Aerobicul la moda acum: INSANITY

shutterstock_88335763Dupa zumba, kangoo jumps, tae bo si alte asemenea stiluri de aerobic, care au avut mare priza la public, tendinta in acest domeniu este de intoarcere la simplitate, prin eliminarea coregrafiilor si a diverselor accesorii de fitness. Iar acest nou concept poarta numele de Insanity („Nebunie”) si a fost creat de un antrenor de fitness celebru din New York, Shaun T.

  • Ce aduce nou Insanity?

Prin ce este de fapt diferit Insanity de alte tipuri de aerobic? Prin exercitiile simple, cu deplasari putine, fara intoarceri sau torsiuni ori coregrafii complicate. Practic, se elimina toate „artifiicile” de aerobic, pentru a creste la maximum eficienta antrenamentului. Insanity este un fel de intoarcere la originile gimnasticii sportive, promovate de suedezi.

Antrenamentul se bazeaza pe reprize lungi si intense de exercitii, alternate cu pauze scurte. Intr-o ora de antrenament poti ajunge sa pierzi in jur de 1000 de calorii. Este un antrenament in urma caruia nu doar slabesti, ci faci si masa musculara.

Trebuie sa recunoastem, antrenamentul este dur, insa si rezultatele sunt pe masura. Shaun T a lansat 10 DVD-uri cu programe de antrenament pentru 60 de zile, timp suficient, spune acesta, ca sa poti ajunge la cea mai buna forma fizica a ta. Eficienta mare a programului este data de faptul ca se bazeaza pe maximizarea intervalelor de efort. Spre deosebire de un antrenament normal, unde lucrezi la intensitate moderata cu pauze mai mari, programul Insanity presupune sa lucrezi la intensitate maxima timp de 3 minute, cu 30 de secunde pauza. Exercitiile din cadrul programului sunt variate: de la cardio, la exercitii pliometrice (cand exersezi intens, cu miscari rapide, pentru cresterea fortei musculare), stretching si abdomene.

  • Antrenament intens, pentru maximum de eficienta

In programul original Insanity, la inceput treci printr-un test, care iti arata forma fizica in care esti, apoi incepi antrenamentul propriu-zis. Prima faza consta in arderea grasimilor, a doua tinteste cresterea masei musculare si definirea partii superioare a corpului, apoi urmeaza o perioada de refacere fizica si una intensiva de cardio. Din nou, o perioada de antrenament relaxat, urmata de un circuit intensiv, intarirea picioarelor si alta perioada de cardio intensiv, incheiate cu o perioada de recuperare si stretching. Shaun T a creat pe langa acestea si un plan de nutritie si de motivare, care sa completeze antrenamentul. Bineinteles, nu trebuie sa consideram acest tip de program ca fiind batut in cuie. Stilul de antrenament propus este important si poate fi urmat si in alte forme. Nu trebuie neaparat sa lucrezi 1 ora pe zi, timp de 60 de zile. Poti lucra mai putin, perioade mai lungi de timp. Avantajele sale sunt faptul ca iti aduce corpul intr-o forma de zile mari intr-un timp scurt si te ajuta sa-l mentii asa. Si nu ma refer aici doar la pierderea in greutate, ci si la rezistenta fizica, definirea muschilor, la mobilitate, coordonare si putere.

Incet, incet, astfel de antrenamente incep sa apara si la noi in sali, desi in America sunt deja foarte populare. Insa partea buna este ca poti face Insanity si acasa, pentru ca nu ai nevoie de echipament special si nu presupune miscari foarte complicate, iar DVD-urile le poti gasi online (www.beachbody.com).

 

Text: Bianca Badescu