Vitamina E, eficienta in tratarea bolilor de ficat

shutterstock_50934475Vitamina E este un puternic antioxidant care protejeaza celulele organismului de actiunea daunatoare a radicalilor liberi. Aceste molecule folosesc oxigenul pentru a produce energie, pe masura ce celulele lucreaza. Insa, in timpul proceselor lor metabolice normale, unele molecule de oxigen pierd un electron si devin instabile. Radicalii liberi circula rapid prin intregul organism, incercand sa se stabilizeze prin captarea de electroni de la alte molecule. Cand reusesc, dau nastere unui numar si mai mare de radicali liberi, lezand tesuturile sanatoase in cadrul acestui proces.

Efectul nociv al radicalilor liberi determina ca lipoproteinele cu densitate mica (LDL, colesterolul “rau”) sa se ataseze de peretele arterial si sa diminueze sau sa impiedice fluxul sangvin. In cazul in care radicalii liberi lezeaza ADN-ul de la nivelul celular, rezultatele constau in mutatii celulare care pot conduce la cancer. De asemenea, ei pot afecta tesuturile de la nivel ocular, determinand aparitia cataractei sau a degenerescentei maculare, cele mai importante cauze de pierdere a vederii la varstnici. Vitamina E intervine cu succes in prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Ea ajuta la prevenirea oxidarii sau lezarii de catre radicalii liberi a colesterolului de la nivelul arterelor, protejeaza celulele sangelui, sistemul nervos si muschii si mareste capacitatea de reactie a sistemului imunitar.

Benefica pentru ficat

Un nou studiu realizat in SUA, la Universitatea Virginia Commonwealth, arata ca vitamina E, administrata zilnic, este eficienta in bolilele comune de ficat care, netratate, pot duce in timp la ciroza si cancer hepatic. Studiul a fost realizat pe 247 de pacienti care sufereau de boli de ficat, fara a mai prezenta si alte afectiuni, precum diabet sau boli cardiovasculare. Dupa 96 de saptamani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca jumatate din pacienti au raspuns la tratamentul cu vitamina E. Desi nu a avut efecte secundare, oamenii de stiinta au mentionat ca vitamina E nu poate fi considerata un panaceu universal, fapt pentru care trebuie administrata doar sub supraveghere medicala.

Protejeaza inima

Un mod eficient de a proteja inima, alaturi de o dieta saraca in grasimi saturate , miscare fizica si evitarea unor vicii precum fumatul, este de a obtine suficienti nutrienti antioxidanti din alimentatie. Vitamina E relaxeaza vasele de sange si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor care blocheaza fluxul sangvin. In urma unor studii, s-a demonstrat ca o persoana care sufera de o afectiune cardiovasculara si ia suplimente cu vitamina E isi reduce riscul de deces cu 40 pana la 60%. Vitamina E este eficienta, in special atunci cand este administrata impreuna cu un multisupliment care contine vitamina C.

Reduce durerile articulare

Poliartroza, cunoscuta si ca artrita „prin uzura si distrugere”, apare atunci cand tesuturile de la nivelul articulatiilor incep sa se distruga in timp. Un mod de a preveni acest proces consta in administrarea de vitamina E, care inhiba efectele moleculelor generatoare de inflamatie de la nivelul articular. S-a demonstrat ca vitamina E amelioreaza durerile articulare mai bine ca ibuprofenul sau alte medicamente antiinflamatoare. Doza recomandata pentru ameliorarea artritei este de 400 UI de vitamina E zilnic.

Imbunatateste memoria

Memoria de scurta durata este cauzata partial de efectele nocive ale radicalilor liberi la nivelul creierului. Administrarea unui supliment de 100 pana la 400 UI de vitamina E zilnic constituie una dintre cele mai bune metode in vederea mentinerii acuitatii memoriei. Un studiu efectuat pe un esantion de 5.000 de persoane arata faptul ca cele care prezentau niveluri crescute de vitamina E aveau performante mai bune la testele de memorie, in comparatie cu persoanele care aveau niveluri mai scazute.

Mai mult, vitamina E contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar, ceea ce explica de ce persoanele care consuma multe alimente bogate in vitamina E sau iau suplimente sunt mai putin predispuse la infectii, cat si la cancer.

De cata vitamina E avem nevoie?

Doza uzuala recomandata este de 100-300 UI, insa la nevoie poate fi crescuta la 400-500 UI pe zi. Vitamina E poate fi obtinuta atat prin alimentatie, cat si prin suplimente. Formele naturale de vitamina E sunt usor absorbite de catre organism. Daca utilizati vitamina E sintetica, luati cu 50% mai mult. Spre exemplu, pentru a obtine echivalentul a 400 UI de vitamina E naturala, aveti nevoie de aproximativ 600 UI forma sintetica. In ceea ce priveste alimentatia, vitamina E se gaseste din plin in uleiurile vegetale din floarea-soarelui, porumb, soia, masline, nuci, cereale integrale, peste, ulei de arahide si legume frunzoase verzi.

 

Text: Elena Diaconu