SOS: Candidoza vaginala

Mai mult de 70% dintre femei si peste 10% dintre barbati sufera de candidoza. Ce inseamna candidoza, care sunt riscurile ei si cum se trateaza aceasta infectie sunt intrebari pe care orice femeie activa sexual si le adreseaza cel putin o data in viata. Si cum preventia este mama sanatatii, stam de vorba cu dna dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialist al campaniei de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala Planifica Neprevazutul! (www.planificaneprevazutul.ro).



Ce este candidoza vaginala?

Candidoza vaginala este o infectie produsa de fungi. Cele mai frecvente specii de fungi sunt cele numite Candida albicans, reprezentate in proportie de 85%, urmate de Candida glabrata si Candida tropicalis. 2 din 3 femei vor suferi pe parcursul vietii lor de candidoza, iar dintre acestea, 20%-40% vor deveni purtatoare cronice.

Care sunt persoanele mai predispuse la aceasta boala?

In conditiile in care rezistenta organismului scade sau raspunsul imun este modificat, aceasta infectie devine simptomatica. Persoanele predispuse la candidoza sunt cele imunosupresate, cu boli infectioase cronice, boli virale, persoanele cu diabet zaharat, gravidele si persoanele obeze.

Unul dintre factorii favorizanti ai acestei infectii este scaderea imunitatii organismului, in special in sezonul rece. Cum prevenim aparitia candidozei in acest sezon?

Candidoza nu este o infectie sezoniera si, indiferent de temperatura, aceasta infectie devine manifesta. Pot sa va fac cateva recomandari cu privire la reguli care sa preintampine aparitia candidozei vaginale: evitarea spalaturilor intravaginale, toaletarea perineului din fata inspre spate, evitarea folosirii sapunurilor dure si a sarurilor de baie.

Este o infectie transmisibila sexual?

Sunt studii care arata legatura intre aparitia candidozei vaginale si contactul sexual, dar este o situatie particulara. In situatia in care infectia este recidivanta si devine rezistenta la tratament, se pune intrebarea daca nu cumva partenerul este cel care reinfecteaza pacienta. Este cunoscut faptul ca aceste levuri traiesc pe suprafata mucoaselor bucale, gastrointenstinale si in veziculele seminale ale barbatilor si, astfel, toate aceste zone devin rezervor de infectie pentru femeie. Barbatul poate fi purtator cronic de levuri, asimptomatic, in schimb, reinfecteaza partenera.

Care sunt cele mai grave simptome care ne trimit la medic?

Candidoza are o paleta larga de manifestari. Este o infectie minora, dar cu simptome foarte deranjante: secretie albicioasa aderenta, pruritul vaginal si labial, eritem, fisuri si exista un disconfort marcat care aduce femeia la medic.

Care sunt motivele recurentei infectiei cu Candida?

Este considerata candidoza recidivanta atunci cand sunt mai mult de patru episoade de candidoza pe an. Aceste situatii apar atunci cand tratamentul initial nu este corect, cand nu este recomandat in urma unui consult ginecologic in cadrul caruia sa fie efectuate analize specifice care permit orientarea unui tratament corect. Alte conditii de recurenta sunt imunitatea scazuta si spalaturile intravaginale.

Cum se stabileste diagnosticul acestei afectiuni?

Diagnosticul de suspiciune se face in urma examenului clinic, care consta in evaluarea aspectului secretiei vaginale, prezenta eritemului si a fisurilor, dupa care se recomanda un examen de secretie vaginala si a unei culturi de secretie vaginala. Respectiv, se evalueaza concret sensibilitatea levurilor la antimicotice.

In ceea ce priveste alimentatia, exista o dieta anticandidoza?

Avand in vedere ca aparitia candidozei are legatura cu imunitatea organismului si rezistenta in fata bolilor si a infectiilor, un regim de viata sanatos si o dieta sanatoasa realizeaza cea mai buna profilaxie a candidozei. Este de evitat consumul de zahar deoarece favorizeaza aparitia candidozei.

Text: Alexandra Lupu