Augumentarea mamara

sani-shutterSanii, simbol al frumusetii feminine, pot provoca purtatoarelor multe complexe si nopti ingandurate atunci cand aspectul si marimea lor nu se suprapun peste propria imagine de sine. In cazul sanilor mici, fie genetic sau dupa alaptare, chirurgia estetica a rezolvat problema intr-un mod deja devenit popular si anume folosind implantele mamare.

Timpul si studiile de specialitate au transat problema sigurantei acestui tip de operatie. Implantele mamare anatomice umplute cu gel siliconic coeziv reprezinta solutia ideala in opinia majoritatii specialistilor, forma si consistenta sanilor astfel remodelati fiind naturala. Sanii, simbol al frumusetii feminine, pot provoca purtatoarelor multe complexe si nopti ingandurate atunci cand aspectul si marimea lor nu se suprapun peste propria imagine de sine. In cazul sanilor mici, fie genetic sau dupa alaptare, chirurgia estetica a rezolvat problema intr-un mod deja devenit popular si anume folosind implantele mamare.

Timpul si studiile de specialitate au transat problema sigurantei acestui tip de operatie. Implantele mamare anatomice umplute cu gel siliconic coeziv reprezinta solutia ideala in opinia majoritatii specialistilor, forma si consistenta sanilor astfel remodelati fiind naturala.

Despre interventie

Augumentarea mamara sau marirea sanilor reprezinta o interventie chirurgicala cu scop estetic ce a reusit sa rezolve eficient si sigur una din dorintele majoritatii femeilor: aceea de a avea sani frumos conturati, fermi, de o marime adecvata corpului si propriei imagini despre sine. Scopul interventiei se realizeaza folosind implantele mamare, rezultatul fiind vizibil imediat si cu un impact pozitiv puternic asupra pacientei si anturajului.

Consultatia
Consultatiile preoperatorii in cadrul chirurgiei estetice reprezinta un timp esential si delicat atat pentru chirurgul plastician cat si pentru viitorul pacient. In timpul consultatiei se va pune baza viitorului plan terapeutic in functie de dorintele voastre si ajutat de sfatul si experienta  specialistului, astfel incat rezultatul final sa fie cel la care visati. Planul chirurgical va fi individualizat pentru a se adresa nevoilor si obiectivelor personale.

La ce sa va asteptati
Consultatia initiala va decurge ca o discutie libera in care chirurgul plastician va va informa despre caracteristicile interventiei de chirurgie estetica pe care o solicitati precum si despre posibilele alternative sau asocieri de procedee terapeutice. Veti primi raspunsuri detaliate asupra problemelor care va preocupa si veti fi informata asupra algoritmului terapeutic de la inceput si pana la recuperarea finala. In continuare, veti informa chirurgul plastician asupra posibilelor probleme de sanatate si vi se va efectua un examen clinic general si al zonelor de interes. Vi se vor prezenta cazuri similare inainte si dupa operatie ajutandu-va astfel sa aveti o imagine cat mai corecta asupra viitorului rezultat. In cazul augumentarii mamare chirurgul plastician va va prezenta tipurile de implante existente impreuna cu proprietatile si caracteristicile lor. Implantele mamare sunt realizate dintr-un invelis siliconic cu suprafata neteda sau texturata si umplute cu ser fiziologic, silicon sau gel siliconic coeziv. Forma implantelor poate fi rotunda, conferind sanilor un aspect tineresc, ”agresiva” sau in forma de picatura de apa, la asa numitele implante anatomice. De asemenea exista implante mamare cu forma adaptata conturului toracic, diferite pentru fiecare san in parte. Ulterior, in functie de dorinta dumneavoastra si cu ajutorul specialistului se va alege volumul si forma implantelor mamare ce urmeaza a fi folosite. “Augumentarea sutienului”, aprecierea diferitelor circumferinte si forme ale corpului, vizionarea unor interventii similare, dorintele speciale ale pacientei si experienta chirurgului, toate impreuna vor duce la obtinerea rezultatului asteptat.

Anestezia
Pentru siguranta si confortul pacientei, augumentarea mamara se efectueaza sub anestezie generala. In anumite situatii si dupa consultul medicului anestezist interventia se poate efectua si sub anestezie locala potentata.

Operatia propriu-zisa
Augumentarea mamara se realizeaza prin introducerea implantelor sub glanda mamara sau in cazurile in care sanul este foarte slab dezvoltat, sub muschiul pectoral. Accesul se realizeaza printr-o mica incizie plasata strategic astfel incat dupa vindecare cicatricea rezultata sa devina invizibila. Cel mai frecvent implantele se introduc prin santul de sub san sau prin areola mamelonara. Cicatricele rezultate sunt mici (3-4 cm) si cu timpul devin greu sesizabile.

Retineti!
Prin folosirea implantelor mamare se obtine:
– Marirea volumului sanilor la dimensiunile dorite;
– Revenirea sanilor la dimensiunile initiale dupa nastere sau o scadere importanta in greutate;
– Un contur natural si armonios;
– Accentuarea fermitatii sanilor;
– Rezolvarea asimetriilor de volum;
– Cura diverselor grade de ptoza mamara, asociata sau nu cu alte procedee terapeutice;
– Reconstructia sanului dupa mastectomie, asociata sau nu cu alte procedee terapeutice.

Posibile complicatIi
In situatia in care interventiile de chirurgie plastica sunt efectuate in conditii operatorii adecvate, de catre un chirurg plastician cu experienta, complicatiile sunt rare si de obicei minime. In cazul augumentarii mamare complicatiile postoperatorii sunt rarisime, hematomul si seromul putand fi uneori intalnite. Complicatiile la distanta, ca ruperea implantului si contractura capsulara, sunt din ce in ce mai rare datorita cresterii calitatii modelelor actuale ale implantelor. Veti urma instructiunile chirurgului estetician si veti beneficia de controale periodice pentru a preveni sau rezolva orice incident.

Revenirea la normal
Dupa interventie veti purta o bustiera special aleasa inainte de chirurgul plastician. Durata recomandata este de 2 saptamani. Recuperarea  postoperatorie este rapida, durerile fiind in general absente sau de intensitate redusa. Pentru cateva zile sanii vor fi usor edematiati apoi vor reveni la normal. Pacienta va ramane internata, de regula, 24 de ore. Efectul estetic este vizibil imediat iar consistenta sanilor este asemeni celei naturale, prezenta implantului fiind insesizabila. Mobilizarea si activitatile necesare zilnic se pot relua de a doua zi, activitatea de birou dupa 3-5 zile iar efortul fizic este recomandat dupa 2 saptamani. Urmand indicatiile chirurgului plastician augumentarea mamara va va oferi aspectul la care visati si in mod dovedit va determina cresterea increderii. Impactul psihologic este imens, o dorinta, poate de o viata, implinindu-se practic intr-o singura zi.

Planifica-ti operatia

Augumentarea mamara este o interventie de chirurgie estetica si se realizeaza in conditii de programare. Daca va ajuta, aveti posibilitatea de a fi insotita de cineva apropiat inainte si dupa operatie. Rezolvati-va problemele curente pentru a beneficia de o perioada relaxanta in timpul recuperarii. Inainte de operatie nu mancati si nu beti nimic incepand cu ora zero. Indepartati toate produsele cosmetice in ziua operatiei. Renuntati la folosirea medicamentelor pe baza de aspirina, vitamina E si a anticonceptionalelor. Se recomanda supliment de vitamina C cu 2-3 saptamani inainte de operatie pentru sustinerea cicatrizarii. Perioada menstruala este de evitat. Se recomanda reducerea fumatului cu 2 saptamani inainte de operatie. Expunerea la soare este interzisa pana la disparitia completa a echimozelor. Veti putea face dus din a doua sau a treia zi.

Dr. Ovidiu Grecu
Medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva
Spitalul Universitar CF 2
B-dul Marasti 63, sect 1, Bucuresti
Tel: 021-224.50.02 / 0723.632.198
www.drgrecu.ro
E-mail:  [email protected]