Cum afectează stresul relația de cuplu

Când ne îndrăgostim și ne hotărâm să formăm un cuplu cu partenerul nostru, fie că vorbim de o relație oficială, de o familie sau de un cuplu “fără acte”, dar la fel de bine sudat, nu se gândește niciunul din noi la factorul “stres” și la cât rău poate face acesta relației.

Dar acesta, stresul, mai devreme sau mai târziu, își face apariția și începe să mai nuanțeze tot rozul din relația idilică de început. Cu alte cuvinte, stresul este oarecum parte din ecuație și este foarte important să știm să luptăm cu acesta sau să îl eradicăm complet, pentru cei mai optimiști dintre noi.



Stresul, o caracteristică de bază a vremurilor noastre moderne?

Nu știu cum se face, dar deși vremurile au fost mult mai grele și mult mai complicate pentru bunicii noștri (război, foamete, boli devastatoare, regim politic etc), parcă pe ei nu i-am auzit niciodată să fie stresați… Sincer, cred că nici nu știau exact ce înseamnă asta, pentru că acum mulți zeci de ani acest cuvânt nu făcea parte din limbajul cotidian.

Însă acum, în vremurile noastre moderne, parcă se vehiculează din ce în ce mai des acest termen, “stres”.

Stres, definiția conceptului

Dar ce înseamnă, mai exact, acest cuvânt? Haideți să îi dăm definiția, așa cum o găsim în Dicționarul de neologisme:  STRES s.n. 1. Factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoacă organismului uman o reacție anormală; (p. ext.) ansamblul reacțiilor fiziologice prin care organismul uman răspunde unui agent stresant, încercând să se apere și să-și mențină echilibrul de bază. 2. Efort, încordare, tensiune neuropsihică. ♦ Ansamblu de perturbații organice sau psihice.

Cu alte cuvinte, practic orice factor sau cumuli de factori ne pot crea un stres, iar noi suntem puși în fața faptului împlinit, de a lupta cu situația dată și de a ne recăpăta echilibrul.

Acum se poate vorbi de stres încă de la bebeluși, care e drept că pot experimenta pamperșii uzi și atunci plâng, în încercarea de a reechilibra situația. Iar exemplele de stres sunt multiple: stresul de la serviciu, stresul cotidian, stresul de a planifica orice eveniment important din viața fiecăruia: nuntă, botez, aniversări, concediu cu toată familia, tabere pentru copii, stresul că nu ai timp suficient să te joci cu copilul tău, stresul că ajungi prea rar în vizită la părinți / rude, stresul că nu ai timp pentru a ieși cu prietenii sau pentru a vedea o piesă de teatru sau un film bun, și da, să nu uităm de unul din stresurile principale, și anume stresul cu banii! Care bani parcă nu sunt niciodată fix cât ți-ar trebui și că ce să faci mai întâi: rata de la casă / mașină, banii de chirie, banii de vacanță și lista poate continua la nesfârșit.

Stresul din relația de cuplu

Ei bine, printre toate stresurile acestea atât de uzuale și atât de prezente în viețile noastre, cum să nu apară și stresul din relația de cuplu??

Păi numai dacă aduni stresurile Ei cu stresurile Lui și ai suficiente stresuri cât pentru 2 vieți! Dacă le mai și combinăm, că doar este o relație între El și Ea, atunci ecuația devine mult mai complicată! Practic, toate aceste stresuri mici, individuale, contribuie la stresul relației, formându-se un bulgăre de zăpadă, care pe zi ce trece, poate acumula și mai mult combustibil.

Motivele stresului dintr-o relație

Stresul dintr-o relație poate avea motive mai mici:

  • ei, de exemplu, nu-i plac prietenii lui, i se par nepotriviți, nematurizați și parcă îl trag și pe el în jos,
  • ea este supărată că el nu investește timp în pasiunea ei,
  • el nu înțelege de ce ea se supără atât de tare că vrea să iasă cu băieții la bere.

Sau motive mai mari:

  • ea vrea să se căsătorească, dar el consideră că este prea devreme,
  • ea vrea copii, dar el spune că sunt încă prea tineri,
  • sau, culmea, el vrea copii și ea spune că mai întâi cariera și apoi copiii.

Indiferent care ar fi motivele, fiecare dintre acestea macină puțin, câte puțin încrederea celuilalt și relația de cuplu începe să scârție.

Ce e de făcut?

Într-o relație este important să conștientizăm stadiul în care suntem: toate sunt roz sau nu chiar, să nu ne mințim / amăgim și să luăm taurul de coarne. Comunicarea este unealta cea mai utilă, care poate face minuni de la primele cuvinte. Trebuie să verbalizăm motivele noastre de stres, nemulțumirile noastre și să încercăm să găsim soluții la toate, și la cele mai ușoare, dar și la cele mai provocatoare.

Cu un planning bun, teoretic, cel puțin, cam toate se pot rezolva. Dacă un motiv de stres în relația voastră este că lucrați ore nebune la birou și nu prea mai ajungeți să vă vedeți, trebuie să vă puneți în agende o întâlnire, o ieșire la film, la concert, exact așa cum vă treceți întâlnirile cu clienții sau șefii voștri!

Până și cu prietenii lucrurile se pot aranja, cu puțină bunăvoință. Aranjați o întâlnire extinsă, fiecare cu prietenii lui, și cine știe ce afinități pot apărea în gașca de prieteni.

Iar pentru stresurile mai grave, din nou comunicare, planning și o viziune realistă. Uneori cel mai sincer lucru ar fi să îi spui partenerului că nu întrevezi o căsătorie în viitorul apropiat. Alteori, pur și simplu, lăsați timpul să curgă și dacă este să fie, se va întâmpla!

De asemenea, foarte importantă este și atitudinea noastră! Așa că fiți cât mai optimiști, deschiși, veseli, constructivi, creativi și încercați să nu “mai dați nas” tuturor motivelor de stres din jurul nostru! Pentru că vrem să vedem în jurul nostru numai relații de cuplu armonioase și fără stres!

Text: Cristina Niculescu