Acneea si alimentatia

Acneea si dietaAcneea este o boala frecventa care afecteaza, in grade variabile, 90% din adolescenti. Este o afectiune plurietiologica a ariilor cutanate bogate in foliculi pilo-sebacei.

Glandele sebacee sunt glande asociate foliculului pilos. Distributia lor este variabila. Se gasesc in numar mare pe fata si zona medio-toracica anterioara si posterioara si in mai mica masura pe abdomen si brate. Produsul de secretie al acestor glande se numeste sebum, iar excesul productiei de sebum se numeste seboree.

Ce determina acnee?
Leziunile de acnee sunt precedate de seboree (“pubertatea sebacee” este cea mai precoce decat pubertatea genitala, in special la fetite). Cauza seboreei este necunoscuta. In aparitia acneei s-a discutat posibilul rol etiologic al unor factori genetici, hormonali, climatici, emotionali si cel al unor stari patologice. Dieta are un rol controversat in agravarea leziunilor de acnee. Au fost incriminate ciocolata, carnea de porc si in ultimul rand, consumul crescut de lapte. Insa, lipsesc dovezile stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie. Multi pacienti cred ca acneea este o boala infectioasa datorita aspectului clinic al leziunilor inflamatorii (papule, papulo-pustule, noduli durerosi). In general este confundata cu infectia stafilococica si tratata (de alti medici decat dermatologi) cu antibiotice antistafilococice care, evident, nu au nici un efect terapeutic.

Nu este o boala infectioasa!
Pentru a obtine rezultate terapeutice bune, pacientul trebuie informat corect asupra patogeniei bolii – acneea nu este o boala infectioasa – posibilitatilor terapeutice si duratei tratamentului (luni, ani). Pacientul acneic nu trebuie sa-si maltrateze leziunile, sa foloseasca dezinfectante, sa foloseasca produse cosmetice de proasta calitate. Expunerea la soare are efect favorabil pe leziunile inflamatorii, dar determina inmultirea punctelor negre (comedoane), de aceea remisiunea estivala este urmata de pusee de acnee in cursul toamnei. Singurul sfat ce trebuie urmat este mentinerea unei bune igiene cutanate, eventual folosirea unui sapun cu efect detergent slab (“sapun fara sapun”) si indrumarea catre un specialist dermatolog.

Text: Dr. Gabriela Constantinescu
Medic Specialist Dermatovenerologie
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel: 021 322.92.50, 021 323.14.88, 021 323.14.89, 9609