Am cearcane. Cum le tratez?

Am cearcane. Cum le tratez? Deseori ne lovim de o problema teribil de inestetica si care da doamnelor mai ales, multa bataie de cap: cearcanele. De cate ori nu ati stat dimineata in oglinda pentru a incerca sa le estompati sau sa minimalizati cat de cat efectul lor care da intotdeauna un aer de oboseala, imbolnavire sau slabiciune.

Dictionarul explicativ al limbii romane, prezinta cercanele drept cercuri vinete in jurul ochilor la oameni obositi sau bolnavi. In medicina, ele singure nu sunt considerate un diagnostic, dar sunt numitor comun pentru anumite stari fiziologice dar si patologice ale omului. Exista persoane care in mod constitutional au cearcane, adica asa s-au nascut si acest fapt nu reprezinta nimic anormal. La altii apar cearcane in momentul in care sunt obositi, stresati sau fumeaza mult. Nu rareori apar in conditii de deshidratare cum ar fi copiii sau adultii, care prinsi cu treburi, uita sa bea apa. Exista boli in care cearcanele apar frecvent cum ar fi boli renale, hepatice, endocrine sau boli de inima. Mai exista si o categorie de persoane cu un teren atopic, adica o predispozitie genetica pentru dermatita, astm, rinita sau conjunctivita.
 
Experienta personala este esentiala
Aparitia cearcanelor se poate combate printr-un stil de viata sanatos cu un program de munca si relaxare ponderat, respectarea orelor de somn alaturi de o dieta sanatoasa cu hidratare corespunzatoare. Astfel, se pot preveni cearcanele cauzate de unele stari asa zis fiziologice. Daca cearcanele fac parte din tabloul simptomatic al unei boli, atunci se trateaza boala. Este important ca fiecare sa cunoasca ce tip de piele are. In dermatologie ne-am obisnuit sa vorbim de pielea atopicului, de pielea sensibila, de piele uscata, de piele grasa sau chiar de pielea imbatranita. Fiecare din aceste tipuri se preteaza la un anumit tip de ingrijire si respectiv, creme. Desigur ca pentru zonele perioculare exista mai multe game de creme care au ca obiectiv atat estomparea, cat si tratamentul cearcanelor. Alegerea lor trebuie sa tina cont si de tipul de piele. Exista apoi o serie de sensibilitati la unele ingrediente ale produsului de care trebuie tinut cont. Prin urmare, alegerea corecta a unui produs este foarte dificila. Experienta personala devine in aceste situatii foarte importanta. Cu alte cuvinte, medicul va inclina spre crema care „ti se potriveste cel mai mult” pe baza propriei experiente.

Sfaturi si recomandari

• Este bine ca o persoana care „sufera” de cearcane, adica nu si le suporta, sa mearga la medic pentru a exclude acele stari patologice mentionate.
• Daca nu exista boli care sa duca la aparitia acestor cearcane, atunci stilul de viata trebuie corectat.
• Un somn bun si odihnitor, un aer curat si o alimentatie sanatoasa, pot contribui substantial la estomparea cearcanelor.
• Un medic dermatolog poate ajuta la alegerea produselor cosmetice potrivite tenului, fapt care aduce cu siguranta un beneficiu in tratarea cearcanelor.

Text: Maria Bratu
Consultant: Consultant: Dr. Olsavszky Rozalia, Dermatolog,
Doctor in stiinte medicale
0722765340
[email protected]