Programele de training,in dezvoltarea profesionala

Trainingul este o forma de pregatire care castiga tot mai mult teren atat in preferintele angajatilor, cat si in cele ale angajatorilor. Aceasta deoarece trainingul nu este o simpla forma de invatare, o insiruire de informatii, ci un instrument care determina, in majoritatea cazurilor, inclusiv schimbari de comportament.

Educatia formala nu mai este suficienta pentru ca dorinta de a investi in noi insine este din in ce mai mare. Constientizam ca pentru a avea succes trebuie sa investim in dezvoltarea noastra profesionala si personala, sa ne testam capacitatile, sa ne dezvoltam abilitatile practice, sa ne imbunatatim comportamentul.

Experimentarea lucrurilor noi-o noua directie
In prezent, in locul invatarii clasice si chiar a trainingului clasic incepe sa castige tot mai mult teren trainingul bazat pe invatarea experimentala. Participantii nu mai sunt interesati sa asculte prelegeri ale trainerului, ci sunt tot mai receptivi la jocuri, simulari, aplicatii practice, la metode tip “learning by doing”. Acest tip de training se dovedeste mult mai eficient ca si proces de invatare decat cel clasic deoarece obiectivul trainingului experiential nu este memorarea notiunilor prezentate. Participantii trebuie sa experimenteze singuri conceptele expuse de trainer inainte de a se intoarce inapoi in organizatiile lor. Cu siguranta un participant nu va deveni un manager mai bun dupa ce a privit cateva slide-uri in Power Point expuse la un curs. El va experimenta insa in asa-zisul spatiu de „laborator” pe care il confera trainingul experiential ceea ce va implementa mai tarziu in organizatie. El va avea ocazia sa practice cunostintele dobandite, sa isi testeze limitele, sa se cunoasca mai bine pe sine si foarte adesea sa indrazneasca mai mult. Trainingul ne obliga sa experimentam lucruri noi, sa iesim din zona noastra de confort.

Crestere profesionala prin programe de training
Cum ne ajuta asadar programele de training in dezvoltarea profesionala si personala? As da un raspuns simplu – sa crestem. Crestem profesional in urma unui training pentru ca invatam sa ii facem pe oameni sa ne urmeze din convingere si fara a le impune sa faca ceva, sa comunicam eficient pentru a obtine rezultatele dorite, sa gestionam conflicte sau chiar sa le evitam, sa acceptam mai usor schimbarea, sa lucram mai bine cu colegii nostri pentru a consolida o echipa.

Trainingul, dezvoltare in plan personal
Trainingul ne ajuta si in plan personal. Ne ajuta sa crestem, ne ajuta sa gestionam mai bine situatii dificile din viata privat. Observam cum experientele de la serviciu se repeta, e adevarat, la un alt nivel si structura si acasa, in viata personala. De cate ori nu ne-am dorit sa reusim sa comunicam mai bine cu copilul nostru adolescent care parca face numai ce vrea, de cate ori nu ne-am dorit ca viata personala sa nu ne mai fie invadata de problemele ramase nerezolvate la serviciu, de cate ori nu ne-am dorit sa ne controlam emotiile si energiile si sa fim inteligenti emotional?

Un proverb chinez spunea: “Daca faci planuri pentru anul urmator, planteaza orez. Daca faci planuri pentru deceniul urmator, planteaza copaci. Daca faci planuri pentru secolul urmator, atunci educa oamenii”. Iata inca un motiv pentru care e important sa investim in training. El ne ajuta de fapt sa construim pentru viitor.

Text: Luciana Caciuleanu
HR consultant Ascent Group