Reguli de calatorie cu animalul de companie

Se apropie vacanta si abia astepti sa te relaxezi intr-un tinut exotic, in liniste, alaturi de cei dragi, insa, ce faci cu cel mai bun prieten al tau, animalutul de companie? Daca il poti lasa in grija cuiva inseamna ca esti norocoasa, insa, daca vrei sa-l iei cu tine, atunci va trebui sa cunosti intocmai regulile de calatorie si normele Uniunii Europene, asta daca alegi ca destinatie o tara membra UE. De asemenea, trebuie sa tii cont ca fiecare stat in parte are, la randul sau, propriile legi. Inainte de a-ti face bagajul, iata ce aspecte trebuie sa iei in calcul, conform Centrului European al Consumatorilor, ECC Romania!



De ce sa ai un animal de companie? Iata beneficiile!

Conditii generale impuse de UE

Pentru a intra cu animalul de companie pe meleaguri straine trebuie ca acesta sa fie mai mare de 3 ani, deoarece trebuie vaccinat impotriva rabiei, vaccin ce se face doar dupa aceasta varsta. Daca prietenul tau necuvantator este caine, pisica sau dihor trebuie sa aiba pasaport UE pentru animale de companie care sa ateste ca vaccinul antirabic este facut in mai putin de 1 an si mai mult de 21 de zile inainte de data plecarii. Unele state impun inclusiv deparazitarea acestuia, prin urmare ar trebui sa o faci preventiv. De asemenea, ar trebui sa ai, pentru o mai mare siguranta, si un certificat de sanatate emis de un cabinet veterinar. In plus, este obligatoriu sa poarte microcip sau tatuaj pentru identificare.

Iata 5 lectii pe care le putem invata de la animale

In vacanta cu masina?

Daca alegi sa mergi in vacanta cu masina proprie, pe langa faptul ca ar trebui sa-ti obisnuiesti animalul cu aceasta forma de transport, ar trebui sa-i asiguri si un oarecare confort si siguranta. Se recomanda ca animalele mici sa fie securizate intr-o cusca speciala care sa fie legata cu centura de siguranta. Cainii de talie mare ar trebui, de asemenea, sa poarte centura de siguranta.

Atentie! Nu-ti lasa animalul de companie singur in masina, cu atat mai mult cu geamurile inchise, sau atunci cand afara sunt temperaturi foarte mari sau foarte joase.

Transportul cu trenul

Cu toate ca va fi obositor atat pentru tine cat si pentru animal, daca alegi sa calatoresti cu trenul, ar trebui sa te interesezi inainte la compania feroviara si sa afli ce reguli impune. Daca tovarasul tau de drum este caine, atunci ai nevoie, obligatoriu, de lesa si botnita, iar daca este un animal mic, atunci ai nevoie de cutie speciala de transport.

Atentie! Este posibil ca si animalul tau de comanie sa aiba nevoie de bilet!

Calatoria cu avionul

Si in acest caz va trebui sa te interesezi la compania aeriana cu care doresti sa zbori, deoarece fiecare linie are propriile-i sale reguli si nu toate accepta transportul animalelor. In general, cainii de ghidare si asistenta fac exceptie si sunt acceptati mai usor. Este adevarat ca regulile sunt mai severe si conditiile mai complicate, insa, si calatoria este mai sigura si mai rapida. De exemplu, cutia de transport trebuie sa intruneasca cateva calitati: sa ofere spatiu suficient animalului, atat culcat cat si aflat in picioare, sa fie ventilata corespunzator, sa fie podeaua solida astfel incat sa nu permita scurgerea de lichide si sa aiba containere pentru apa si mancare care sa poata fi accesate din exterior. In functie de marimea si greutatea animalului, compania aeriana stabileste daca acesta va calatori in cala sau in cabina pasagerilor.

Atentie! Taxele de transport pot varia in functie de distanta si greutatea animalului.

Jucariile si animalele de companie ne imbunatatesc starea

De retinut!

Pentru orice animal, o calatorie, cu atat mai mult pe distante lungi, poate fi un adevarat cosmar, il poate stresa si ii poate afecta comportamentul. Asigura-te ca nu exista nici o alta varianta inainte de a decide sa-l iei cu tine in vacanta. Nu pleca la drum cu mai mult de cinci animale de companie, deoarece se va considera calatorie comerciala si va impune alte reguli. Consulta inainte Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor pentru a cere mai multe informatii.

Text: Madalina Manole