Aerul conditionat, un pericol pentru sanatate!

aer_conditionat_sursa_shutterstockEste foarte cald. Mercurul termometrelor a luat-o razna. Cautam racoare. Nu gasim nici acasa, nici la birou, nici in parc. Aparent, aerul conditionat este singura noastra salvare. Dar, chiar daca este considerat un aliat de nadejde, putini dintre noi cunosc faptul ca el poate fi sursa declansarii unor afectiuni. Cele mai frecvente dintre acestea sunt bolile respiratorii si cele ale coloanei vertebrale.
 
„In general, aparatele de aer conditionat sunt periculoase, deoarece ele sunt surse ideale de germeni care pot declansa boli respiratorii. In plus, acestea dau o temperatura convenabila, dar uscata, fara umiditatea necesara si care poate duce la uscarea mucoaselor”, ne-a explicat dr. Laurentiu Luca, medic coordonator Ambulanta Puls (tel. 973).

 

Pe de alta parte, putem raci daca facem o trecere brusca de la o temperatura calda, la una rece. Nu in ultimul rand, expunerea directa la aerul conditionat poate favoriza, in timp, declansarea afectiunilor coloanei vertebrale. De exemplu, daca baleajul ne „bate” in ceafa vor aparea durerile la nivelul cefei, nevralgiile, torticolisul etc. In cazul in care suntem transpirati si incercam sa ne racorim cu aerul conditionat, putem raci foarte usor. Aceasta situatie este echivalenta cu statul afara, in frig si vant. Potrivit dr. Laurentiu Luca, cele mai frecvente afectiuni date de aerul conditionat sunt lombosciatica si lumbago acut. Ele sunt frecvente mai ales in randul persoanelor tinere, care lucreaza la birou.

Avertisment!
Trebuie retinut faptul ca toate problemele de sanatate care apar in urma expunerii la aerul conditionat nu sunt consecinta directa a aerului conditionat ci, mai degraba, a modului in care acesta este utilizat. In plus, filtrele de aer, necuratate, pot constitui o sursa ideala de germeni. “Pentru a preintampina eventualele probleme cauzate de aerul conditionat este bine sa mentinem in camera in care lucram o temperatura constanta, adecvata organismului nostru, situata in jurul valorii de 18 grade/racire si sa evitam, pe cat posibil, raza de actiune a respectivului aparat”, a mai spus dr. Luca.

Text: Mirela Marin