8 cauze frecvente ale infectiilor urinare

Usturime, urinari frecvente sau nevoia imperioasa de a urina desi tocmai ai fost la baie? Toate acestea sunt semnele unei infectii urinare (UTI). Potrivit statisticilor, una din cinci femei experimenteaza o astfel de afectiune la un moment dat in viata, acestea fiind al doilea cel mai frecvent tip de infectii in randul populatiei feminine.

Daca suspectezi ca ai o infectie a tractului urinar, mergi la doctor pentru analize. Doar el, in urma analizelor, este in masura sa decida daca ai nevoie de antibiotic. Nu uita, odata inceput, tratamentul cu antibiotic trebuie dus la sfarsit, nicidecum intrerupt cand incepi sa te simti mai bine. In cazul UTI este foarte util sa bei multa apa. De asemenea, exista studii care demonstreaza ca taninii continuti de merisoare impiedica bacteria E.coli (considerata vinovata pentru 85% dintre UTI) sa adere la peretii vezicii urinare.

Iata care sunt cele mai frecvente motive din cauza carora poti dezvolta o infectie a tractului urinar:



1. Sexul

Multe femei se aleg cu o infectie a tractului urinar dupa o partida de sex. Miscarea din timpul actului sexual poate transfera bacteriile din cavitatea vaginala (sau zona anala) in uretra. Potrivit expertilor, riscul de a dezvolta UTI scade daca urinezi in primele 30 de minute dupa incheierea partidei de sex. Alti specialisti sunt de parere ca riscul de a face UTI creste daca partenerii isi spala zona intima imediat inainte si dupa sex.

2. Constipatia

Persoanelor care sufera de constipatie le este dificil sa-si goleasca complet vezica urinara. Din acest motiv, bacteriile au mai mult timp sa se dezvolte si sa provoace infectii. Pe de alta parte, diareea sau incontinenta fecala pot creste si ele riscul de infectie urinara, deoarece bacteriile din scaun se pot transfera cu usurinta in vagin si uretra. Sfatul specialistilor: intotdeauna stergerea sa se faca din fata in spate.

Infectii urinare? Iata 5 remedii naturiste rapide!

3. Diabetul necontrolat

In cazul persoanelor cu diabet, excesul de zahar din sange este eliminat prin urina. Acest lucru creeaza un mediu propice dezvoltarii si inmultirii bacteriilor.

4. Amanarea urinarii

Drumurile rare la baie sunt o cale sigura spre infectii urinare. Timpul dintre doua goliri ale vezicii urinare este folosit de bacterii sa se inmulteasca si sa „prospere”.

5. Deshidratarea

Consumarea unei cantitati suficiente de apa este utila nu numai pentru a nu te deshidrata sau a avea pielea frumoasa, ci pentru a tine departe infectiile tractului urinar.

6. Metodele contraceptive

Modificarile hormonale produse de schimbarea anticonceptionalelor pot duce la o schimbare a bacteriilor normale din vagin, ceea ce ar putea creste riscul dezvoltarii unei infectii urinare. Folosirea diafragmelor si a spermicidelor poate, de asemenea, sa mareasca acest risc.

7. Produsele de igiena feminina

Daca nu sunt schimbate suficient de des, tampoanele si absorbantele sunt un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor, crescand astfel riscul de a dezvolta UTI in perioada ciclului menstrual. De asemenea, o alta metoda de a evita infectiile tractului urinar este alegerea lenjeriei intime potrivite. Specialistii o recomanda pe cea din bumbac si, de preferinta, nu tanga. Snurul subtire al acesteia poate transfera „de colo-colo“ bacteriile. Un alt motiv sa optezi pentru bumbac este faptul ca acesta ajuta la prevenirea umiditatii excesive, care duce la inmultirea bacteriilor.

8. Pietre la rinichi

Aceste depozite minerale cresc riscul de infectii urinare, deoarece pot bloca tractul urinar si retine urina, dand bacteriilor suficient timp pentru a se dezvolta.

Text: Elena Coroianu