Cum previi depresia de toamnă

depresia de toamnă

Conform studiilor, una din zece persoane se confruntă cu depresia de toamnă, cele mai afectate fiind femeile.

Oricât de frumoasă ar fi paleta de culori în care ne învăluie toamna și oricât de plăcută ar fi vremea de afară, nu putem să ne bucurăm pe deplin de sosirea ei, pentru că toamna vine la pachet cu stări de anxietate, de tristețe și chiar cu anemieToate acestea lăsate netratate duc la apariția depresiei de toamna. 



Dereglările hormonale, în strânsă legătură cu depresia de toamnă

Zilele scurte și impicit lipsa luminii și a căldurii duc la o producție scăzută de serotonină. Aceasta se mai numește și „hormonul fericirii”, iar lipsa ei influențează în mod considerabil starea afectivă, buna-dispoziție și apetitul. Scăderea serotoninei implică și scăderea dopaminei, substanță responsabilă cu stările de somn și de trezie. Pe de altă parte, scăderea concentrației de melatonină în organism provoacă stări de somnolență și reduce temperatura corporală internă. Melatonina și serotonină influențează ritmul circadian, cunoscut și sub denumirea de ceas biologic intern. Cu alte cuvinte, organismul nostru nu este capabil să se acomodeze cu schimbările intervenite, cauzând în timp apariția depresiilor.

Simptomele 

Toate aceste dereglări hormonale duc la apariția stărilor de nervozitate și insomnie. Sau, pe de altă parte, pot provoca și somn excesiv și stări de moleșeală în organism. La acestea se adaugă dereglările alimentare, proasta dispoziție, tristețea și apatia. Alte simptome des întâlnite la persoanele care se confruntă cu depresia de toamna sunt lipsa de interes vizavi de acțiuni care înainte le făceau plăcere și scăderea capacității de concentrare. Pesimismul, autocritica negativă și scăderea apetitului sexual sunt și ele strâns legate de sindromul depresiv. Starea de melancolie nu este îndeosebi asociată cu depresia decât dacă este însoțită de cel puțin două dintre simptomele enumerate mai sus.

Înainte de a trata, putem preveni

Înainte de a merge la un medic pentru a-ți prescrie tratament, află că poți trata singur și cu succes depresia de toamnă. Sau poate ai fost prevăzătoare și ai reușit să o previi! Chiar dacă ziua este scurtă, alege să faci activități nocturne care-ți fac plăcere.

Mișcarea și exercițiul fizic sunt cele mai importante în acest moment. Petrece timp în natură, printre frunzele căzute și frumos colorate, plimbă-te cu bicicleta, aleargă, mergi la sală sau înscrie-te la un curs mult dorit. Încearcă să stai la soare și la lumină cât poți. De exemplu, dimineața relaxează-te câteva minute bune în bătaia razelor de soare, iar la muncă, mută-ți biroul la geam, într-un loc încărcat de lumina. Sigur, în cazurile avansate de depresie, se poate apela cu succes și la fototerapie, terapia prin lumina artificială. Orele de somn sunt foarte importante pentru starea ta de spirit, așa că încearcă să dormi minimum 8 ore. Nu te uita la televizor înainte de culcare și evită sportul în această perioada deoarece crește nivelul de serotonină și te vei încarcă de energie. Dacă te confrunți cu insomnii, apelează la yoga, citește o carte sau ascultă muzică relaxantă.

Alte metode eficiente 

Aromoterapia este utilă în acest caz datorită capacității de a-ți relaxa corpul și sistemul nervos. Arde uleiuri de lavandă, ylag-ylang, trandafir sau uleiuri florale. Un studiu efectuat în Japonia susține că uleiurile de citrice au cel mai bun efect în înlăturarea depresiei, datorită concentrației mari de linalool, substanță capabilă să reducă stresul. Nici fitoterapia nu este de neglijat. Stimularea imunității prin consumul de vitamine și minerale, antioxidanți și detoxifianți reface organismul și-l întărește, mărind aportul de energie. Cercetătorii spanioli de la Universitatea din Navarra recomandă dieta mediteraneeană pe bază de pește, fructe și legume proaspete și cereale integrale, deoarece reduce cu 30% riscul dezvoltării unei forme de depresie.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta