Traditii si superstitii de „Halloweenul romanesc”, Sfantul Andrei

deschidere-foto-1-sf-andreiHalloweenul este una dintre cele mai vechi sarbatori ale carei origini provin din traditia celtica. Aceasta sarbatoare marcheaza trecerea de la toamna la iarna, perioada de celebrare a strangerii recoltei si a incheierii anului.

Halloweenul este, de asemenea, sarbatoarea tuturor sfintilor si vine insotita de nenumarate traditii si superstitii. Specifice acestei sarbatori sunt dovleacul cioplit in diverse forme, dar si povestile cu personaje infricosatoare.

Asa cum spune traditia, in noaptea de 31 octombrie, sufletele celor morti se intorc printre cei vii, iar pentru a le alunga, oamenii imbraca costume infricosatoare, ies pe strazi si fac mult zgomot. Alte traditii recente implica oferirea de bomboane copiilor imbracati in costume infricosatoare care colinda casele folosind formula „Ne dati ori nu ne dati?”. Astfel, Halloweenul si-a pierdut specificul religios, fiind acum o sarbatoare cu un spirit orientat mai mult catre joaca, distractie.Traditii si superstitii romanesti pentru noaptea de Sfantul Andrei

Desi Halloweenul a fost adoptat si de noi, trebuie sa ne amintim ca avem si in Romania o sarbatoare asemanatoare, dar cu radacini mult mai profunde in religie − Sfantul Andrei, pe care-l celebram in data de 30 noiembrie.

De Sfantul Andrei, majoritatea superstitiilor au legatura cu protectia impotriva spiritelor care bantuie in acea noapte, dar si cu maritisul si gasirea barbatului visat.

Cat ne costa machiajul pentru petrecerea de Halloween

Una dintre cele mai importante traditii este aceea de a tine raul in cumpana, obicei prin care oamenii se protejau de spiritele rele prin insirarea usturoiului in pragul casei, pe la toate usile si ferestrele pe unde credeau ca acestea pot intra, la grajdurile animalelor, dar si folosindu-l in mancare.

Intorsul canilor sau vaselor cu gura in jos este o superstitie pe care gospodinele o respectau tot pentru a impiedica spiritele rele sa patrunda in case.

O alta traditie, cea a maritisului, spune ca fetele care vor sa se marite trebuie sa ascunda busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. La miezul noptii, fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, asaza pe fundul acestuia trei carbuni incinsi si rostesc o incantatie pentru a-l cuceri pe cel cu care vor sa se marite.

Fetele care-si cauta ursitul obisnuiesc sa stea goale la miezul noptii intre doua oglinzi, tinand in maini doua lumanari aprinse. Se spune ca in oglinda din spatele fetei se vad imagini din viitor, dar si chipul celui sortit.

Tot de Sfantul Andrei, gospodarii au obiceiul de a pune grau la incoltit pentru a afla cum va fi recolta din anul care vine, dar si pentru a sti cat de prospera va fi familia si casa.

Text: Iulia Ghergu