Alergica primavara? NOOOT!

shutterstock_2652495Odata cu primele zile caldute, ti se intampla sa ti se inroseasca ochii, sa stranuti des si sa-ti curga nasul mai mult ca de obicei? Chiar daca simptomele seamana cu cele ale unei raceli, este posibil sa suferi de o alergie, afectiune foarte frecventa in acest sezon.

Diversi alergeni, aceleasi manifestari

Poti face alergie la alergeni dintre cei mai diversi, chiar daca stii sau nu de existenta acestei intolerante. Fie ca este vorba de parul animalelor de casa, de praful ascuns prin diferite cotloane, de mucegai sau polen, manifestarile sunt clasice, ne asigura dr. Corina Bach, de la centrul medical MedLife: „Manifestarile pot fi de grade variate de intensitate, de la roseata si edem conjunctival, prurit nazal si ocular, stranut, rinoree, nas infundat usor pana la sever, exacerbarea unei eczeme cronice sau chiar dificultate in respiratie, tuse sacaitoare pana la respiratie suieratoare si adevarate crize de lipsa de aer.”

Nimeni nu se naste alergic, ci devine in urma expunerii la anumiti alergeni. Si factorul genetic joaca un rol important, existand un risc de 66% de a avea o alergie pe care o au si parintii tai, conform unui studiu canadian.

Protejeaza-te de alergii!

Pentru a te feri de simptomele neplacute ale alergiilor, este esential sa stai departe de alergeni si sa mentii o igiena cat mai buna atat a corpului, cat si a locuintei tale. Evita sa porti parul liber si spala-te pe cap in fiecare seara, inainte de culcare, schimba-ti lenjeria de pat o data pe saptamana, aspira frecvent si, daca ai mocheta sau multe covoare, inlocuieste-le cu parchet, iar numarul de acarieni din casa va fi mai mic. Concentratia de polen este ridicata la pranz, asa ca programeaza-ti iesirile dimineata sau seara si asigura-te ca schimbi regulat filtrele de aer conditionat din casa si masina.

Dr. Corina Bach – medic specialist alergologie MedLife Titan: „Se stie ca bolile atopice, pe langa factorii de mediu constand in expunerea la alergeni si poluarea, sunt in mare masura si conditionate genetic, astfel incat este destul de dificil sa se obtina vindecarea. Exista totusi solutii: tratament simptomatic menit sa controleze manifestarile bolii in timpul curei cu medicamente antihistaminice si/sau corticosteroizi intranazali sau inhalatori, in functie de severitate si, pentru cazurile selectate de medicul specialist alergolog, imunoterapie specifica de hiposensibilizare (asa-numitele “vaccinuri”), in varianta injectabila sau subcutanata.”

 

Text: Raluca Mateescu