Boli generate de stilul de viata

Pe primul loc in topul “inamicilor” organismului se afla excesul de grasimi, acestea contribuind, din plin, la aparitia unor afectiuni. Mai precis, exista anumite boli, printre care hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul, obezitatea etc. care sunt strans legate de modul de viata si, implicit, de obiceiurile alimentare.

Este adevarat ca anumite afectiuni (cardiace, vasculare si anumite tipuri de cancer) sunt si ereditare, insa componenta genetica reprezinta doar o mica parte din acest risc, stilul de viata fiind foarte important.

Primele zece cauze de deces
1. Afectiuni cardiace (hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica)
2. Cancer
3. Accident vascular cerebral
4. Tulburari respiratorii cronice
5. Accidente (foarte multe din cauza alcoolului)
6. Diabet
7. Gripa si pneumonia
8. Maladia Alzheimer
9. Boli renale
10. Infectii

Boli de inima frecvent intalnite
Cunoscuta si ca “ucigasul tacut”, hipertensiunea arteriala afecteaza peste sapte milioane de romani. In timp, ea “pregateste” terenul aparitiei unui infarct miocardic. Statisticile arata ca speranta de viata a unui barbat, care la varsta de 35 de ani are valoarea tensiunii arteriale 145/95 mmHg, scade cu peste …16 ani, spre deosebire de o persoana cu valoare normala a tensiunii arteriale (140/90 mmHg). Cardiologii sustin ca hipertensiunea arteriala (HTA) ataca majoritatea organelor, dupa un traseu “bine” stabilit. ~ntre 30 si 35 de ani, HTA ataca inima. Dupa varsta de 45 de ani, HTA ataca in special creierul.
Cardiopatia ischemica sau boala coronariana afecteaza, mortal, fiecare al doilea bolnav cardiac. Atata timp cat vom continua sa mancam alimente bogate in grasimi, nu vom schimba nimic in bine in organismul nostru. Singura solutie o reprezinta degresarea dietei noastre, care cuprinde, potrivit nutritionistilor, grasimi in proportie de 40%.
Cancerul este o alta consecinta a modului de viata. Exemplu ar putea fi cancerul pulmonar, a carei existenta este strans legata de fumat. Pe de alta parte, la barbati, cancerul de colon si de prostata ocupa locul al doilea si respectiv al treilea pe lista celor mai frecvente tipuri de cancer. La femei predomina cancerul de san si de colon (specialistii sunt de parere ca exista numeroase dovezi care arata o legatura stransa intre aceste tipuri de cancer si excesul de grasimi in alimentatie, precum si lipsa exercitiilor fizice).
Accidentul vascular cerebral apare, de cele mai multe ori, din pricina procesului de ingrosare si ingustare a arterelor.

Modalitati de preventie
1. Renunta la fumat sau nu te apuca
“Fumatul iti distruge sanatatea!” – cu toate ca auzim frecvent acest avertisment, niciodata nu il luam in serios. Specialistii avertizeaza ca bolile provocate de tutun sunt numeroase (cancer, infarct, impotenta, infertilitate, ateroscleroza, bronsita etc.) si “ataca” la orice varsta. De aceea, nu este niciodata prea tarziu sa te gandesti sa renunti la tigari.

2. Mananca multe fructe si legume
Legumele si fructele au un continut ridicat de vitamine, minerale si fibre, motiv pentru care ar trebui consumate mai des, in locul alimentelor bogate in grasimi.

3. Fa mai multa gimnastica
Ideal ar fi ca toate caloriile acumulate de-a lungul zilei sa fie consumate prin exercitii fizice. Din pacate, comoditatea nu ne da voie sa facem acest lucru. De ce oare trebuie sa folosim scarile, daca exista scara rulanta? Raspunsul este simplu: pentru ca 15 minute de miscare inseamna sanatate si ne tin departe de multe boli.

Text: Mirela Marin