizi in concentratii mari. Sunt aplicate pe fata, piept sau maini.
Cum functioneaza?

Tratamentelor de exfoliere superficiale li se aplica toate beneficiile tratamentelor de exfoliere pentru acasa, numai ca au rezultate mult mai impresionante; au ca efecte secundare arsuri, mancarimi si roseata, care pot dura cateva ore. Tratamentele de exfoliere medii si adanci ajuta la vindecarea traumelor produse de arsurile solare: zbarciturile, subtierea pielii, hiperpigmentarea si celulele precanceroase.

Exfolierea ajunge in stratul de mijloc al pielii (dermul) unde celulele noi, sanatoase si colagenul produc piele neuzata si moale. In toate exfolierile profesionale, acidul “arde” pielea pentru a declansa o reactie de regenerare. Rezultatele unei exfolieri medii sau adanci poate dura de la o luna la ani. Dar tineti minte… daca imbunatatirea texturii pielii este singurul scop, exfolierea medie si adanca nu este recomandata.

Timpul de intrerupere poate fi semnificant: pielea este rosie pentru trei saptamani si de obicei se formeaza o crusta. Aceasta cade dupa o saptamana iar roseata se transforma in roz. Poate persista de la o luna la 3 luni. Din aceste motive exfolierea medie si adanca nu sunt aplicabile oamenilor cu un ten inchis deoarece  riscul craparii si hiperpigmentatiei fiind prea mare. Exfolierile adanci pot necesita o anestezie locala sau calmante.

Exfoliere prin microabraziunea dermei

Ce este? Se foloseste o pasta ori un curatator ce contin cristale de oxid de aluminiu, cateodata este folosit in conjunctie cu o perie sau burete ce se roteste sau vibreaza (functioneaza cu baterii). Cum functioneaza? Frictiunea cristalor si buretelui sau periei va ofera o exfoliere mai adanca decat frecatul. Pielea va aparea mai neteda si mai stralucitoare.

Folosirea unui instrument poate fi distractiva. Dar tineti minte… asprimea pastelor si substantelor de frecat plus frictiunea aditionala a aparatului pot produce o potentiala lezare a pielii (rosie, iritata si crapata). Testati produsul mai intai pe pielea de la subrat. Daca este pielea devine prea aspra renuntati la el. Nu folositi aceste produse mai mult de o data pe saptamana.

Microabraziunea si abraziunea dermei profesionala

Ce este? Pentru microabraziune sunt folosite cristalele de oxid de aluminiu sau sare purificata; pentru abraziune este folosita o perie electrica rotativa sau calcar. Cum functioneaza? In timpul microabraziunii materialele indeparteaza stratul superior al pielii. Textura este mai neteda si zonele usor rozalii pot aparea stralucitoare. Dermatologii folosesc adesea aceasta procedura pentru mentinerea rezultatelor sau pentru a imbunatati penetrarea cremelor hidratante. Unele dovezi arata ca poate ajuta reducerea cicatricelor si crapaturilor.

Abraziunea a devenit mai putin populara odata cu noile optiuni (laserul) care au mai putine efecte secundare si ating straturile mai adanci ale pielii. Dar tineti minte… microabraziunea poate irita pielea sensibila. Evitati-o daca aveti pielea rozalie sau tendinta de inrosire. Actiunea de vacuum in tratamentele frecvente poate duce la spargerea vaselor de sange. Tratamentele lunare sunt considerate sigure. Abraziunea necesita anestezie locala. Pielea va sangera, urmata de formarea unei cruste. Odata ce crusta cade pielea va ramane usor umflata si de culoare roz pentru cateva saptamani.

Text: Bodeanu Stelian