Bolile alergice – o epidemie a lumii civilizate?

shutterstock 61492006Bolile alergice, categorie in care sunt incluse alergiile alimentare, dermatita atopica, astmul si rinita alergica, incep sa capete forma unei epidemii, afectand un numar din ce in ce mai mare de oameni. Aproximativ 40% din populatia planetei sufera de astfel de afectiuni.



Alergiile si stilul de viata modern

Desi problema pare sa se acutizeze, medicii si cercetatorii nu au reusit sa afle pana acum cu exactitate care sunt cauzele bolilor alergice. Au fost constatate insa cateva lucruri interesante care ne duc cu gandul la faptul ca modul nostru de viata modern si modul in care a evoluat lumea in general ne-au adus in aceasta situatie in care ne confruntam cu o crestere alarmanta a numarului de persoane alergice.

Urbanizarea si industrializarea au dus la expunerea unui numar din ce in ce mai mare de oameni la factori poluanti. Tot poluarea este responsabila si pentru schimbarea climei si pentru prelungirea sezonului de polenizare in care se declanseaza cele mai multe dintre alergii. Faptul ca stam din ce in ce mai mult in interior, prinsi in mirajul tehnologiei moderne si al gadgeturilor pe care le avem la dispozitie, ne slabeste legatura cu natura si ne schimba modul in care reactioneaza organismul la factorii de mediu.

S-a constatat, de exemplu, ca acei copii care cresc la tara, la ferme, care traiesc in preajma animalelor, mai aproape de un mod de viata natural si mai expusi la componente bacteriene, au un risc mult mai mic de a face alergii. Iar prevalenta alergiilor alimentare in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare este in crestere, asa cum a afirmat dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic „Al. Obregia”, in cadrul conferintei pe tema bolilor alergice organizate de MSD. Civilizatia si confortul par astfel sa vina la pachet cu un pret pe care il platim de multe ori chiar cu sanatatea noastra.

 

De ce ne scad bolile alergice calitatea vietii?

Alergiile debuteaza de obicei in copilarie si se manifesta ca alergii alimentare in primii ani de viata. Apoi marsul alergic continua cu dermatita atopica, care apare la copii si in cazul careia exista posibilitate de remisie, cu astmul si cu rinita alergica ce apare de obicei la adolescenti si la tineri. Astmul este cea mai severa forma de alergie respiratorie (de care sufera 300 de milioane de persoane la nivel global), care, desi este privita de multe ori ca nefiind o boala grava, scade considerabil calitatea vietii bolnavului.

Un studiu GAPP a aratat ca 42% dintre parintii care au copii cu astm considera ca activitatea acestora (la scoala, in grupul de prieteni) este limitata din cauza bolii, ca socializeaza mai greu si sunt mai obositi din cauza trezirilor nocturne. De asemenea, rinita alergica, o afectiune subdiagnosticata si subtratata in prezent dar care afecteaza 400 de milioane de persoane la nivel mondial, diminueaza in cazul copiilor calitatea vietii, a somnului, activitatile sportive, performantele scolare, activitatile cu prietenii sau familia, dar si dorinta de a avea un animal de companie. Bolile alergice se manifesta in general prin stranut, curgerea nasului si mancarimi la nivelul nasului sau al gurii, respiratie grea, eruptii cutanate si soc anafilactic – care poate duce chiar la deces.

De aceea bolile alergice trebuie depistate la timp prin teste de sange si teste cutanate care se pot face la orice varsta si trebuie tinute sub control, pentru a preveni acutizarea lor.

Pentru a preveni aparitia reactiilor alergice la copii, dr. Camelia Berghea recomanda alaptarea la san a copilului pana la varsta de 6 luni cel putin si introducerea treptata in alimentatie a celor 8 alimente inalt alergene: proteina din laptele de vaca, pestele, arahidele, alunele, graul, soia, oul si fructele de mare.  Daca observi la tine sau la copilul tau simptome ale bolilor alergice, nu astepta ca acestea sa se acutizeze si cere sfatul alergologului!

Text: Bianca Badescu