Cum să faci față sentimentelor de panică

Trăim într-o perioadă în care în fiecare zi este o sursă de ştiri îngrijorătoare sau alarmiste, sau pur şi simplu suntem supuşi stresului la serviciu. Ca să nu mai vorbim de situaţia în care poţi afla că ai intrat în contact cu cineva care poartă virusul şi asta devine clar o sursă de nelinişte. Te simți copleşită? Iată cinci sfaturi de la un terapeut pentru a face față sentimentelor de panică.



1 / Recunoașteți sentimentul

Când primesc pacienți care îmi spun că intră în panică, le spun adesea „mulțumesc” pentru că au recunoscut asta, spune terapeutul.. Faptul că poți numi cum te simți este o formă de conștientizare de sine și de acceptare de sine. Este important să știi cum se simte o emoție în corpul tău și cum te face să te comporti. Utile sau inutile, emoțiile îți spun ceva. De aici, trebuie să le puteți înțelege și apoi să utilizați strategii pentru a le gestiona.

2 / Evitați gândirea catastrofică

Este important să practicați gânduri și comportamente alternative celor care vă potenţează sentimentele de panică. De exemplu, să puteți păstra lucrurile în perspectivă și să nu continuați să vă  panicaţi (sentiment care apare atunci când mintea presupune automat că cel mai rău rezultat posibil al unei situații date este probabil să aibă loc).

Acest mod de gândire i-a determinat, de exemplu, pe unii oameni, să facă depozite de hârtie igienică și paste când virusul a fost depistat pentru prima dată în Marea Britanie. În schimb, dacă procedaţi ca mai sus, recunoașteți că simțiți panică, dar gândiți-vă la modul în care o puteți gestiona într-un mod util. Precum…

3 / Opriți-vă și respirați

Unele dintre cele mai impactante strategii sunt tehnicile de respirație. Oamenii subestimează cât de puternic poate fi acest lucru. Panica provoacă senzație de respirație accelerate și controlul acestei funcții vă poate ajuta rapid să vă liniștiți. În momentul în care vă simţiţi copleşiti trebuie doar  să inspirați timp de patru secunde, țineți aerul în pietp timp de patru secunde, apoi expirați timp de patru secunde. Repetați acest procedeu de trei ori.

4 / Folosiți afirmații

Afirmațiile pozitive sunt atât de importante. Este esențial să încerci să înțelegi cum funcţionează subconştientul și apoi să faci un plan pentru a vedea ce te ajută să gestionezi situațiile generate de nelinişte. Situaţia creată de COVID-19 ne-a arătat că, de fapt,  nu deținem controlul! Dar dacă tot îți spui asta, vei intra în panică. Încercați să repetați: „Fac tot posibilul” și „pot gestiona acest lucru”, dimineața înainte de a vă începe ziua. Vedeți care dintre acestea funcționează cel mai bine pentru a vă ajuta să vă liniştiţi și să vă relaxați.

5 / Restabiliţi controlul

Pentru a atenua panica, este crucial să știți că aveți controlul. Și, nici o surpriză, asta depinde doar de propria persoană. Cum răspunzi la situații; ce faci într-o zi. Dacă ascultarea știrilor vă face să vă simțiți copleșiți, atunci ascultaţi-le doar o dată pe săptămână. Sau, comandați un abonament la ziar și citiți-le, mai degrabă decât să le urmăriți la televizor sau să parcurge-ţi site-urile de știri de pe telefon.

StresControl Naturalis Recomandat pentru: combaterea efectelor stresului, reducerea anxietatii si imbunatatirea calitatii somnului.

Şi, indiferent de situaţia în care te afli, fă-ţi timp pentru lucrurile care te fac să te simți mai bine, fie că e vorba de exerciții fizice, practici de meditație, băi fierbinți sau consume confort food.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock