Cum au banii “grija” de sanatatea ta

baniExtrasul de cont bancar iti influenteaza in mod anormal starea de spirit? Da, si la  mine se intampla la fel! La mine si la multe dintre noi, din pacate… Conform multor studii realizate in acest sens, situatia financiara joaca un rol important in modul in care ne simtim zi de zi si, in plus, aceasta este un factor care ne influenteaza sanatatea. Cu alte cuvinte, daca nu ne scoatem “capul din nisip”, ne-am putea confrunta cu unele probleme grave de sanatate.

 

Tulburari de anxietate

Daca te cuprinde panica atunci cand iti vezi soldul, este posibil sa te confrunti cu tulburari de anxietate. Aceasta este o reactie normala la stres si se manifesta prin ingrijorare excesiva in privinta banilor. Desi sentimentul de panica creste, corpul tau se adapteaza in cele din urma la stresul cronic, iar tu ajungi fata in fata cu anxietatea – si este enervanta, crede-ma! “Mai bine duci dorul banilor, decat grija lor”, spune o vorba din batrani care pare sa fie cat se poate de adevarata.

 

Hipertensiune arteriala/atac de cord

In urma unui studiu realizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea Northwestern, s-a constatat faptul ca datoriile provoaca hipertensiune arteriala. Cercetatorii au folosit date adunate de la 8400 de tineri (cu varste cuprinse intre 24-32 de ani), pentru a examina legatura dintre datorii si  bani. Persoanele care s-au confruntat cu datorii mari au prezentat o crestere cu 1,3% a tensiunii arteriale diastolice. In perspectiva, o crestere de doua puncte este asociata cu un risc cu 17% mai mare de a dezvolta hipertensiune si un risc cu 15% mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral.

 

Boli de inima/diabet

In urma unui studiu publicat in “Diabetes Care” legat de stresul financiar si cel de la locul de munca, s-a constatat ca  aceste tipuri de stres duc la dezvoltarea sindromului metabolic, ceea ce inseamna o crestere a riscului de aparitie a bolilor de inima, a diabetului si a accidentului vascular cerebral.

 

Insomnie

Atunci cand situatia financiara iti provoaca insomnii, pot aparea si alte probleme de sanatate asociate: obezitate, diabet si boli de inima.

 

Probleme digestive

Cand preocuparile financiare iti afecteaza pofta de mancare, arsurile la stomac, greata, constipatia si diareea sunt doar cateva dintre simptomele cu care te vei confrunta. Din pacate, conform studiilor in domeniu, aceste simptome nu vor trece decat dupa ce starea ta de spirit se va imbunatati.

 

Crestere in greutate

Intr-un sondaj realizat de Yahoo! Health si Reader Digest, aproximativ unul din patru americani folosesc locurile lor de munca si preocuparile financiare ca scuza pentru a nu face sport. Odata ce sportul dispare din vietile noastre, kilogramele in plus se vor depune repede si usor.

 

Dureri de cap/migrene

Un sondaj realizat de Associated Press si AOL a aratat ca 55% dintre persoanele cu un nivel ridicat de stres in privinta preocuparilor financiate sufera de migrene si alte tipuri de dureri de cap.

 

Crestere a obiceiurilor nesanatoase

Daca ai probleme cu partea financiara, ai mai multe sanse sa dezvolti obiceiuri nesanatoase pentru a face fata problemelor: tutun, alcool, cumparaturi (chiar daca nu iti permiti) etc, ceea ce duce la (ai ghicit) stres. Conform hemoneytimes.com, sunt mai predispuse la probleme de ordin financiar familiile tinere, care au tendinta de a risipi banii aproape inconstient.

Depresie

Dupa o multime de studii, specialistii au ajuns la concluzia ca lipsa banilor este motivul pentru care depresia a ajuns boala secolului XXI. Lipsurile financiare dezvolta o stare de tensiune, stres si anxietate, care nu te vor putea face niciodata, sa fii binedispus sau sa ai o gandire pozitiva.

 

Text: Andreea Popescu