Afectiunile respiratorii agravate in anotimpul rece

afectiunile_respiratorii_sursa_shutterstockAfectiunile respiratorii pot aparea indiferent de anotimp si se afla in legatura cu:
– scaderea capacitatii de aparare a organismului fata de agresiunile virale si/sau microbiene ;
– terenul alergic al unora dintre noi, congenital sau dobandit ;
– mediul ambiant, precum diferentele bruste de temperatura (sa nu pierdem din vedere nici expunerea la aerul conditionat), curentii de aer sau contactul cu alimente si lichide reci sau mai reci decat eram obisnuiti in mod curent.
Avand in vedere cele aratate, se naste intrebarea: putem sa ne crestem rezistenta fata de factorii cauzali ai suferintelor respiratorii sau putem preveni recaderile pe parcursul expunerii noastre la factorii favorizanti ai acestora?
Statistic vorbind, afectiunile respiratorii, cele care includ bolile cailor respiratorii cat si cele pleuro-pulmonare, au o pondere crescuta de aparitie pe durata anotimpului rece sau a anotimpurilor de tranzitie, precum primavara si toamna.
Nu este pentru nimeni un secret nici faptul ca multi dintre noi avem semnele virozei respiratorii si pe durata verii. De cele mai multe ori insa, simptomatologia se afla in stransa legatura cu consumul alimetelor sau lichidelor reci, atunci cand suntem hipertermici (supraincalziti) sau cand exista o expunere neasteptata si/sau prelungita la aerul conditionat.

Cum evitam imbolnavirea?

– evitarea oricarui context care ne expune la o incarcatura microbiana, virala si/sau bacteriana crescuta (aglomeratia, colectivitatile potential purtatoare) ;
– imunomodularea sau cresterea rezistentei organismului fata de agresiunile microbiene (administrarea de preparate speciale, vaccinuri sau suplimente nutritionale) ;
– evitarea situatiilor care agreseaza sau suprasolicita termic organismul;
– cresterea rezistentei nespecifice a organismului uman fata de imbolnavirile de orice natura prin alternanta expunerii la factorii termici cu valori extreme ai mediului ambiant. Aceasta poate fi obtinuta prin:
– sauna;
– inot;
– dusuri alternante;
– jogging (purtand imbracaminte adecvata);
– expunerea indirecta la sursele de aer conditionat ;
– aerisirea periodica a incaperilor in care ne petrecem mare parte din timpul unei zile;
– expunerea la soare sau baile de soare, urmate de intrarea in apa rece ;
– practicarea in mod constant a unui sport sau a unei activitati de educatie fizica sau sportiva de agrement;
– respectarea orelor de somn si a intervalelor de odihna ;
– evitarea suprasolicitarii organismului si a stresului;
– alimentatie corespunzatoare care sa asigure organismului cantitati suficiente din toate nutrimentele, cat si din punct de vedere al incarcaturii calorice ;
– vestimentatie adecvata anotimpului sau temperaturii mediului ambiant ;
– tratarea suferintelor coexistente sau a bolilor asociate, precum cele cardiocirculatorii, hepatice, renale, alegice sau infectocontagioase.

Fa sport pentru a respira usor
O respiratie corespunzatoare va asigura o buna oxigenare a tesuturilor, ea incepand cu ritmul si complexitatea miscarilor ventilatorii.
Un astfel de ritm poate fi insusit daca se suprapune pe timpii pasilor de mers.
O alta metoda de crestere a volumelor de aer ventilat, cat si a capacitatii ventilatorii pulmonare, este exercitiul in care suflam printr-un pai sau tub de plastic, intr-un pahar cu apa.
De asemenea, exercitiile respiratorii efectuate in fata ferestrei deschise sau la distanta de 10 m fata de aceasta. Exercitiile respiratorii constau in miscari ce presupun deplasarea bratelor pe diferite directii, cu participarea centurii scapulare (a umerilor ) si a cutiei toracice (a pieptului si coastelor).
Practicarea unor sporturi (inotul, joggingul, dansul de societate, urcatul pe munte, voleiul, baschetul, fotbalul, tenisul de camp de nivel necompetitional) creste atat ventilatia pulmonara, cat si oxigenarea tesuturilor pe cale directa cat si indirect, prin activarea circulatiei sanguine.
Se recomanda renuntarea la fumat si evitarea atmosferei poluate prin aerisirea periodica a incaperilor.
Benefica este si amplasarea unor ghivece cu plante decorative sau flori cu frunze mari pe birou, la fereastra sau oriunde ne desfasuram activitatea zilnica.
Ca urmare a celor scrise, va urez sa ramaneti sanatosi.

Dr. Georgiana Ozana Tache
Medic primar recuperare medicala,
Sef sectie Spital Clinic de Urgenta, Bucuresti
Coordonator Centrul de Recuperare Medicala “Medical Care”
www.medicalcare.ro
[email protected]
0723 626 289