Alina Predoiu – povestea BIJUTERIILOR cu alint

Alina-Predoiu „Bijuteriile cu alint” sunt feminine, sofisticate, delicate si poarta in ele emotii si amintiri nepovestite, bucurii, ganduri si visari nerostite. Creatiile Alinei Predoiu sunt unicat, lucrate manual din argint, pietre pretioase si semipretioase. Va invit sa descoperiti povestea si universul unui creator care faureste comori cu mainile sale…

 

TONICA: Mi-a placut foarte mult cum ti-ai numit bijuteriile:  „bijuterii cu alint”. De unde a plecat aceasta idee?

Alina Predoiu: Alintul este parte din numele meu, parte din viata mea de cand ma stiu, de cand ai mei, si in special bunicile, m-au invatat sa privesc lumea care ma cuprinde. Este ceea ce primesc de la cei dragi si ceea ce vreau sa daruiesc la randu-mi. Este comunicarea mea cu cei de langa mine… stiti, in unii oameni se aduna multe lucruri nebanuite, multe emotii si amintiri nepovestite, bucurii, ganduri si visari nerostite. Pentru acesti oameni, arta, sub oricare infatisare a ei, este calea revelarii sinelui, este dialogul sufletului lor cu realitatea.

 

Cum a inceput povestea  „bijuteriilor cu alint”?

 „Bijuteriile cu alint” au prins viata in primavara anului 2011, firesc si fantastic deopotriva; intr-o dimineata foarte insorita si galagioasa, o conversatie aprinsa intr-un grup de randunele m-a convins sa ma trezesc mai devreme ca de obicei si sa merg in locul cel mai potrivit de unde puteam surprinde ciripitul matinal! M-am asezat in tihna la masa din gradina si m-am lasat purtata de cantarea lor; totul in jur era perfect: razele jucause, cerul azur, triluri maiastre si parfum de flori, somnul invins de o curiozitate… In saptamana aceea, fusesem la o expozitie de minerale si pietre semipretioase, ce se organizeaza periodic in cadrul Muzeului de Geologie, loc tare drag sufletului meu, de unde imi luasem cateva cuarturi colorate. Totul a urmat de la sine, am asezat pe masa cutia cu minuni si am inceput sa ma joc cu ele, sa le asez in diferite forme pe o hartie pana la un moment dat cand mi-a placut ceea ce am vazut; am luat un creion si am valsat cu el in jurul pietrelor, iar cand melodia s-a oprit, aveam deja primul desen din viata mea care avea noima! Da, recunosc, nu am talent la desen, dar in dimineata aceea aveam in fata ochilor o pereche de cercei sub forma unor albine si o bratara, ce putea fi purtata si ca pandant, ce semana cu un carabus! Primele creatii voiau sa-si ia zborul!

In dupa-amiaza acelei zile, ma infiintam deja la un atelier de bijuterie in argint cu desen si cutiuta :)! Nu imi mai aduc aminte exact cat a durat pana au fost gata, poate doua, trei saptamani, dar un lucru era cert: stiam ca aici incepe povestea mea, despre o lume unicat, creata cu alint ca sa aduca alint, lucrata cu suflet pentru a merge la suflet.

 

Cand ai creat prima bijuterie si cum ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Am inceput cu un desen, apoi am mesterit un colier, doua, trei, iar intr-o buna zi o prietena de-a parintilor mei m-a sfatuit sa merg sa fac un curs de bijuterie pentru incepatori, de prelucrare a metalului, de finisaje si texturi; fapt care m-a blocat un pic, dar uite asa am ajuns la cursurile bine-cunoscutului designer David Sandu, fondatorul Scolii Assamblage – Scoala de Bijuterie Contemporana.

Au urmat mai multe cursuri, apoi am vizitat cateva editii ale unor targuri nationale si internationale de accesorii, pietre pretioase si semipretioase, bijuterii de autor; o etapa inedita si provocatoare in care au urmat argumente noi si puternice, suisuri si coborasuri, o perioada cu multe povesti pe care am incercat sa le cuprind in creatiile mele.

 

Cum iti vin ideile pentru bijuterii?

Ce ma inspira? Simplu: emotii, ganduri sau impresii nascute din firescul unei zile, anotimp sau amintiri, trairi intense care au venit spre mine, reflexiile sufletului meu in anumite momente. Asa am inteles sa comunic, sa povestesc si sa ma citeasca lumea, iar acea clipa a fost implinirea mea, atunci cand mesajul din ele a produs asemenea vibratii, incat suflete s-au deschis si-au inceput sa rada in cor.

 

Cu ce materiale iti place cel mai mult sa lucrezi si in ce combinatii?

Lumea mineralelor m-a fascinat intotdeauna, este o lume vrajita, complexa care dezvaluie cate un pic din tainele pamantului. Am inceput sa o descopar treptat, m-am lasat sedusa de proprietatile pietrelor vindecatoare si am lasat imaginatia sa-si depaseasca limitele. Cartea pe care o am alaturi mereu, cea care imi traduce fiecare alegere, cea care ma invata de ce am ales sa lucrez cu anumite pietre sau metale, v-o recomand cu toata increderea, se numeste „Enciclopedia pietrelor vindecatoare” si este scrisa de domnul dr. Dorin Dragos.

 

 {besps}/2014/aprilie/nicu/slide_1|width=450|height=600{/besps}

 

Creezi piese unicat sau de serie mica? Si ne poti spune, cu aproximatie, cat costa un colier, un inel sau o bratara facute de tine?

Creatiile sunt unicat, manufacturate prin constructie cu elemente din argint 925 si pietre pretioase sau semipretioase, iar in ultima vreme am o atractie deosebita pentru combinatia argint – alama – pietre. Au variate forme si expresii, dar ce ma reprezinta cel mai bine sunt colierele. Sunt piese impresionante, solare, care atrag atentia din primul moment, sunt feminine, delicate, cu personalitate, iar transparenta, culorile si stralucirea pietrelor amplifica aceste calitati. Ma asez la masa, imi adun in jurul meu cristalele pe care le simt potrivite si incep sa tes povestea. Totul curge firesc in culori si volume, intr-o armonie ce nu poate fi explicata in cuvinte; alteori, ma trezesc cu ele in gand si incerc sa le creionez intr-un caiet, si apoi se tes usor, altele mai cu „dichis” le scriu si le rescriu de multe ori.

 

Spune-ne mai multe despre noua ta colectie, m-au incantat formele, culorile si combinatiile pe care le-ai realizat intre pietre, perle si metale, am vazut inele, cercei, bratari si coliere sofisticate si elegante, care transmit feminitate, delicatete si, in acelasi timp, au si o nota de indrazneala…

Colectia Bijuterii cu alint 2014 poarta „Mesaje pentru suflet”, vibreaza a primavara si iubire, are un curcubeu de pietre si forme florale printre care isi fac aparitia personaje de poveste precum unicorni, pauni, libelule si fluturi. Ca pietre, predomina cuarturile, safirele multicolore si foarte multe perle. Da, perlele, elixirul tineretii la romani, simbol al dragostei, bogatiei, intelepciunii si puterii in vechea China, purtatoare de noroc in tara soarelui rasare. Sunt creatii ce pot fi usor asociate oricarei tinute, in orice sezon.

 

Sunt importante tendintele, in opinia ta, cand vine vorba de bijuterii, tii cont de ele?

Cred ca tendintele in moda au importanta lor, graviteaza in jurul nostru, vorbesc cu creativitate, cu originalitate in culori si texturi, forme, idei si perspective despre frumos, absolut si etern; dar stilul, modul in care alegi sa te exprimi, sa te dezvalui este unic, cred ca trebuie sa poarte amprenta fiecaruia. Creatorul, artistul este cel care materializeaza ganduri, emotii, asteptari, tu esti cel care hotarasti cum sa-ti dezvolti si sa-ti colorezi povestea; tendintele sunt doar impulsul, doar cantecul care-ti motiveaza dansul.

 

Cred ca nu este femeie careia sa nu-i placa bijuteriile si pietrele pretioase sau semipretioase. Care crezi ca este izvorul acestei fascinatii?

Fascinatia catre aceasta lume minerala vine tocmai din dorinta subconstientului nostru de a vindeca, de a debloca energii, de a rezona cu natura, in esenta din dorul de acasa, de lumea a carei parte suntem.

 

T:La final, transmite-le, te rugam, un mesaj cititoarelor Tonica…

Am plecat in aceasta calatorie, cu gandul de a face haina pietrelor sa-ti imbrace sufletul, sa te poarte in timp ca-ntr-o poveste, sa le adulmeci parfumul, sa-ti mangaie chipul si sa te alinte in fiece zi.

Povestile cu alint au prins viata in aceste imagini cu ajutorul unor oameni speciali, a unor prieteni dragi carora le multumesc inca o data prin intermediul dumneavoastra.

 

Text: Bianca Badescu

Art Director: Alin Galatescu

Model: Maria Natura

Foto: Cristi Floriganta

Make-up: Florentina Stan Banica

Hairstyle: Alexia Harsan