Pitiriazisul consecinta a verii

pitiriazis-shutterUite-asa pe nesimtite vacanta s-a cam terminat! Doar bronzul frumos asezat ne mai aminteste de mare. Totusi cineva isi permite sa ne ameninte intr-un mod obraznic pielea aramie. Ptiriazisul versicolor!

Exista diversi factori favorizanti care contribuie la aparitia sa: umezeala, temperatura ridicata, transpiratia abundenta, aplicarea in exces de topice liposolubile, poate un determinism genetic sau o imuno-depresie, rareori contaminari interumane. De fapt, pitiriazisul versicolor este o micoza superficiala produsa de doua specii de paraziti fungici. Boala ridica doar probleme de ordin estetic.

Cum apar leziunile si in ce zone predomina
Leziunile apar ca niste macule (pete) bine delimitate, cafenii sau erimatoase sau albe acoperite de scuame furfuracee fine. Ca localizare leziunile apar in zonele bogate in glande sebacee, frecvent pe toracele anterior si posterior si la radacina membrelor. Ocazional apar pe scalp, ceafa, fata, gat. Cine pune diagnosticul si care este tratamentul? Desigur, medicul dermatolog este cel care da verdictul prin examen clinic si examenul cu lampa Wood. Tratamentul? Este atat local cat si general. Frecvent este suficient tratamentul antimicotic local realizat prin utilizarea cremelor antimicotice (Clotrimazol, Nizoral, Exoderil, Travogen), sampoanelor cu antiomicotice (Ketoconazol) sau sampoanelor cu sulfura de seleniu. In formele recurente se recomanda tratament sistemic utilizand cure scurte de antimicotice.

Text: Dr. Aura Vladut
Medic specialist dermato-venerolog