Bolile inflamatorii intestinale: cum depistezi aceste afectiuni inselatoare?

Bolile inflamatorii intestinale: cum depistezi aceste afectiuni inselatoare?Problema cu bolile inflamatorii intestinale este ca sunt greu de diferentiat de alte tulburari ale tractului digestiv, ca au simptome variabile, ca au perioade in care sunt “tacute” si simptomele nu se manifesta si ca apar din ce in ce mai des la tineri.

 

 



Cauzele si evolutia bolilor inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afectiuni cronice progresive ale tubului digestiv, ceea ce inseamna ca daca nu sunt tinute sub control, se agraveaza si pot provoca daune permanente ale intestinelor. Aceste afectiuni s-au inmultit de 8 pana la 10 ori in ultimii zece ani, mai ales in randul copiilor, adolescentilor si tinerilor de pana in 30 de ani, conform conf. dr. Liana Gheorghe de la Institutul Fundeni, Presedinte executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

Cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale sunt boala Crohn si colita ulcerativa, in Romania existand in jur de 10.000 de persoane care se confrunta cu aceste afectiuni si 3 milioane in toata Europa. Boala Crohn poate aparea oriunde pe lungimea tractului gastrointestinal, dar cel mai frecvent afecteaza partea terminala a intestinului subtire si inceputul colonului, iar colita ulcerativa afecteaza colonul si rectul, cauzand ulceratii. Nu se cunosc inca cu exactitate cauzele acestor afectiuni autoimune, insa aparitia lor este pusa pe seama predispozitiei genetice si a dietei necorespunzatoare.

 

Boli inflamatorii intestinale: simptome si tratament

Simptomele acestor boli variaza si multe dintre ele sunt comune si altor afectiuni, tocmai de aceea BII pot fi confundate: diaree cronica, dureri abdominale, anemie si stare de oboseala, scaderea poftei de mancare, sangerari rectale sau scaune cu sange, mucus si puroi (de la 3-4 pana la 20 de scaune pe zi), insotite si de nevoia urgenta de a merge la toaleta. Daca aceste simptome persista mai mult de 4 saptamani, trebuie sa mergem neaparat la medic.  

Problema este ca, de multe ori, bolile inflamatorii intestinale sunt inselatoare, pentru ca au perioade in care simptomele dispar si care alterneaza cu perioade in care boala este activa sau chiar cu momente de criza.

Tratamentul BII presupune:

  • administrarea de medicamente (antibiotice – in cazurile in care acestea se asociaza cu infectii, aminosalicilati si corticosteroizi, care scad inflamatia, si imunomodulatoare – care au rolul de a suprima raspunsul imun al organismului pentru a nu mai continua sa produca inflamatia)
  • interventii chirurgicale in cazurile mai grave – aproximativ 70% dintre pacientii cu BII necesita interventii chirugicale de-a lungul vietii
  • regim alimentar pentru a tine sub control boala

Este important ca bolile inflamatorii sa fie controlate si sa intre in remisiune, pentru a preveni aparitia complicatiilor. 1 din 3 persoane ajung sa dezvolte si alte afectiuni din aceasta cauza, unii nu mai sunt apti de munca iar altii dezvolta tulburari depresive.

Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) si in parteneriat cu APAA (Asociatia Persoanelor cu Afectiuni Autoimune din Romania) au lansat campania de educare si informare “Alege sa fii tu invingatorul!” prin care deruleaza o serie de actiuni pentru informarea corecta a publicului asupra acestor boli.

 

Text: Bianca Badescu