Halloween DIY – tips&tricks

Halloween

Decorarea casei cu tematică de Halloween poate fi făcută destul de ușor de oricine dorește să folosească această sărbătoare “importată” ca pretext de petrecere.

Halloween-ul se numără printre cele mai vechi sărbători, fiind preluată de-a lungul timpului de mai multe popoare. Veselia și originalitatea ei au devenit molipsitoare, astfel că tot mai mulți oameni aleg să o celebreze.



Scurtă istorie

Dacă nu ști când este Halloween și sunteți tentați să petreceți în familie așa cum se cuvine ziua respectivă, află că se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie.

Poporul celt credea că la această dată toate legile timpului și ale spațiului erau anulate, permițând astfel tuturor spiritelor să se întoarcă printre cei vii. Și pentru că cei vii nu doreau să fie posedați, pe daya de 31 ei își stingeau focurile din casă, ca acestea să devină neatrăgătoare pentru orice spirit ar fi dorit să sălășluiască acolo. Se costumau în fantome și se plimbau prin sat fiind cât mai înspăimântători cu putință, pentru a alungă spiritele celor morți. Tot din tradițiile celtice a izvorât și obiceiul cioplirii dovlecilor și plasarea unei lumânări în interior, pentru a capătă o față demonică.

Acum, dacă ai înțeles simbolurile care însoțesc această sărbătoare, iată câteva sugestii pentru decorarea casei cu tematică de Halloween.

Culorile tradiționale

Datorită celebrului dovleac-simbol al sărbătorii, culoarea preferată pentru decorarea casei de Halloween este portocaliul. Dar poţi folosi din plin şi negru, gri şi alb.

Dovleacul poți să îl folosești întreg sau sculptat. Dovlecii sculptati rezistă aproximativ o săptămâna, în timp ce cei întregi rezistă chiar și o lună. Puteţi amplasa dovlecii fie în casă, fie în exterior, pe treptele locuinței sau pe balcon.

Tematică de Halloween este completată și de elementele specifice toamnei – flori și frunze uscate, ghinde sau castane.

Pentru un Halloween înspăimântător, ai la îndemână pentru decorarea casei accesorii care se găsesc în majoritatea magazinelor de decorațiuni interioare: păienjeni, fantome, pisici negre, lilieci, vrăjitoare, lupi, o mulțime de lumânări și alte elemente de groază.

Decorațiunile DIY

Pentru o petrecere pentru copii (și nu numai), poți realiza decorațiuni comestibile. Folosește pentru decorarea casei borcane cu bomboane colorate în tema Halloweenului, plăcinte cu dovleac sau prăjituri colorate. Poți apela și la portocale pe post de mini-dovleci, desenându-le cu carioca.

Mai poți folosi baloane portocalii și albe, pe care le puteți desena cu un marker niște fețe de stafii. Poți face chiar și o ghirlandă cu stafii din instalația luminoasă de la pomul de Crăciun, învelind fiecare beculeț cu pânză sau hârtie albă, legată cu o ață și pe care ați desenat ochi și gură.
Pentru decorarea casei cu pânze de păianjen se pot folosi fâșii decupate din pungi de gunoi, lipite între ele și agățate la fereastră. Se vor vedea interesant de afară.

Decorațiunile pot fi expuse peste tot, precum ghirlandele tematice, sau pot fi concentrate doar în anumite zone ale casei. Și nu uita!
Nu lumina casa foarte puternic – optează pentru lumânări sau pentru luminițele ascunse din dovleci și ghirlande.

Vezi aici și Traditii si superstitii de „Halloweenul românesc”

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock