Osteoporoza, boala silentioasa a oaselor

Osteoporoza, boala silentioasa a oaselorOsteoporoza este o boala a oaselor care apare cu precadere la femei, indeosebi dupa menopauza. Am cautat sa aflam, pentru dumneavoastra, cititoarele noastre, cateva dintre cauzele care genereaza aceasta boala, semnele aparitei, dar si tratamentul ei.

Boala asimptomatica
Deseori, dupa aparitia menopauzei, multe dintre dumneavoastra ati simtit dureri puternice de spate sau ati avut fracturi rezultate in urma traumatismelor minore. Nu mica v-a fost mirarea sa aflati la medic ca suferiti de osteoporoza. Ei bine, durerea de spate este unul dintre motivele care trimit pacientul la medic. Durerea poate fi acuta, brusc aparuta, care se amelioreza la repaus si se accentueaza la cararea greutatilor si la efortul fizic in general. O alta manifestare este pierderea in inaltime a pacientei si modificari ale coloanei. Dar cea mai grava manifestatie o reprezinta fractura. Atunci cand vorbim despre o densitate osoasa normala, in niciun caz nu apare fractura. Cele mai frecvente localizari ale fracturilor sunt vertebrele toracale si lombare, soldul (zona proximala a femurului) si pumnul (antenbratul, fracturile de epifiza distala de radius). In aceste cazuri vorbim deja de cel mai avansat stadiu al osteoporozei, respectiv de osteoporoza severa. Boala evolueaza timp indelungat si silentios, fara semne clinice (asimptomatic).

Si curele de slabit reprezinta o cauza a aparitiei bolii
Cand trebuie sa ne facem un control la oase? Ei bine, nu exista o data standard, se face daca a aparut o fractura, la 1-2 ani dupa instalarea menopauzei, la cei cu tratamente cu risc de osteoporoza. Controlul propriu-zis se numeste osteodensitometrie, iar preturile variaza in functie de clinica la care va faceti testarea. Se pare ca exista o predispozitie genetica in aparitia cauzelor care determina aceasta boala. Cel mai frecvent incriminate sunt insa tratamentele cortizonice, sedentarismul, curele de slabire prost conduse (prin malnutritie), alimentatia nerationala, fumatul, consumul exagerat de cafea, menopauza sau anumite patologii endocrine.

Iaurtul, necesar dar insuficient
Intotdeauna se spune ca este mai bine sa previi decat sa combati, asa ca trebuie sa respectam anumite reguli pentru prevenirea osteoporozei. Viata echilibrata fara cafea in exces, fara tigari, un regim alimentar variat cu multe lactate nedegresate, expunerea suficienta la soare, mult sport si, implicit, evitarea sedentarismului, suplimentarea dietei cu calciu si vitamina D cand este necesar sunt doar cateva dintre sfaturile, care urmate cu strictete, previn aparitia bolii. Ideea ca iaurturile contin cantitatea zilnica de calciu reprezinta o conceptie gresita. Nu exista un regim strict pentru oase. Omul este omnivor si, ca sa fie sanatos, trebuie sa manance si produse lactate, si carne, si multe legume si fructe. Cantitatea zilnica de calciu pe care persoanele cu osteoporoza sau osteopenie trebuie sa o consume este de 1000-2000 mg/zi de calciu si peste 800 U.I. de vitamina D. Pentru cei care nu au fost diagnosticati, se calculeaza in functie de regimul alimentar, sex, stilul de viata, varsta, antecedentele heredocolaterale si personale.

Stela Popescu: Osteoporoza este o boala care atinge in primul rand femeile si este cauzata de pierderiea calciului din oase. Stiu ca pentru a o preveni, ai nevoie de o anumita cantitate de calciu zilnica. Mie oricum imi place iaurtul si-l consum in fiecare zi. Profilaxia se mai face si printr-o alimentatie adecvata, dar si multa miscare. Iar eu am o viata deosebit de activa. Si am inteles ca exista predispozitii genetice in transmiterea bolii, iar eu nu am avut cazuri in familie.

Text: Maria Bratu
Consultant: Medic Mihaela Roman