Alunitele, cand sa ne alarmam?

Alunitele, cand sa ne alarmam?Fiecare dintre noi sau aproape fiecare, avem pe piele alunite care uneori dau un aspect sarmant fetei sau corpului, alteori deformeaza, uratesc. Ce este de facut? Din ce cauza apar alunitele? Cum se trateaza ele?

Alunitele sunt recunoscute a fi micile excrescente pigmentate la nivelul pielii. In realitate, aceste alunite sunt de regula tumor benigne si sunt de mai multe feluri: nevii care sunt deformitati circumscrise ale pielii de origine embrionara sau evolutiva care survin la orice varsta dar mai frecvent la tineri, si evolueaza lent.

Mai exista nevi tuberosi sub forma unor ridicaturi din planul pielii cu suprafata ca un bob de zmeura sau de mura.

 Papiloamele sau fibroamele sunt alunitele care apar in jurul decolteului in general, dupa varsta de 40 de ani si nu in ultimul rand, mai exista o multitudine de alunite vasculare, glandulare, in functie de tesutul din care ele se dezvolta. Aparitia lor nu trebuie sa ne alarmeze dar este bine sa consultam un medic dermatolog pentru a primi indicatiile corespunzatoare.

Cand ne ingrijoram?

Alunitele survin si din multitudinea de factori genetici, proprii fiecarui individ in parte, apoi pot aparea si din cauza gradului de expunere la soare, al stilului de viata, anumite afectiuni interne dar si modul de ingrijire a pielii. Nu excesul de alunite trebuie sa ne alarmeze, ci schimbarea sau modificarea aspectului lor. Cele aparute la varsta adulta se pot incadra in riscul de precancere sau cancere cutanate. Traumatizarea sau ruperea unei alunite nu inseamna ca induce imediat aparitia cancerului de piele. Semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze sunt atunci cand o alunita ne da o senzatia de mancarime sau de usoara jena si isi schimba aspectul.

Prevenire si combatere

Un factor favorizant in aparitia cancerelor de piele il constituie expunerea adecvata si dozata la soare. Acest lucru inseamna ca in functie de tipul de piele, se vor folosi creme sau lotiuni de fotoprotectie atunci cand se face plaja, se vor evita orele de varf ale radiatiilor UV si se va adapta imbracamintea (palarii cu boruri largi, tricouri, mai ales la copii si la persoane cu pielea sensibila la soare). Daca o persoana are alunite, intr-o zona a corpului care vine in contact frecvent cu o imbracaminte prea stransa sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului, etc.) se recomanda indepartarea preventiva a alunitei. Stilul de viata sanatos previne in general multe boli, dar printre ele si cancerul de piele. Daca un asmenea caz se prezinta din timp la doctor, solutia este indepartarea chirurgicala si problema poate fi considerata ca si rezolvata. Daca prezentarea la medic se amana, atunci rezectia chirurgicala nu mai poate garanta vindecarea si dupa cum se stie, cancerul de piele este foarte agresiv.

 

Text: Maria Bratu
Consultant: Dr. Olsavszky Rozalia, Dermatolog,
Doctor in stiinte medicale
0722765340
[email protected]