Facem sau nu baie impreuna cu copilul?

Baia copilului, mai ales in primii ani de viata ai acestuia, este si un moment de conexiune emotionala intre cel mic si parinte. Tocmai de aceea, exista parinti care aleg sa faca baie alaturi de copil, in timp ce altii considera ca nu este tocmai igienic, dar nici potrivit din punct de vedere al intimitatii.

Ingrijeste pielea bebelusului tau cu delicatete

Din punct de vedere medical, desi multi parinti se gandesc ca baia impreuna cu copilul ar putea sa implice anumite riscuri pentru igiena si sanatatea acestuia, daca nu exista boli transmisibile, aceste riscuri sunt foarte mici.  Totusi, parintii trebuie sa nu prelungeasca prea mult momentul baii si sa controleze temperatura apei, pentru ca cei mici sunt mult mai sensibili. De asemenea, adultul trebuie sa aiba grija sa nu scape copilul sau sa-l loveasca.



Aspecte psihologice de luat in seama

Baia alaturi de adult poate avea si alte aspecte pozitive, din moment ce apropierea fizica dintre mama si copil (contacul cu pielea parintelui) duce la dezvoltarea atasamentului si afectivitatii celui mic. Acest gen de apropiere, care are loc in timpul alaptarii, imbratisarilor si, eventual, al baitei, ii creeaza copilului un sentiment de siguranta. In cazul copiilor putin mai mari, parintele poate fi un model de la care poate invata mai repede cum sa se spele si singur. Important este ca parintele sa se simta relaxat atunci cand face baie cu copilul, in caz contrar ii va trasmite o stare de tensiune, care il va face sa devina anxios si sa nu mai asocieze baia cu un moment placut.

Primele semne de independenta

Din momentul in care copilul mai creste si incepe sa dea semne de independenta, parintele ar trebui sa-i ofere mai multa autonomie si intimitate. Parintele ii poate oferi ajutorul doar acolo unde nu se poate descurca singur (samponarea parului, de exemplu). Apoi, dupa ce copilul se descurca singur si incepe sa constientizeze notiune de nuditate si sa se rusineze, trebuie lasat singur.

Respectarea intimitatii

Chiar daca nu exista o varsta clar stabilita de la care parintele nu ar trebui sa mai faca baie cu copilul, un prim moment intervine si in jurul varstei de 3-4 ani, cand devine mai constient de sine si de diferenta de gen. De regula, incepe sa puna intrebari legate de diferentele fizice observate, pe care parintele ar trebui sa le explice pe intelesul lui, cu rabdare, fara sa creeze confuzie si anxietate. Alteori, parintele decide sa nu mai faca baie impreuna cu copilul, dupa ce observa ca acesta devine tot mai curios in legatura cu partile sale intime. Insa, de la varsta de 5-6 ani, este indicat sa se renunte la acest obiceiul baii in comun.

Text: Oana BALTOC