Cand emotiile iti afecteaza sanatatea pielii, ce e de facut?

0a1a94554cfcgh3Toate partile corpului nostru reactioneaza la emotii, insa foarte rar luam in calcul faptul ca si pielea este sensibila la emotiile resimtite de noi. Pielea este practic granita dintre interiorul nostru si exterior. Mintea si pielea sunt interconectate si de aceea psihologi celebri le recomanda oamenilor care se coznfrunta cu probleme dermatologice sa lucreze si la rezolvarea problemelor emotionale, pentru a spori efectele tratamentelor conventionale.

In multe dintre cazuri, problemele pielii sunt in stransa legatura cu problemele emotionale, iar stresul este cel mai bun exemplu de factor care ne influenteaza sanatatea pielii. Psoriazisul, zona zoster sunt afectiuni ale pielii in stransa legatura cu stresul si nu ma refer aici doar la stresul provocat de factori externi, ci si la stresul pe care ni-l cream singuri tot framantandu-ne si incercand sa evitam anumite situatii sau sa gasim solutii la tot felul de probleme. Acesta ne influenteaza echilibrul imunitar si pielea are de suferit. Iata cateva dintre problemele pielii si solutiile lor emotionale:

  • Zgandarirea si stoarcerea cosurilor. Aceasta problema incepe de la un cos mic pe care il scoatem si degenereaza in ore intregi de zgandarire a fetei, care duce la cicatrici, vina si regrete. Daca ai capatat acest obicei, incearca o perie pentru exfolierea fetei, care te va ajuta sa-ti calmezi pielea si, in acelasi timp, iti va satisface nevoia de a indeparta elementele nedorite de pe ea. Si pune-ti post-it-uri pe oglinzi pe care sa scrii: “Ia mainile de pe fata!”. Daca aceste metode nu dau rezultate, dermatologii recomanda terapia, pentru ca persoana in cauza sa inteleaga ceea ce face, de ce o face si de unde vine suferinta sa. In urma terapiei, cei care isi zgandara fata invata si sa-si tina mainile ocupate cu diverse activitati.
  • Cuperoza este acea roseata persistenta care este accentuata de diversi factori precum stresul, mancarurile picante sau schimbarile de temperatura. De obicei, alaturi de cuperoza apare si acneea. Aceasta problema se poate rezolva prin controlul stresului si evitarea schimbarilor.
  • Acneea. Cortizonul, hormonul stresului, creste secretia de grasimi pe fata si duce la aparitia acneei. Orice metoda de relaxare poate duce la curatarea pielii: de la jogging, la tehnici de meditatie si relaxare, pana la sex si bai calde. Bineinteles, in perioadele in care pur si simplu nu putem tine stresul departe, putem apela la creme si lotiuni antiacneice.
  • Eruptiile cutanate: iritatii, urticarie, eczeme, psoriazis. Atunci cand pielea ni se umple de bubite rosii care ne mananca, acest lucru nu este mereu din cauza alergiilor. Prea multa presiune emotionala poate duce si ea la eruptii pe piele deoarece creste temperatura corpului si pompeaza adrenalina in sange care determina eliberarea de histamina ce cauzeaza iritatii la oamenii cu predispozitie. Teama, furia, orice emotie intensa care genereaza incalzirea corpului pot provoca o eruptie. Antihistaminicele si stapanirea emotiilor sunt cele mai eficiente remedii ale acestei probleme. Tehnicile de relaxare, de control al respiratiei, dar si ascultarea de muzica linistita intr-o camera racoroasa – toate acestea te pot ajuta. Intr-un studiu realizat pe pacientii cu psoriazis s-a constatat ca la cei care ascultau casete despre meditatie in timpul sesiunilor de terapie cu lumina, pielea se curata cu 40% mai repede decat la cei care faceau doar terapie simpla cu lumina.

Text: Bianca Badescu