Aleg mereu acelasi tip de barbat

alegere-partener-shutterPrimul flirt? Ce dulce vis…
Prima dragoste? Ce nebunie…
Fostul iubit? A fost odata.
..

Nu vi se pare curios ca va simtiti intotdeauna atrasa de aceiasi barbati? Daca da, va oferim cateva sugestii pentru a iesi din povestea aceasta care parca se repeta la nesfarsit.

Evadati din rutina cotidiana si aruncati o privire la viata voastra amoroasa. Daca vi se pare ca este haotica si nesatisfacatoare, treceti in revista alti barbati de care ati fost indragostita in trecut. Care era profilul lor? Fiti sincera! Cautati un numitor comun la toti partenerii pe care i-ati avut: fie erau toti bancheri sau muzicieni in somaj, copilarosi sau maturi, siguri pe ei sau un pic macho. Trebuie sa va ganditi serios la aceste repetitii in alegerea barbatilor. Daca nu o veti face, o sa fiti precum bietii hamsteri care alearga la infinit pe o roata de plastic, fara sa ajunga niciodata la ceea ce cauta. Nu va culcati pe-o ureche cu expresii de genul “Asa mi-a fost scris”, “Din destin nu poti sa iesi”, “N-am avut noroc”. Aceste scenarii repetitive tin de subconstient si de-a lungul anilor au determinat alegerile pripite. Va propunem cateva explicatii prin care veti vedea ca in fond cheia la toate problemele de cuplu o gasim in copilarie si in relatiile cu parintii. Totusi, se poate iesi din acest cerc vicios. Pregatiti-va sa faceti o introspectie serioasa pentru a gasi in sfarsit barbatul care va trebuie cu adevarat!
 
Reparati greselile din trecut
In copilarie, creierul nostru inregistreaza foarte multe date. Ceea ce traim atunci, ne va conditiona alegerile viitoare. Ileana R., 38 de ani, sufera de ceea ce psihologii numesc “complexul infirmierei”: ea nu se aprinde decat dupa barbatii slabi, vulnerabili, depresivi precum Virgil, fostul iubit, compozitor vesnic in pana de inspiratie sau Dorin, partenerul din prezent, care fuge de responsabilitati. Acesti barbati cu echilibrul fragil o atrag pentru ca ii dau ei ocazia sa-i protejeze, sa-i apere, sa se simta indispensabila, de fapt, iubita. Daca o asculti pe Ileana vorbind despre copilarie, iti vei da seama ca in acea perioada iubirea nu i-a prisosit.

Esti “mulata” de aceleasi canoane
Se intampla sa mergi pe drumuri batatorite, oricare ar fi pretul. In acest caz ne confruntam cu o situatie arhicunoscuta. Gina I., 29 de ani, a trait doua experiente amoroase, ambele cu barbati alcoolici. “Eu n-am avut parte decat de ratati”, se plange ea. Insa Ginei ii este greu sa afirme ca provine dintr-o familie de alcoolici. Specialistii vorbesc in acest caz de un soi de reflex: copilul cu parinti alcoolici, la maturitate are tendinta sa aleaga un partener alcoolic sau violent pentru ca a invatat sa se lupte cu acest gen de inamici. Chiar daca suferim prin aceste alegeri, suntem pe un teren cunoscut. {tim cu ce avem de-a face.

Spectrul primei iubiri
Prima iubire nu se uita niciodata. Primul sarut intr-o zi de vara, prima noapte de dragoste, cate amintiri de neuitat!  Suntem tentate sa dezvoltam fantasme pe acest paradis uitat, alegand un partener care sa ne aminteasca senzatiile trecute. “Sunt marcata de primul meu iubit”, marturiseste Natalia P., de 25 de ani. Prin aceasta idealizare nu facem decat sa gasim copii palide ale primului. De fapt acest print frumos pe cal alb nu exista decat in visele noastre. Cum putem scapa de obsesie? Trebuie sa intoarcem rapid foaia, sa realizam ca oamenii se schimba (chiar si noi) si, mai ales, sa tinem cont ca acest prim episod de iubire s-a petrecut intr-un anume moment, in circumstante particulare, cu o persoana cu care nu ne potriveam chiar asa cum am sperat, devreme ce nu mai suntem impreuna. Acest exercitiu de autoconvingere este necesar ca sa putem merge mai departe.

Tendinta de a reface schema parentala
Ce fel de cuplu formau parintii tai? Tatal autoritar si mama supusa? Tatal absent si mama depresiva? Sau, poate, tatal boem si mama responsabila. Ganditi-va un pic la cuplul pe care il urmati. Nu vi se pare ca jucati un rol cunoscut? “Intotdeauna mi se intampla la fel” ne spune Ioana T., 32 de ani. “Ma indragostesc de acelasi gen de barbat: mai in varsta, mai protector, mai matur. Dupa cateva luni, in care simt ca plutesc de atata fericire, incepe sa ma irite ca sunt tratata ca o pustoaica. Rezultatul: imi fac bagajele si plec, eu sunt cea care rupe relatia”. In realitate Ioana T. nu face decat sa reproduca schema parintilor ei: pe de-o parte tatal sau, fire autoritara si omnipotenta, pe de alta, mama, muta si pietrificata. Alegand un barbat sever precum tatal, Ioana T. se identifica cu mama sa, suferind impreuna cu ea.

Idealizarea imaginii tatalui…
Vinovatul in acest caz nu este altul decat complexul lui Oedip. Ne gandim: “Daca acest om ma iubeste atata, inseamna ca el seamana cu tata!” Compara-ti tatal cu barbatii intalniti in viata ta amoroasa. Nu cumva gasiti niste asemanari incredibile? O alta situatie des intalnita este aceea in care fetele aleg “loosers”. “Nu stiu cum se intampla, dar eu ma indragostesc doar de ratati” se plange Crina V., de 31 de ani. “Barbatul cu care sunt acum a parasit scoala la 16 ani, isi lua joburi sezoniere marunte si vroia sa-si faca trupa rock. Toate incercarile lui in muzica au esuat lamentabil. Exasperata de iresponsabilitatea lui am cerut sfatul unui psiholog. Am inteles rapid ca imi pusesem tatal pe un piedestal si pentru a-i pastra intacta pozitia in inima mea alegeam tot felul de indivizi ratati. Aceasta revelatie mi-a bulversat radical viata.”

Repulsie fata de tata
Daca nu gasesti nicio asemanare intre partener si tatal tau, poate gasesti totusi vreo deosebire. In cazul in care alegi pe cineva opus tatalui, avem de-a face tot cu o repetitie amoroasa cu radacini in indepartata copilarie. Tatal Monicai P. (46 de ani) era un impatimit al jocurilor de noroc, boem si incapabil sa respecte cel mai simplu orar. Astazi Monica este atrasa de barbatii care sunt foarte rigurosi cu programul lor, cu o viata foarte ordonata. In acest caz figura paterna este respinsa fara nici o urma de regret. In cazul Iuliei S. de 23 de ani, avem de-a face cu o alta situatie: terorizata de un tata autoritar, ea se simte atrasa de barbatii slabi si molateci. Numai ca aceste relatii se sfarsesc repede.

Ce e de facut?
Daca ai senzatia ca istoria se repeta, trebuie sa actionezi fara ezitare. Toate exemplele enumerate mai sus demonstreaza ca noi nu suntem chiar asa liberi in alegerile pe care le facem. Uneori suntem manipulati de inconstient. Vestea buna este ca aceste repetitii nu sunt iremediabile. Inlantuirea de fapte identice ne lasa impresia ca nu avem noroc, dar nu este chiar asa. Hazardul si constrangerile sociale sunt doar o parte din cauzele problemei noastre. Totusi femeile trebuie sa admita ca au o parte de responsabilitate in repetarea acestor scenarii si mai ales sa devina constiente de aceasta. Analizeaz-ti trecutul, educatia, imaginea parintilor, iubirile si dezamagirile lor. Consecintele acestor repetitii pot fi dezastruoase: 15% din oameni sufera de un complex de inferioritate. Tocmai aceasta lipsa de respect de sine este un simptom care se afla la originea esecului in dragoste.

Sfaturi practice
Incepe prin a face o lista in care sa enumeri toate lucrurile care il deranjeaza pe partener la tine. Daca defectele se repeta, inseamna ca te invarti intr-un cerc vicios. Nu iti ramane decat sa spargi cercul. Nu poti s-o faci singura, este de inteles, inconstientul nostru este in asa fel plamadit ca uneori avem nevoie de altcineva pentru a-i gasi cheia. Termina cu ideile fataliste. Numai in tine sta puterea de a va schimba viata, dar ca sa reusesti, trebuie sa vrei cu adevarat aceasta! Nu rezolvi nimic daca stai sa te intrebi de o mie de ori pe zi “De ce mi se intampla tocmai mie?”. In schimb, a spune sus si tare “Niciodata nu mi se va mai intampla asta!” este  mult mai constructiv. Nu te arunca in bratele primului venit, din frica de singuratate, aceste alegeri pripite sunt sortite esecului. Singuratatea are si ea avantajele ei, te-ar ajuta sa judeci in liniste la ce ar trebui sa faci ca povestea cu acelasi gen de barbati sa nu se mai repete.

Ema Ofiteru