Respiratie urat mirositoare: cauze si tratament

respiratie-urat-mirositoareRespiratia urat mirositoare, numita halena sau halitoza in termeni medicali, este o disfunctie a cavitatii bucale cauzata fie de ingerarea anumitor alimente, fie de anumite boli, fie de o igiena dentara precara. Desi este o afectiune asimptomatica, halena isi lasa amprenta asupra vietii sociale, persoanele care sufera de o respiratie urat mirositoare fiind evitate sau tinute, fizic, la distanta.



Cauzele medicale ale respiratiei urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare poate fi simptomul unei probleme de sanatate destul de grave, astfel ca nu trebuie ignorata. Explicatia sta in faptul ca unele boli, printre care si cancerul, emana in organism anumite substante care contribuie la schimbarea respiratiei. In aceasta categorie intra bolile de plamani, bolile de rinichi, bolile de ficat, diabetul, infectiile tractului respirator, si afectiunile sistemului digestiv. De asemenea, raceala si gripa pot cauza cu usurinta halitoza. Pe de alta parte, o cauza importanta a respiratiei urat mirositoare este secretia insuficienta de saliva, deoarece aceasta are rolul de a curata cavitatea bucala.

Alimente care cauzeaza halena

Este de la sine inteles ca anumite alimente cu miros puternic, cum sunt ceapa sau usturoiul, vor influenta, la randul lor, negativ respiratia. De asemenea, condimentele si lactatele, in special branzeturile, lasa un miros neplacut in urma digerarii. Explicatia este simpla: acestea ajung in stomac, unde, in urma procesului de digestie, se elibereaza anumiti compusi care trec in sange si ajung ulterior in plamani, de unde intra in compozitia aerului expirat. In acest caz, nici periajul dintilor, nici gumele de mestecat nu va ajuta sa scapati de miros. Acesta va fi anihilat odata ce substantele respective sunt eliminate din sange. Un studiu recent arata ca persoanele care consuma carbohidrati in cantitati mici sunt mai predispuse aparitiei halitozei. Pe de alta parte, desi nu poate fi considerat un aliment, tutunul, sub toate formele sale, cauzeaza halena, cu atat mai mult cu cat persoana care fumeaza nu consuma lichide.

Atentie la igiena orala!

Bacteriile din cavitatea bucala sunt principalii factori care determina halena. Sunt persoane care se confrunta cu o respiratie urat mirositoare din simplul fapt ca nu acorda importanta spalarii si curatarii cavitatii bucale. Dupa masa, in cavitatea bucala raman resturi care se descompun si cauzeaza mirosuri neplacute. Daca nu aveti la indemana periuta de dinti, mancati un mar dupa masa. Acesta are rolul de a curata dintii, asemenea patrunjelului, care are capacitatea de a indeparta mirosurile puternice si neplacute, ca cel de usturoi. Pe de alta parte, tartrul, afectiunile dentare si gingivale, cariile, paradontoza si gingivita determina aparitia mirosurilor neplacute.

Alte cauze ale respiratiei urat mirositoare

Persoanele care respira foarte mult pe gura se pot confrunta cu halena din cauza uscarii excesive a cavitatii bucale. Pe de alta parte, exista si anumite medicamente care pot contribui la declansarea acesteia. Lista poate fi completata de obezitate, o alta cauza a aparitiei respiratiei urat mirositoare.

Cum scapam de respiratia urat mirositoare?

Este de prisos sa spunem ca igiena orala corecta este baza unei respiratii proaspete. Acest fapt se traduce prin periaj de cel putin doua ori pe zi, cu precadere dimineata si inainte de culcare, si prin folosirea atei dentare si a apei de gura. Vizita la un medic stomatolog de cel putin doua ori pe an este obligatorie. De asemenea, remediile din natura ne salveaza si de aceasta data. Clateste-te cu bicarbonat de sodiu dizolvat in apa, foloseste gel de aloe vera in timpul periajului sau mesteca patrunjel crud. Introdu in meniul zilnic mai multe fructe, legume si verdeturi si bea ceai de menta in locul bauturilor din comert. Consuma lichide pentru a inlatura xerostomia, adica uscarea excesiva a cavitatii bucale. Daca excluzi toti ceilalti factori declansatori si ajungi la concluzia ca o boala iti provoaca halena, atunci consulta neaparat un medic.

Text: Madalina Manole