Cum sa-ti contrazici seful?

Una dintre dilemele cu care ne confruntam, ca angajati, este cea de a ne contrazice seful. Unii dintre noi au idei care sa contracareze deciziile nefaste ale sefului. Insa, de cele mai multe ori, ni se pare extrem de greu sa sustinem contrarul in fata managerului nostru. De ce? Probabil ca in subconstientul sau chiar constientul nostru ne-am creat un model negativ dupa care ne mulam atunci cand avem de-a face cu asemenea conjuncturi. Fie ne e teama de o posibila reactie negativa, fie dorim sa ne pastram buna relatie cu acesta, fie consideram ca va ignora ideile noastre.

Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa ii facem pentru a ne putea „contrazice” seful fara a produce un scandal sau schimbarea opiniei acestuia despre noi este de a-l cunoaste si intelege ca si persoana. Mai intai observa-l cum se comporta in situatii diferite: cum e in conditiile favorabile sau nefavorabile, cum reactioneaza cand lucreaza sub stres pozitiv sau negativ. De la caz la caz vei observa ca seful tau are reactii diferite. Ceea ce e si firesc pentru ca, fiind oameni, fiecare dintre noi actioneaza in functie de personalitatea sa. Poti ajunge sa iti cunosti seful fie prin prisma mediului de lucru, fie si in alte ocazii de genul: o iesire in aer liber, o cina organizata de companie. Cu atat mai bine daca firma sustine programe de instruire, pentru ca astfel poti avea ocazia de a-ti aprecia seful si intr-un mediu mai putin oficial, cum ar fi cel din cadrul unui training.

Tipologii de sefi si modalitati de contrazicere
Asadar, exista mai multe tipologii de sefi. Am enumerat mai jos cateva dintre ele, printre care cu siguranta vei gasi trasaturi care se potrivesc si superiorului tau.

  • •  Daca ai de-a face cu un sef autoritar, o modalitate de a-l contrazice ar fi sa il abordezi direct, fara ocolisuri. Discutia cu un superior autoritar trebuie sa fie scurta, concisa si la obiect. Prezinta-ti ideile intr-o forma precisa, cu obiective clare si care sa denote initiativa din partea ta. Sefii cu un grad ridicat de autoritate sunt incantati daca cei cu care colaboreaza dau dovada de initiativa. In niciun caz nu il contrazice si nu folosi acelasi ton ridicat pe care probabil ca el il va folosi la inceputul conversatiei.
  • •  Daca seful tau e o persoana calma, organizata, genul conservator,  in primul rand va trebui sa fii foarte logic in prezentarea ideilor tale. Sa dai dovada de respect fata de ierarhie: conservatorul are principii bine conturate pe care le respecta cu strictete in viata profesionala. Cand il contrazici, incearca sa fii cat mai linistit si sa te conformezi procedurii din cadrul companiei tale. De asemenea, nu uita sa acorzi o importanta deosebita detaliilor. Si daca esti o fire mai „vulcanica” nu-ti pierde rabdarea. Conservatorii agreeaza prea putin persoanele care se exteriorizeaza foarte repede.
  • •  Cand te contrazici cu un sef care demonstreaza ca are inclinatie spre oameni si este om de echipa, trebuie sa fii sincer cu acesta. Sa dai dovada ca esti angajatul caruia ii pasa de echipa pe care acesta o coordoneaza. Daca va simti ca esti nesincer, probabil ca te va ignora prin inceperea unor prelegeri despre moralitate, corectitudine si onoare. Incearca sa il contrazici si sa-ti prezinti ideile intr-o asemenea forma incat acest tip de sef sa le vada ca fiind un castig pentru intreaga sa echipa.
  • •  Daca ai un sef care zambeste si glumeste mai tot timpul, e politicos cu angajatii si empatic, atunci ai de-a face cu o persoana adaptiva. Fiind o persoana diplomata, acest superior prefera ca interlocutorii sai sa fie diplomati. Incepe discutiile printr-o intamplare hazlie, pentru a destinde atmosfera. Chiar daca da impresia ca e usor abordabil, nu se lasa prins in capcana. Isi cunoaste foarte bine scopurile si isi apreciaza ideile. Incearca sa il abordezi prin idei noi, inovative pentru companie. Fii sociabil si atunci cand il contrazici adopta o atitudine deschisa si empatica. Si nu in ultimul rand, fii dispus sa participi la dezbateri indelungate privind argumentele tale oponente.

In viata unei organizatii exista anumite etape cand deciziile luate de superiori nu sunt tocmai potrivite pentru interesul companiei, respectiv a angajatilor. Trebuie ca seful tau, dar si tu, sa fiti constienti ca aceste contradictii nu sunt facute din dorinta de a demonstra care dintre voi e mai bun sau sa aratati cu degetul vinovatul. De aceea este util sa stim cand si cum sa ne contrazicem seful pentru a evita situatiile neplacute pentru intreaga echipa.

Text: Mihaela Rotar
HR consultant Ascent Group