Cele mai frecvente boli ale unghiilor

boli-ale-unghiilorMainile sunt cartea de vizita a unei femei, dar cu siguranta stiai deja acest lucru. Ce ne facem insa atunci cand unghiile sunt afectate de anumite probleme, care nu sunt numai de ordin estetic? Asa cum exista boli de inima, ficat sau rinichi, exista si boli specifice unghiilor ce necesita tratament. In organismul uman avem o varietate de microorganisme, dintre care si unele benefice. Dar printre aceste microorganisme se numara bacteriile si fungii. Infectiile fungice apar in momentul in care tesuturile sunt atacate de catre diferite specii de fungi. Dar tine cont ca nu-ti poti pune singura un diagnostic, ci trebuie sa apelezi la ajutorul unui specialist.



Paronichia

Paronichia sau panaritiu este una dintre cele mai frecvente infectii intalnite la nivelul unghiilor si poate fi cauzata de catre bacterii, ciuperci sau anumite virusuri. Aceasta inflamatie apare in jurul bazei unghiei. Forma acuta este atunci cand, in urma unei traume ce afecteaza bariera de aparare a unghiei, patrund bacteriile, iar forma cronica este determinata de catre Candida albicans (candidoza). Acest tip de infectie, forma cronica, se caracterizeaza prin durere, roseata, umflare, schimbarea culorii unghiei. Persoanele care stau foarte mult cu mainile in apa se pot confrunta cu aceasta problema care nu este deloc placuta.

Infectia cu bacteria Pseudomonas

Unghiile verzi sunt cauzate de catre infectia cu Pseudomonas aeruginosa intre unghie si patul unghiei sau intre unghia naturala si stratul de gel folosit in saloanele de beauty pentru a construi unghiile false. Colorarea in verde a unghiei apare ca urmare a compusilor de fier. Pseudomonas aeruginosa se dezvolta in mediile umede, se hraneste cu tesutul mort, iar acest mediu umed ii permite sa se dezvolte din ce in ce mai mult. In urma infectiei, unghia se coloreaza din ce in ce mai mult in verde inchis. Cu cat mai inchisa este culoarea, cu atat inseamna ca bacteria a patruns mai mult in profunzimea unghiei.

Onicomicoza

Onicomicozei i se mai spune si ciuperca unghiei si este o infectie micotica ce apare la nivelul patului unghial. Initial, apare ca o pata de culoare alb-galbuie, dar modifica textura si forma unghiei. Unghiile sunt alcatuite in special din keratina, o proteina care practic le apara. Pe masura ce infectia progreseaza, resturi organice se acumuleaza sub patul unghiei si il decoloreaza. Daca este lasata netratata, patul unghiei se poate separa si poate cadea.

De asemenea, pe unghii mai pot aparea linii verticale sau linii orizontale ca urmare a faptului ca, odata cu inaintarea in varsta, nivelul de hidratare scade.

Text: Ruxandra Dumitrescu