10 metode prin care iti imbunatatesti calitatea vietii

shutterstock_59586415Daca doresti sa ramai mereu stabila din punct de vedere psihic odata cu inaintarea in varsta, atunci urmeaza aceste sfaturi cu atentie.

•    Fa sport!
Oamenii de stiinta au confirmat faptul ca exercitiile fizice regulate sunt importante pentru sanatatea ta pe termen lung. Obiectiv: cel putin 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi.

•    Mananca, mananca, mananca… echilibrat!
Alimentele cu un nivel glicemic scazut, cantitati moderate de grasimi si proteine, sunt ideale pentru mentinerea sanatatii. Un regim echilibrat ofera energie creierului.

•    Uita de dietele restrictive!
S-au facut multe studii referitoare la diete si la efectul lor daunator asupra creierului si sanatatii. Printr-o dieta traumatizanta, organismul va avea o putere scazuta de ardere a caloriilor. O astfel de dieta creeaza stres, anxietate si lipsa de incredere in propriile forte.

•    Ai grija de corpul tau!
In mare masura, bolile pot fi prevenite. Diabetul de tip II, obezitatea si hipertensiunea arteriala afecteaza in final functiile cerebrale. Atunci cand nu ai grija de corpul tau, apar probleme de sanatate care cresc riscul aparitiei declinului cognitiv si a deficientelor de memorie.

•    Dormi suficient!
Atunci cand ne odihnim si visam, creierul nostru alege ce amintiri raman si care trebuie sterse din memorie. In urma unui studiu, s-a constatat faptul ca, daca dormi cu o ora, doua mai putin decat este necesar pe noapte, creierul nu mai functioneaza cum trebuie. Somnul insuficient este asociat cu boli precum cancerul, boli de inima, obezitate si poate provoca depresii, infertilitate si avort.

•    Bucura-te de cafea!
Tot mai multe dovezi au demonstrat in ce fel consumul de cofeina protejeaza creierul. Conform studiilor longitudinale mari, 2 cafele pe zi pot fi suficiente pentru a scadea riscul bolii Alzheimer cu 30-60 %.

•    Mananca peste!
Unele teorii considera ca sanatatea poate fi mentinuta cu ajutorul consumului de peste. Acizii grasi, cum ar fi omega-3, ajuta la functionarea corecta a creierului, iar consumul lor previne depresia. Studiile arata ca riscul dementei poate fi diminuat cu 60% daca alimentele bogate in acizi grasi omega-3 sunt consumate regulat.

•    Evita stresul!
Stresul iti afecteaza sanatatea, functiile creierului si memoria. Oamenii de stiinta sunt de parere ca un stil de viata sanatos si sporturile pentru relaxare, cum ar fi yoga, pot reduce substantial stresul.

•    Ia vitamine!
Creierul, ca si alte organe ale corpului, are nevoie de vitamine pentru imbunatatirea activitatii. O cantitate suficienta de vitamina E in organism ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.

•    „Tachineaza-ti” creierul!
Ca orice alt muschi, creierul are nevoie de exercitii care sa il mentina in forma. Sudoku, jocurile de cuvinte sau puzzle-ul pot fi un inceput promitator.

Text: Andreea Popescu