Sfaturi de baza pentru un somn odihnitor

Sfaturi de baza pentru un somn odihnitorDe multe ori, chiar si fara sa avem insomnii, ne trezim dimineata mai obositi decat ne-am culcat. Acest fapt se datoreaza fie unor vise chinuitoare, fie unei incapacitati de a ne relaxa in timpul somnului. Stresul, gandurile, framantarile sau oboseala excesiva ne impiedica sa ne odihnim in timpul noptii asa cum ar trebui. Pentru ca somnul este foarte important pentru a ne mentine sanatate la cote inalte si pentru a ne reincarca cu energie, va propunem in continuare sa aflati ce ar trebui sa faceti astfel incat sa aveti un somn lin si odihnitor.

 



Plimbarea de seara te relaxeaza

Daca sunteti o persoana care iubeste sportul, atunci dedicati-va cel putin o ora pe zi mersului la sala sau practicarii inotului si joggingului. Miscarea detensioneaza corpul si va indeamna la somn, insa nu faceti miscare inainte de a va urca in pat pentru ca va veti incarca cu energie si nu veti adormi prea usor. Daca nu sunteti impatimitii exercitiilor fizice, dupa cina, faceti o plimbare scurta pe jos, astfel veti reusi sa aveti un somn profund si fara episoade de trezire pe timpul noptii.

 

Pregatiti-va camera pentru somn

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca dormitorul este strict dedicat odihnei si nu uitatului la televizor, jucatului pe tableta sau altor activitati asemanatoare. De asemenea, nici cititul in pat nu este recomandat, cu atat mai putin persoanelor care se confrunta cu insomnii sau somn agitat. Inainte de a merge la somn, aerisiti dormitorul si eliberati-l de orice obiecte care nu-si au locul acolo. Pentru a avea un somn de refacere, atmosfera camerei in care dormiti trebuie sa inspire liniste. Pe de alta parte, luati in considerare ca anumite uleiuri, ca de exemplu cel de lavanda, pus in candela de aromoterapie, va poate induce o stare de relaxare si, prin urmare, senzatia de somn.

 

Somnul trebuie transformat in rutina

Asa cum la locul de munca aveti un program clar stabilit, asa trebuie sa aveti si un orar al somnului. Incercati pe cat posibil sa va culcati la aceasi ora si astfel in timp veti dezvolta o rutina care va va ajuta sa aveti un somn rapid si profund. In zilele libere sau in weekenduri incercati, de asemenea, pe cat posibil sa nu va abateti de la acest orar.

 

Fara tigari si cofeina seara

Nicotina, pe langa raul pe care il provoaca intregului organism, are puterea de a ne afecta si capacitatea de a adormi, astfel ca daca sunteti fumatori, incercati pe cat de mult puteti sa nu fumati inainte cu cateva ore de a merge la culcare. De asemenea, cafeaua, anumite ceaiuri, de exemplu, ceaiul verde sau negru, si sucurile acidulate pot provoca insomnii. Evitati somniferele sau antidepresivele si consultati intotdeauna un medic inainte de a le lua.

 

Alcoolul, inamicul somnului

Atunci cand bem alcool sistemul nervos este afectat si toate simturile par a se molesi, motiv pentru care ni se induce senzatia de somn. Cu toate acestea, senzatia dispare in cateva ore si consecinta sa este faptul ca ne trezim de mai multe ori in timpul noptii. Pe deasupra, alcoolul favorizeaza sforaitul si problemele respiratorii, alte cauze ale unui somn zbuciumat.

 

Daca nu adormi, ridica-te din pat!

Daca in primele 20 de minute, maxim 30 de minute, de cand te-ai asezat in pat nu ai adormit, este recomandat sa te trezesti si sa incepi o cativitate care, in mod normal, nu-ti face placere. Creierul iti va induce automat starea de somnolenta si te vei putea intoarce in pat. O alta varianta ar fi sa citesti o carte- dar nu in dormitor, sau sa faci o activitate care sa te relaxeze, de exemplu o baie fierbinte.

 

Text: Madalina Manole