Atentie la gripa in perioada rece

Gripa este o boala aparuta de multa vreme, avand forme de gravitate dintre cele mai diferite. Marea epidemie de gripa din 1918, numita gripa spaniola a provocat moartea a douazeci de milioane de oameni in intreaga lume. Primele cazuri de gripa de acest gen au aparut in Spania. Pentru ca aceasta tara nu era in razboi a fost prima care nu a tinut epidemia secreta, de unde si numele ei. Au mai fost si alte gripe “celebre”, cea asiatica din 1957 si gripa din Hong Kong.

In afara acestor epidemii, gripa apare in fiecare an din toamna pana in primavara si foarte rar ramane peste vara si toamna. Aceasta poate produce in medie 8.000 de morti pe an, victime fiind cu precadere persoanele varstnice sau slabite de alte maladii precum insuficienta cardiaca, respiratorie sau scaderea rezistentei imunitare.



Agentul responsabil de gripa

Gripa este o boala infectioasa determinata de un virus care a fost identificat in urma cu 40 de ani. In ultimele decenii s-au pus la punct diverse vaccinuri impotriva ei. “Lacasul” virusului se afla la pasari. Epidemiile pornesc adesea din sud-estul Asiei, unde populatiile agricole traiesc intr-o stransa relatie cu animalele si pasarile de curte adesea purtatoare de virusuri. Virusul gripei face parte din familia Orthomixovirusilor. Se cunosc trei tipuri: Influenza virus A, B, C. Acesta poate varia prin mutatii. Se cunosc subtipuri ca H1N1 H3N2. Suprafata virusului este strabatuta de spiculi care comporta antigene. Acestea din urma permit unui organism atacat sa recunoasca virusul si sa elaboreze anticorpi pentru a-l neutraliza si distruge.

De ce virusul gripei are o virulenta atat de variabila?

Aceasta tine de capacitatea sa de mutatie. La inceput se produc mutatii prin “alunecare”. Daca alunecarile nu sunt numeroase, sistemul de anticorpi al subiectului infectat reuseste sa recunoasca virusul si sa-i opuna anticorpii constituiti prin vaccinare sau de la epidemia precedenta. Daca insa alunecarile sunt prea numeroase, recunoasterea nu se mai face si boala se poate dezvolta la un anumit numar de subiecti. Iata de ce trebuie reajustata compozitia vaccinului in fiecare an, studiindu-se virusii care circula la antipozi, susceptibili sa ne atinga in urmatoarea perioada de gripa.
Exista de asemenea mutatii prin intrerupere sau prin salt antigenic. In acest caz, schimbarea de forma a virusului este radicala si va scapa de cea mai mare parte de anticorpi de care populatia expusa dispune. Intr-o asemenea situatie, boala va avea o expansiune rapida si ar putea avea o virulenta marita. Acesta este tipul de epidemie care conduce la mari pierderi umane.

Cum se transmite gripa?

Gripa se transmite prin secretiile expectorate prin stranut sau tuse, cat si prin secretiile nazale. Virusii trec prin aer, prin caile respiratorii de la un subiect la altul. Odata fixat in mucoasele respiratorii, gripa se va extinde in intregul corp in 24-48 de ore, in timpul perioadei de incubatie. Manifestarile ei sunt arhicunoscute: senzatia de oboseala si epuizare, febra, dureri de cap, tuse, secretii nazale, expectoratii, greturi si uneori, chiar varsaturi. Boala poate dura o saptamana sau doua. In afara cazurilor in care exista o suprainfectie bacteriana, antibioticele nu au nici o eficienta, ca de altfel in toate maladiile de origine virala.

Ce tratament antigripal se poate face?

Antiviralele, care au aparut de cativa ani au o eficacitate relativa in cazul gripei. Cel mai bun tratament preventiv ramane vaccinarea, cu o eficienta dovedita la 80% dintre subiectii vaccinati. Cand nu are nici un efect, inseamna ca s-a facut prea tarziu. Sa nu uitam ca este necesar un rastimp de 15 zile inainte ca imunitatea sa se instaleze. Un subiect vaccinat nu este total protejat, el poate contacta o gripa neinclusa in vaccin. Vaccinul ar trebui administrat sub forma de injectie anuala. Compozitia acestuia este definita de retele de laboratoare de epidemiologie care studiaza circulatia virusilor la nivel planetar si fac previziuni ale epidemiilor la fel cum se fac previziunile meteo. In cazul tinerilor afectati se recomanda repaus la pat, intr-un mediu cald, sa bea multe lichide, un antitermic precum Paracetamolul, un dezinfectant nasal si pastile pentru durere de gat, daca este nevoie.

Sperante pentru viitor privind tratamentul gripei

Cercetarea medicala, trebuie s-o spunem, a incetinit pasul dupa descoperirea antibioticelor care s-a dovedit a fi o revolutie foarte promitatoare in tratarea bolilor infectioase. De atunci, rezistenta la antibiotice nu face decat sa creasca, fiind din ce in ce mai dificil sa se descopere un antibiotic mai eficient. Trebuie limitata prescriptia de antibiotice pentru a prezerva eficacitatea lor contra microbilor. In ceea ce priveste antiviralele, nu dispunem decat de cateva impotriva anumitor virusi si actiunea lor se limiteaza, de obicei, la a frana dezvoltarea maladiilor virale. Marea revolutie medicala trebuie sa se faca prin descoperirea unui antiviral, capabil sa ucida un virus infectios. Nu stim insa daca asta se va intampla prea curand…

Text: Ema Ofiteru