Boala cardiaca ischemica! Cum prevenim?

boala_cardiaca_ischemica_sursa_shutterstockBoala cardiaca ischemica este o afectiune foarte des intalnita la omul modern. Boala cardiaca ischemica a ajuns sa fie o emblema a stresului, a sindromului de oboseala cronica, a modificarilor comportamentului nostru alimentar si a regimului de viata, in general.
 
Studiile de specialitate au subliniat existenta unei relatii intre stilul nostru de viata, alimentatie si boala cardiaca ischemica. Stiati ca se poate vorbi despre adevarate strategii in ceea ce priveste prevenirea bolii cardiace ischemice?

Ce va recomanda specialistii!
In preventia acestei boli a secolului intervin:
– regimul alimentar ce contine drept principala sursa de lipide grasimile nesaturate si nehidrogenate, drept principala sursa de glucide cerealele integrale, cat si legumele si fructele din abundenta, precum si o cantitate adecvata de acizi grasi omega-3;
– activitatea fizica desfasurata adaptat si cu regularitate;
– renuntarea la fumat, cat si evitarea sederii timp indelungat intr-o atmosfera poluata cu fum de tigara;
– evitarea consumului exagerat de alcool si cafea;
– mentinerea unei greutati corporale adecvate.

Dieta potrivita
In literatura de specialitate se face referire la o dieta cardioprotectiva care contine:
– legume si fructe ( in special legumele cu frunze verzi);
– cantitati maxime de cerealele integrale, in raport cu cele rafinate;
– carnea de pui si de peste, care inlocuieste carnea rosie, procesata:
– cantitati minime de dulciuri si cartofi, in special prajiti;
– cantitati semnificative de nuci (este termenul generic folosit pentru fructele cu coaja tare de tipul nucilor, alunelor, migdalelor, fisticului etc).

Acestor masuri nutritionale li se adauga cele care se adreseaza:
– renuntarii la fumat;
– practicarii sistematice a exercitiului fizic;
– managementului stresului;
– scaderii si reglarii ponderale, evitandu-se supraponderalitatea si instalarea diferitelor grade de obezitate;
– diferitelor tehnici de yoga.

Tratamentul medical
Tratamentul complex al bolii cardiace ischemice este costisitor si necesita monitorizare permanenta, atat din partea bolnavului si a anturajului acestuia, cat si din partea medicului specialist. Nu se va pierde din vedere nici necesitatea organizarii institutiilor specializate, care sa preia pacientii suferinzi de boala cardiaca ischemica, bazandu-se pe o evidenta permanenta si eficienta acestora. Avand in vederea aceasta realitate, a dificultatilor financiare si organizatorice, se impune, o data in plus, necesitatea prevenirii imbolnavirii.

Retineti!
O modalitate terapeutica eficienta, alaturi de toate celelalte modalitati prezentate mai sus, o constituie activitatea fizica si de reeducare functionala. Activitatea fizica si/sau sportiva se poate adresa unei disfunctionalitati deja instalata sau in scop preventiv. Este putin costisitoare si poate deveni o activitate sportiva de agrement, nu doar de intretinere a conditiei fizice in sine. Daca programul de activitate fizica se adreseaza scopului de recuperare medicala, in acesta situatie, exercitiilor fizice propriu-zise li se vor adauga elementele privind
modificarile comportamentale, educationale, psihologice.

Preventia
In programele de preventie a instalarii bolii se poate adauga si necesitatea recomandarii unor terapii medicamentoase, a caror actiune sa optimizeze factorii de risc, precum dislipidemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala. In vederea implementarii dezideratelor prezentate si in lumina celor aratate, medicina primara, reprezentata de catre medicul de familie, trebuie sa colaboreze strans cu specialistii cardiologi, de recuperare medicala, nutritionisti, diabetologi, endocrinologi si psihologi.

Retineti!
– sa va evaluati modul de a va alimenta;
– sa va urcati mai des pe cantar;
– sa renuntati la fumat si sa invitati fumatorii sa foloseasca locurile special amenajate in satisfacerea viciului lor;
– sa reusiti sa scadeti nivelul stresului de peste zi;
– sa va odihniti suficient;
– sa practicati cu regularitate o activitate de educatie fizica si/sau sportiva sau de agrement, precum, plimbarile in ritm alert, joggingul usor, inotul sau gimnastica acvatica, ciclismul, jocul de golf, tenisul de camp, ascensiunile usoare, program de kinetoterapie efectuat la sala, sub supravegherea unui cadru specializat.

Text: Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar Recuperare Medicala-Fizioterapie
Sef  lucrari univ.
Doctor in stiinte medicale
Spital Clinic de Urgenta si Medical Care-Centru de Recuperare Medicala