Banii – purtatori de bacterii, nu de fericire

baniiBanii nu aduc fericirea… dar o intretin, spune o veche vorba din popor. Daca ar fi sa gandim la rece, banii nu sunt pana la urma decat o unealta care a ajuns sa puna stapanire pe viata fiecarui om in parte. Muncim pentru bani, ne intretinem cu bani, ne satisfacem poftele cu bani… ce mai, suntem aproape de a cadea in pacatul lor. Si cum ban la ban trage, avem obiceiul de a ne intinde mai mult decat ne permite plapuma.

Dar daca, in afara de faptul ca banii ne intretin fericirea, ne-ar putea afecta si sanatatea? Ei bine… acest lucru este din pacate posibil, iar pentru aceia sau acelea dintre voi care nu stiati, bancnotele sunt purtatoare de bacterii care se pot instala in organism fara rusine, provocand infectii pe care, din pacate, uneori, niciun sac plin de bani nu le poate trata.

Bacterii care trec din mana-n mana

 

Faptul ca banii circula de la o persoana la alta este un lucru extrem de rau. Oamenii pot suferi de diferite afectiuni, iar uneori acestea se pot transmite de la unul la celalalt, asa ca simpla atingere a unei bancote de catre o astfel de persoana si transferarea ei mai departe nu va face altceva decat sa te infecteze si pe tine. Acest risc creste pentru persoanele care lucreaza in institutiile bancare sau la casele de amanet, carora le trec prin mana mult mai multi bani.

 

Stafilococul auriu – aceasta bacterie poate provoca infectii destul de serioase care dezvolta adevarate afectiuni. Printre acestea, se numara furunculele, panaritiul si chiar pneumonia sau septicemia. Stafilococul auriu este detectat la nivelul pielii si al mucoaselor nazale.

 

Streptococul este un microb intalnit cel mai des in tractul respirator, in cavitatea bucala dar si in intestine. Aceasta bacterie este un agent patogen care poate provoca infectii, printre cele mai cunoscute fiind meningita si faringita streptococica.

 

Enterobacter este o bacterie care ameninta tractul urinar si pe cel respirator si pune in pericol imunitatea organismului.

 

Pseudomona aeruginosa este denumirea atribuita bacilului piocianic, bacil ce poate fi fatal, atacand in special persoanele cu un sistem imunitar scazut.

 

Bisfenol A nu este o bacterie, ci este un compus organic utilizat la fabricarea policarbonatului. Se pare ca acest compus se intalneste pe suprafata bancnotelor, in urma contactului acestora cu… casele de marcat si poate fi absorbit prin piele, avand efecte negative asupra sistemului endocrin, mai ales la copii, putandu-le afecta comportamentul.

 

Cum prevenim aparitia unor astfel de infectii?

 

Cel mai indicat este sa spalam mainile cu apa si sapun de fiecare data dupa ce atingem banii. Niciodata nu este bine sa ducem mana la ochi sau la gura atunci cand intram in contact cu bancnotele. In lipsa apei si a sapunului se pot folosi geluri sau solutii dezinfectante, care au aceleasi proprietati.

Desi mare parte din aceste bacterii se intalnesc nu numai pe bani, ci si pe mainile noastre sau pe alte obiecte, cel mai bine este sa ne intarim sistemul imunitar cu medicamente prescrise de catre medicii specialisti, pentru ca nimeni nu vrea sa se imbolnaveasca in felul acesta si in niciun alt fel.

 

 

Text: Ruxandra Raica