Aspirina: intre realitate si controverse

Aspirina: intre realitate si controverseAspirina este privita de catre multe persoane ca un panaceu universal. In special varstnicii au obiceiul de a lua aspirina cu regularitate pentru a preveni bolile de inima, pentru a trata durerile de cap sau racelile. Unde incepe insa si unde se termina eficienta unuia dintre cele mai populare mediamente – aspirina? Cat este mit in ceea ce se spune despre aspirina si cat este realitate?

 

 



Aspirina – de peste un secol in ajutorul nostru

Aspirina are deja o istorie lunga, este unul dintre cele mai vechi medicamente si poate de aceea si unul dintre cele mai populare. Este comercializata inca din anul 1899 si a fost folosita initial pentru reducerea febrei si a durerilor. In zilele noastre, multi oameni iau zilnic aspirina pentru prevenirea bolilor de inima. Adevarul este ca o aspirina pe zi poate preveni atacul de cord, dar acest tratament nu este recomandat oricui. Aspirina fluidizeaza sangele si tocmai de aceea doctorii o prescriu de multe ori persoanelor care au suferit un preinfarct, celor care au angina pectorala sau ateroscleroza. Pe de alta parte insa, aspirina poate provoca sangerari interne si este contraindicata persoanelor care sangereaza usor, care au probleme de coagulare a sangelui sau celor care sufera de ulcer gastric.

 

Boli care pot fi prevenite cu ajutorul aspirinei

Pe langa eficienta pe care o are in prevenirea bolilor de inima, aspirina are si alte beneficii. Studiile au aratat eficacitatea aspirinei, administrata in doze mici femeilor insarcinate, in prevenirea nasterilor inainte de termen si a preclamsiei (presiune crecsuta a sangelui). O alta cercetare, publicata in acest an in Annals of Oncology a aratat faptul ca aspirina, administrata zilnic, poate reduce riscul de a face cancer de esofag, colon si stomac cu 30 – 35%, deoarece are efect antiinflamator si scade riscul ca o celula sa dezvolte mutatii atunci cand se divide. Cercetatorii spun insa ca aceste descoperiri au un caracter circumstantial si ca inca nu exista studii care sa ofere certitudini in acest sens si care sa compare pacienti carora le este administrata aspirina cu cei care nu iau deloc acest medicament. Dovezile de pana acum insa indica faptul ca aspirina are rolul sau in preventia anumitor tipuri de cancer.

 

Riscuri vs. beneficii ale aspirinei

Problema se pune insa in felul urmator: merita sa induram efectele secundare ale aspirinei pentru eventualele beneficii pe care aceasta ni le-ar putea oferi in preventia anumitor afectiuni? Raspunsul variaza de la caz la caz. Este o certitudine faptul ca persoanele care iau aspirina in mod regulat au un risc crescut cu 30% pana la 60% de a face ulcer peptic, pe langa sangerarile stomacale de care am vorbit deja. Medicii si cercetatorii spun ca beneficiile aspirinei incep sa se vada in general dupa 5-10 ani de administrare, iar cea mai buna perioada pentru acest tratament este intre 50 si 65 de ani. Nu trebuie sa uitam insa ca aspirina, oricat de obisnuiti am fi cu ea, este totusi un medicament si ca nu trebuie sa ne-o administram dupa ureche. Doar medicul poate decide daca un astfel de tratament este potrivit pentru noi. Si nu trebuie sa uitam ca pentru prevenirea bolilor cel mai important este un stil de viata sanatos, care implica miscare si alimentatie echilibrata!

 

Text: Bianca Badescu