Beneficiile expunerii la soare

shutterstock_53079451Inca din primele zile ale sezonului cald suntem avertizati asupra faptului ca trebuie sa purtam ochelari de soare, sa utilizam creme cu protectie solara si sa ne imbracam adecvat. Semnalele de alarma sunt trase din toate partile si, desi este adevarat ca intotdeauna trebuie sa ne protejam de soare, asta nu inseamna neaparat ca soarele ne face rau.

Cancerul de piele este intr-adevar unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, insa trebuie sa invatam ca soarele are si el un anumit rol pentru organismul nostru, pentru starea noastra de bine. Soarele nu ne imbatraneste numai pielea, ci ofera o serie de avantaje sanatatii pe care nu trebuie sa le neglijam.

 

  • Soarele lupta impotriva atacului de cord si accidentelor vasculare cerebrale

Lumina zilei ar putea reduce riscul de a face un atac de cord de pe urma caruia sa avem de suferit, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul “Nature Medicine”. Acest lucru are de-a face cu ritmul circadian al organismului asociat cu lumina si cu intunericul. Acest ritm circadian este controlat de catre proteinele din creier. Daca te expui la soare dis-de-dimineata, acest lucru reseteaza ceasul organismului. Proteina numita Period 2 este vitala in controlarea metabolismului inimii in timpul unui atac de cord, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Colorado. In timpul atacului de cord, inima trebuie sa actioneze mult mai eficient. Cu ajutorul proteinei Period 2 inima trece de la grasime (combustibilul obisnuit) la glucoza care utilizeaza mai putin oxigen, protejand tesutul cardiac. Fara aceasta modificare celulele mor. Astfel, se pare ca lumina soarelui minimizeaza daunele atacului de cord si mentine sanatatea pe drumul cel bun.

 

Persoanele care nu stau deloc la soare sunt mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Alabama si prezentat la reuniunea din New Orleans. Cercetatorii au comparat incidenta accidentelor vasculare cerebrale in randul a 16.500 de participanti. Momentan insa, studiile sunt in curs de desfasurare, astfel incat sa se poata lamuri adevarata legatura intre lumina soarelui si accidentele vasculare cerebrale.

 

  • Ajuta la producerea vitaminei D in organism

 

Expunerea la soare intre 5 si 15 minute, in special la razele UVB declanseaza producerea de vitamina D in organism, asa ca atunci cand vorbim despre beneficiile soarelui in ceea ce priveste sanatatea, acesta este unul dintre ele si cu siguranta ca toata lumea stie. Nivelul scazut al acestei vitamine a fost asociat cu anumite boli de inima, anumite tipuri de cancer si pierderea masei osoase. Niciodata insa nu trebuie sa uiti sa te protejezi asa cum recomanda specialistii, sa folosesti o crema cu SPF specifica tipului tau de piele si mai ales sa nu iesi la plaja la orele pranzului. Chiar si atunci cand mergi la plimbare cu cainele trebuie sa utilizezi protectie solara, asta daca vrei ca razele sa nu dauneze sanatatii, ci, din contra, sa actioneze in mod pozitiv.

 

Text: Ruxandra Raica