Imunitate scazuta – boli care se accentueaza toamna

boli toamnaToamna poate fi frumoasa din multe puncte de vedere. Micsorarea zilelor, scaderea temperaturilor, venirea ploilor si a umezelii, diminetile racoroase pot fi benefice sanatatii. Fructele si legumele de sezon sunt adevarate izvoare de sanatate. Dar ca orice alt anotimp, si toamna isi are “urateniile” ei. Si aici ma refer la factorii care ne afecteaza sanatatea.

Ce se intampla cu corpul nostru atunci cand facem trecerea de la un sezon la altul, care sunt afectiunile care se acutizeaza toamna si cum ne putem feri de acestea, aflati din randurile de mai jos.

 



  • Racelile revin in forta toamna


Vantul puternic, umiditatea si ploile contribuie la slabirea sistemului nostru imunitar, favorizand astfel contractarea racelilor. De ce sunt atat de comune racelile? Simplu, pentru ca acestea se raspandesc foarte repede. De exemplu, raceala se transmite prin contact direct cu secretiile infectate sau indirect, prin contactul cu o suprafata infectata. Chiar daca infectiile respiratorii din acest sezon nu sunt atat de grave ca cele din timpul iernii, se recomanda un consult de rutina pentru a elimina riscul unei infectii virale.

 

  • Afectiuni respiratorii acutizate toamna


Sistemul nostru imunitar are de suferit toamna din cauza schimbarilor bruste de temperatura. Odata ce imunitatea noastra este slabita, este de inteles faptul ca suntem mai vulnerabili in fata bolilor. Din categoria afectiunilor respiratorii fac parte sinuzita, bronsita, astmul bronsic si rinita alergica.

Sinuzita este o afectiune ce se caracterizeaza prin inflamatia si infectia mucoasei nazale si sinusale, precum si prin obstructia orificiilor de comunicare a sinusurilor fata de cavitatea nazala. Printre simptomele care anunta instalarea sinuzitei se numara durerile de cap, scurgerile nazale, congestiile nazale.

Bronsita este o inflamatie a bronhiilor, adesea cauzata de microbi, in principal bacterii si virusuri. Aceasta afectiune respiratorie se produce cel mai adesea toamna din cauza temperaturilor scazute si a umiditatii crescute.

Astmul bronsic este una dintre cele mai grave afectiuni respiratorii, manifestata printr-o inflamatie cronica a cailor respiratorii, provocata de spasmul bronsic. Aceasta afectiune se accentueaza in acest sezon din cauza aerului umed, a mucegaiurilor de pe fructe, dar si a alergenilor.

Rinita alergica – polenul si sporii de mucegai ce pot fi intalniti atat in casa, cat si in aer liber sunt responsabili de aparitia rinitei alergice. Printre simptomele care anunta aceasta afectiune respiratorie se numara aparitia stranuturilor, a durerilor de cap, a scurgerilor si a congestiilor nazale dar si a mancarimii ochilor. In acest caz, se recomanda terapia cu antihistaminice si decongestivi nazali.

  • Afectiunile reumatice sunt frecvente toamna


Aceste afectiuni sunt foarte intalnite toamna din cauza cresterii sensibilitatii si a durerilor articulare in urma expunerii la temperaturi mai scazute. Sunt afectate oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele. Pentru ameliorarea disconfortului acestei boli se recomanda baile fierbinti, alimentatia sanatoasa, miscarea constanta si usoara etc.

 

  • Afectiuni ale tiroidei


Atunci cand incidenta infectiilor cu enterovirusuri creste, tiroida subacuta isi face simtita prezenta. Tiroida subacuta reprezinta o inflamatie tiroidiana dureroasa care poate fi declansata direct sau indirect de o infectie virala a glandei tiroide si cel mai adesea urmeaza unei infectii de cai respiratorii superioare.

 

  • Arsurile la stomac se inrautatesc toamna


Credeai ca variatiile de temperatura afecteaza doar starea psihica? Ei bine, lasa-ma sa te anunt ca acestea afecteaza si stomacul. Helicobacter pylori este o bacterie localizata in stomac, responsabila de dureri de stomac, arsuri stomacale, de lipsa poftei de mancare. Aceasta bacterie se transmite din cauza mainilor murdare, a fructelor si a legumelor nespalate. Si cum suntem atat de entuziasmati ca au aparut anumite fructe de sezon, uitam sa ne mai spalam mainile, dar si fructul pe care urmeaza sa il mancam.

 

  • Boli de inima care se agraveaza in sezonul rece


Cum spuneam si in randurile de mai sus, alimentatia mai consistenta comparativ cu alimentatia din perioada de vara, afectiunile respiratorii sunt doar doua dintre conditiile care pot agrava bolile de inima. Si adaptarea la variatiile de temperatura, umiditate si presiune atmosferica intensifica circulatia sanguina si suprasolicita astfel intregul sistem cardio-respirator.

 

Text: Andreea Popescu