Antibioticele… cand ne sunt de ajutor si cand devin periculoase?

shutterstock 13822156Am vazut, de-a lungul timpului, foarte multe persoane care, la cel mai mic semn de raceala, luau antibiotice sau parinti care isi “bombardau” copiii cu aceste medicamente cum incepea sa le curga putin nasul.

 

Antibioticul, frate cu romanul

Prin anii ’90, erau si multi medici care prescriau cu usurinta antibiotice, chiar si atunci cand nu erau necesare. Incet, incet, oamenii “au prins” firul si au inceput sa se trateze dupa ureche cu antibiotice. Cand iti spunea cineva ca este racit si il intrebai cu ce se trateaza, de cele mai multe ori auzeai “iau antibiotice”. Ei bine, abia in ultimii ani au inceput sa razbata informatii clare despre pericolul utilizarii necorespunzatoare de antibiotice si am putut vedea rezultatele acestui obicei daunator. Anii trecuti, cand am fost la medic, am fost surprinsa ca acesta m-a intrebat daca am luat multe antibiotice in copilarie si ca mi-a spus “foarte bine” atunci cand i-am raspuns ca am urmat de putine ori un astfel de tratament, doar atunci cand era absolut necesar. Abuzul de antibiotic la copii are cele mai grave consecinte deoarece “pacientul are inaintea lui un num?r suficient de mare de ani pentru a c?p?ta germeni extrem de rezisten?i”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru, in cadrul evenimentului „Sa ne protejam antibioticele”.  “Este foarte posibil ca un doctor incepator sau un doctor experimentat, dar foarte obosit, dupa n pacienti vazuti in aceeasi zi, sa evalueze mai pesimist decat este situatia in realitate. In pediatrie, tendinta de a exagera severitatea afectiunii este ceva mai mare decat in fata unui pacient adult. Deci, suntem mai predispusi la a da unui copil o reteta cu antibiotice. Cu atat mai frecvent, cu cat e mai mic de varsta”, a adaugat acesta.

Aplecarea romanilor catre tratamentul cu antibiotic a fost demonstrata si de cateva studii stiintifice. De exemplu, potrivit unei cercetari publicate in mai 2011 de Gfk Healthcare, romanii se aflau pe locul patru in Europa la consumul de antibiotice. Peste 50% urmau tratament cu antibiotice in anul respectiv si aproape jumatate dintre acestia recursesera la cel putin doua cure cu antibiotice in acest interval. Un alt studiu, publicat in martie 2012 in revista medicala “The Lancet”, plaseaza Romania pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara reteta (situatie neschimbata inca din 2010).

 

Cum au devenit bacteriile rezistente la  antibiotice?

Aspectul de care multi nu tin cont este acela ca un tratament cu antibiotice, atunci cand nu este cazul sau in conditiile in care nu luam antibioticul corespunzator infectiei de care suferim, nu are efect terapeutic si, in plus, creeaza bacterii rezistente. Astfel, organismul devine vulnerabil la aparitia unor infectii cu bacterii rezistente, care necesita o durata mai mare de ingrijiri medicale si utilizarea de antibiotice de rezerva, mai toxice si mai costisitoare. In plus, astfel de infectii pot fi letale.

Antibioticele pot ajuta la vindecarea infectiilor, insa doar in cazul in care vorbim de infectii bacteriene, nu de cele virale.  Introducerea lor in practica medicala este principalul progres al secolului XX; datorita lor, speranta medie de viata a crescut in ultimul secol cu mai mult de 30 de ani.  Exista mai bine de 15 clase diferite de antibiotice care se deosebesc in ceea ce priveste structura chimica si actiunea antibacteriana. Este necesar ca, in cazul unei infectii, sa ne facem o antibiograma, pentru a determina la ce antibiotice este sau nu sensibila respectiva bacterie.  Din experienta conf. dr. Gabriel Popescu, pacientii solicita adesea tratament cu antibiotice atunci cand nu este nevoie de el “si, uneori, chiar specifica cele mai noi, cele mai puternice, ceea ce, in domeniul terapiei antibiotice, este pe dos de cum ar trebui sa fie, cel putin in infectiile care se ingrijesc la domiciliu”. Insa, utilizand excesiv si gresit antibiotice, nu facem decat sa contribuim la raspandirea accelerata a unor bacterii rezistente la antibiotice. Iar atunci cand bacteriile evolueaza mai repede decat medicamentele care le pot trata,putem ajunge la situatia in care mortalitatea din cauza infectiilor sa creasca ingrijorator, asa cum se intampla inainte de descoperirea antibioticelor. De aceea, trebuie sa ne protejam antibioticele, pentru a ne proteja pe noi, optand pentru evitarea abuzului de antibiotice, pentru o prescriere rationala si eficienta a acestor medicamente si pentru administrarea lor conform prescriptiei!

Dorind sa traga un semnal de alarma asupra utilizarii abuzive a antibioticelor, compania farmaceutica Sandoz a organizat saptamana trecuta un eveniment pe tema utilizarii eficiente si prudente a antibioticelor – „Sa ne protejam antibioticele!”, in cadrul careia medicii au putut participa la prezentari pe tema modalitatilor corecte de prescriere si administrare a antibioticelor si la workshopuri pe specialitati.

 

Text: Bianca Badescu